GROMETEOROLOŠKA NAPOVED

Na svidenje, pomlad, dober dan, poletje

Temperature zraka plezajo proti 30 °C, tople kopalne vode kažejo na začetek kopalne sezone. Rastline ščitimo pred glivičnimi boleznimi in redčimo plodove.
Fotografija: Preden se odločimo za pridelavo določene rastline, je smiselno preveriti glavne meteorološke lastnosti lokacije. Foto: Guliver/Thinkstock
Odpri galerijo
Preden se odločimo za pridelavo določene rastline, je smiselno preveriti glavne meteorološke lastnosti lokacije. Foto: Guliver/Thinkstock

Končala se je meteorološka pomlad in začelo se je meteorološko poletje, temperature zraka plezajo proti 30 °C, tople kopalne vode pa kažejo na začetek kopalne sezone. Slovenija se lahko pohvali z odličnimi kopalnimi vodami na morju, saj je med državami Evropske unije prva po kakovosti. Tudi med celinskimi vodami v Sloveniji od leta 2010 ne beležimo slabih.

Po rekordno toplem aprilu se tudi letošnji maj uvršča med tri najtoplejše v zgodovini meteoroloških meritev. Maj je zaznamovalo tudi obdobje ploh in neviht ter pogostih padavinskih dogodkov. Ob koncu meseca je nevihtno dogajanje povzročilo močne nalive, 30. maja je na Krvavcu v uri in pol padlo 55 litrov dežja na m2.

Nadpovprečno toplo vreme se bo nadaljevalo tudi v prvih dneh junija. Zaradi vlažnega subtropskega zraka pri tleh bodo še vedno pogoste popoldanske plohe in nevihte. Nekatere dele Slovenije so zajele nevihte s točo. Ta in intenzivni nalivi so se letos začeli že zelo zgodaj v maju in se nadaljujejo tudi junija. Drugega junija so prizadele Prekmurje.

Vlaga in toplota godita boleznim

Vremenske razmere s pogostimi padavinami in soparo v zadnjih štirinajstih dneh so omogočile okužbe rastlin s številnimi glivičnimi boleznimi. Na vrtovih in njivah s čebulo ali šalotko je nevarna čebulna plesen. Je precej razširjena bolezen na širokem spektru sort. Zato sta priporočljivi kolobarjenje na gredah in odstranjevanje ostankov okužene čebule. S tem ne moremo preprečiti pojava bolezni, lahko pa rastline zaščitimo s fungicidi. Zaradi voskastih listov je treba fungicidom dodajati sredstvo za boljše oprijemanje, saj drugače škropivo odteče z listov.

Začelo se je meteorološko poletje. Foto: Guliver/Thinkstock
Začelo se je meteorološko poletje. Foto: Guliver/Thinkstock

Na Primorskem so se v nasadih breskev in nektarin ustvarile ugodne razmere za razvoj navadne sadne gnilobe. V nasadih jablan in hrušk je zaradi pogostih padavin potrebno redno škropljenje pred škrlupom. Razmike med škropljenji je treba prilagoditi vremenskim razmeram in zdravstvenemu stanju nasadov. Postopek je treba ponoviti, če pade več kot 20–30 mm padavin. Ob neurjih s sodro ali točo je treba rastline takoj poškropiti s pripravki, ki preprečujejo gnitje plodov.

Trebljenje plodičev

Redčenje plodov pomaga ohranjati razmerje med rastjo in rodnostjo. Nekaj se jih naravno zredči že pri naravnem odpadanju plodov po cvetenju, ko odpadejo neoplojeni cvetovi, sledi odpadanje plodičev pri velikosti 8–12 mm in junijsko trebljenje pri velikosti 18–35 mm. Poglavitni vzroki drugega odpadanja so nezadostna prehranjenost dreves, suša in pomanjkanje hranil ali hormonov. Obseg junijskega odpadanja je odvisen predvsem od vitalnosti dreves. Odpadli plodovi so manjši in manj prehranjeni. Junijsko odpadanje je bolj izrazito pri mladem sadnem drevju kot pri starejšem. Vzrok je v tem, da mlado drevo porablja več hranil za rast in posledično jih je manj na voljo za razvoj plodov. Vzrok močnejšega odpadanja plodov je lahko tudi suša. V večjem delu Primorske so razvite hruške in jablane v fazi debeljenja plodov in sekundarnega odpadanja plodičev.

Na Primorskem so v nasadih breskev in nektarin nastale ugodne razmere za razvoj navadne sadne gnilobe. Foto: Guliver/Thinkstock
Na Primorskem so v nasadih breskev in nektarin nastale ugodne razmere za razvoj navadne sadne gnilobe. Foto: Guliver/Thinkstock

Podnebje našega vrta

Kmetijska pridelava je odvisna od vremena in podnebja. Vreme je trenutno stanje v ozračju na določenem območju. Podnebje je povprečna lastnost določenega kraja v daljšem časovnem obdobju. Nanj vplivajo geografska širina, oddaljenost od morja, nadmorska višina, relief in drugi dejavniki. Preden se odločimo za pridelavo določene rastline, je zato smiselno preveriti glavne meteorološke lastnosti lokacije: koliko je padavin, sončnih ur, vročih dni, snega. Vse to omogoči, da najbolje izkoristimo podnebne danosti in se ubranimo neugodnih. Na Arsu so podatki za preteklo podnebje dostopni na spletnem naslovu http://www.meteo.si/met/sl/archive/, kjer je spletna aplikacija, ki omogoča dostopanje do izmerjenih meteoroloških podatkov iz glavnih, klimatoloških, padavinskih in samodejnih postaj. Podatki, ki so bili pridobljeni s klasičnimi meritvami na padavinskih ali klimatoloških ter glavnih postajah, so na voljo za obdobje od leta 1961 naprej, s samodejnih postaj pa so podatki na voljo za obdobje od 1991. Nabor in časovna ločljivost podatkov se spreminjata glede na tip in lokacijo postaje.

Traktorčki za kmetovalce

Ob načrtovanju številnih dejavnosti v kmetijstvu, ki je tovarna na prostem, je priročna aplikacija Dnevni regijski agrometeorološki bilten, ki za 15 regij v Sloveniji vsebuje poleg splošne vremenske napovedi z opozorili še informacije o meritvah in napovedih meteoroloških spremenljivk (temperatura zraka, padavine, smer in hitrost vetra, trajanje sončnega obsevanja, relativna vlaga v zraku) in agrometeoroloških spremenljivk (temperatura tal, evapotranspiracija, meteolorološka vodna bilanca). Podatki o meritvah so na voljo do pet dni nazaj. Napovedi zajemajo večinoma dnevne vrednosti za en dan, tri ali 10 dni vnaprej. V nekaterih primerih so napovedi tudi nekajurne. Najdete ga na spletnem naslovu http://meteo.arso.gov.si/uploads/probase/www/agromet/bulletin/sl/. V vročih dneh so posebno podatki o evapotranspiraciji in padavinah. Tako lahko preverimo, koliko vode je določen dan izhlapelo, koliko padavin se obeta, in načrtujemo zalivanje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije