Muhavost raka

Čustveni so, počasni, a tudi topli in skrbni. Kot šefi materinsko skrbijo za podrejene.
Fotografija: Pri rakih se vse vrti okoli družine in harmoničnega družinskega življenja. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Pri rakih se vse vrti okoli družine in harmoničnega družinskega življenja. FOTO: Guliver/Getty Images

O rakih vemo veliko lepega – da so ljubeči, skrbni, topli in radi pripadajo. Toda ognjena znamenja se bodo najbolj spotikala ob njihovo počasnost, zanje bo čakanje teh sanjavih dobrodušnežev velik in naporen izziv. »Vse ob svojem času, v skladu s svojim notranjim ritmom,« pravi rak, če se kolikor toliko zaveda svoje počasne narave. Toda pogosto so res kot živalska različica raka – tri korake naprej pa dva nazaj, nikoli preveč daleč od luknjice, v katero lahko pobegnejo v primeru nevarnosti.

Kot predstavnik kardinalnega modusa se rak še kako lahko pohvali s podjetnostjo, le previden je in vedno raje večkrat potipa teren, predem pogumno in odločno stopa po njem. Ljudje, ki imajo v svoji karti več zračnega elementa, imajo največ težav z njihovim nekoliko nezrelim in osebnim videnjem in dojemanjem vsega. Ne gre jim v glavo, da ne vidijo celotne slike in ne razumejo, da tudi otrok nekoga drugega trpi, ko ga njegov otrok napada.

Rak namreč vidi najbolj sebe in svoje domače, čuti se jih dolžan zaščititi. Kot sodelavec je danes tak, jutri drugačen, odvisno od čustvenega stanja. Če je srečen, boste vsi okrog njega srečni, ko ima muhave dni, ga je najbolje pustiti pri miru. Potrebuje nekaj časa, da sodelavce sprejme za svoje, in še to le, če se ob njih počuti domače, površinski hladni uporabni odnosi niso zanj. Preprosto mora skrbeti za ljudi okrog sebe in jim dati občutek domačnosti.

Kot šef je topel in ljubeč človek, ki bo materinsko skrbel za podrejene, vodil posel kot družino z veliko razumevanja, bo pa manj avtoritativen, z manj jasnih meja in velikokrat se pod njegovim vodstvom meša zasebno in poslovno ter se zaradi čustev ne naredi vsega, kar bi se moralo. Kot oče oz. mama je skrben in z majhnimi otroki preprosto zna, ve, kaj je treba kdaj narediti, zna s pravljicami in igro izvleči iz njih njihove čustvene bolečine in se na posreden način o vsem pogovoriti in vse predelati. Težava se pojavi, ko otroci pridejo v puberteto in se uprejo staršem, da bi se zgradili po svoje.

Rak lahko njihovo puberteto namreč doživlja kot osebni napad nase, trganje vezi z otroki je zanj težje kot za druge, tako da bo veliko izpadov, občutka žrtve, čustvenih dram, solza, ko bodo otroci želeli raziskovati življenje po svoje. Če otroci niso dovolj uporni, se lahko ob takem roditelju ne bodo nikoli zares zmogli odcepiti, ampak lahko ostajajo preveč ujeti v svet staršev. Velja tudi obratno – ko gre za otroka raka, je želja ugoditi staršem tako velika, da včasih žrtvuje svojo pot za njihove potrebe. A čeprav so muhasti, čustveni, preveč osebni, počasni, z malo stika z realnostjo, so tudi topli in skrbni, srce naših domov. Kako jih torej ne bi imeli radi? 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije