DUHOVNE MODROSTI

Nadzorovalci sovražijo spremembe

Njihovi slabosti sta neprilagodljivost in nespontanost. Vse skrbno premislijo, nič jih ne premami zlahka.
Fotografija: Skrbni nadzorovalci so izjemno disciplinirani, točni, predani in delavni.
Odpri galerijo
Skrbni nadzorovalci so izjemno disciplinirani, točni, predani in delavni.

Velik vpliv na izoblikovanje osebnosti, ki prevladuje v odraslem življenju, imata zgodnje okolje in vzgoja, a psihologi vedno bolj poudarjajo, da je ključna dediščina, vsajena v naš živčni sistem, oziroma geni, ki so povezani z določenimi lastnostmi. Ti vplivajo na naše odločitve, poklic ter izbiro prijateljev bolj, kot se zavedamo. Pravijo tudi, da sicer ne morete spremeniti tega, kar ste, lahko pa vplivate na način, kako to izražate, se odločate, se soočate z življenjskimi situacijami. Lahko osmislite svoje izkušnje ter čustva in odkrijete, kako najbolje izkoristiti svoje moči. Če vas vaša sicer prijetna in prijateljska osebnost pogosto spravi v težave, se jo lahko naučite bolje upravljati in uporabljati svoje najmočneje izražene lastnosti v svoj prid.

Ljudje, ki jih okolica vidi kot pretirano skrbne, so v resnici prestrašeni in ne marajo sprememb, zato se trudijo načrtovati in nadzorovati vsa področja svojega življenja. Spremembe ne le sovražijo – v stisko jih spravlja negotovost in bojijo se tako neuspeha kot uspeha. Prepričani so namreč, da bodo v redu, če bo vse ostalo tako, kot je. Zato nenehno nadzorujejo svoje odzive in se zdi, kot da vseskozi hodijo po jajcih. Umirjeni so, na dražljaje in situacije iz okolja se odzivajo mlačno. V resnici niso ravnodušni, a zavirajo svoje odzive zavoljo svojih dolgoročnih ciljev. Disciplinirani so in samoobvladani, pravo nasprotje spontanim in impulzivnim ljudem, ki se jih da hitro o čem prepričati. V nasprotju z njimi so skrbni nadzorovalci previdni in vztrajajo pri svojem. Zlahka bodo zavrnili povabilo na vašo poroko, če se to ne bo ujemalo z njihovimi bolj pomembnimi načrti – in tudi če jih rotite, si ne bodo premislili in popustili zaradi vas.

Nadzorovalci vse skrbno načrtujejo, ves čas si zastavljajo cilje in se jih držijo. Pišejo si opomnike in kljukajo alineje na svojih seznamih obveznosti in načrtov. Izogibajo se slabim odločitvam, zato vse skrbno premislijo in jih nič ne premami zlahka, saj želijo vseskozi popolnoma obvladovati svoje okolje in življenje. V službi so učinkoviti, organizirani ter zelo uspešni. Lahko so deloholiki ali se znajdejo na vodilnih mestih, podrejene vodijo z železno roko in od njih pričakujejo enako mero odrekanja, discipline in špartanskosti kot od sebe. Bolj jim ustreza urejeno, sistematično delo kot svobodno, nestabilno okolje, saj se počasneje odzivajo na spremembe kot drugi. Ne najdemo jih pogosto med samostojnimi podjetniki, veliko pa jih je lahko v umetniških poklicih, ki zahtevajo veliko vaje in odpovedovanja (baletniki, glasbeniki).

Sicer so zvesti, zanesljivi prijatelji, ki so vedno tam, ko jih potrebujete. Znajo reči pravo stvar v pravem trenutku in skrbno pretehtati vse okoliščine vaših težav, preden vam dajo učinkovit in uporaben nasvet. Odlični so kot vzorniki in motivatorji, če si želite, da vam nekdo pomaga vztrajati pri telesni vadbi. Kljub temu so lahko posamezniki z izjemno poudarjeno nadzorovalno noto naporni. Težko sprejemajo potrebe drugih zunaj svojega nepremakljivega okvira, njihovo zavračanje sprememb in vsakršne spontanosti pa preprečuje, da bi si ob njih dali duška, se res zabavali ali prepustili toku. So odlični študijski kolegi, le seminarskih nalog ali službenih timskih projektov se ne lotevajte z njimi, saj vas bodo spravili ob pamet s svojimi zakoličenimi prepričanji, neodstopanjem od svojega prav, vztrajanjem pri svoji rutini in podrobnostih.

Možnosti za njihov duhovni razvoj se skrivajo v učenju prilagodljivosti in odprtosti za spremembe. V skrajnih primerih ne zmorejo ničesar spustiti iz rok, vse počnejo sami, so perfekcionisti ter jim močno primanjkuje spontanosti in velikodušnosti. Poskusiti se morajo sprostiti in včasih pustiti drugim, da odločajo, vodijo, sodelujejo.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije