DUHOVNA MODROST

Meditirajte v službi

Pregnali boste stres, postali srečnejši in učinkovitejši. Pomagalo vam bo že od 5 do 20 minut odklopa.
Fotografija: Že kratka meditacija vas bo napolnila s svežo energijo in omilila stres. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Že kratka meditacija vas bo napolnila s svežo energijo in omilila stres. FOTO: Guliver/Getty Images

Na delovnem mestu lahko doživljamo tesnobo, stres in izgorelost, ki jih lahko omilimo z nekaj preprostimi duhovnimi vajami. Če živite v nenehno napetem delovnem okolju, ste v večji nevarnosti za srčna obolenja, depresijo, povišano težo in prebavne težave. Strokovnjaki dokazujejo, da lahko meditacija spremeni vaše možgane in vašo resničnost. Raziskave kažejo, da se po osmih tednih meditacije spremeni struktura možganov in predeli, povezani s spominom, učenjem, uravnavanjem čustev in govorom. Poleg tega z njo ostajamo bolj zavestni, brez sodb in mirni. Ob redni meditaciji v službi se vam bodo izboljšali sposobnost koncentracije, spomin, sočutje, učinkovitejši boste in bolj polni energije.

Naj zato premor za sprostitev uma postane vaša vsakodnevna rutina. Pomagalo bo že od 5 do 20 minut odklopa, na primer med malico. Poiščite miren kotiček, kjer vas ne bo nihče motil – v prazni pisarni, na stranišču, v kuhinji ali svojem avtu. Nato poskusite z od 5- do 10-minutno meditacijo za večje zavedanje telesa. Sprostila vas bo in usmerila pozornost na telo namesto na delovne obveznosti. Zaprite oči. Eno roko položite na trebuh, drugo pa na prsi. Dve minuti opazujte, kako se dvigata in spuščata, ko dihate. Roke položite v naročje in se osredotočite na stopala in nato noge. Le opazujte jih v mislih. Nadaljujte proti vrhu in poiščite napetost ali neudobje. Vdihnite in vizualizirajte, da zapustita telo. Začutite prstne konice, vrat, glavo, obraz ... in sprostite napetost. Usmerite se na prsi, trebuh, organe, zlasti srce, in jih osvobodite napetosti. Nato začutite celotno telo in počasi odprite oči.

Lahko se lotite tudi do 20-minutne meditacije z mantro v sedečem položaju. Zaprite oči in po nekaj sproščujočih izdihih začnite ponavljati mantro »so hum« ter uskladite dihanje z njo. Vdihnite na so in izdihnite na hum. Ko um odtava, pomislite na mantro. Posedite na kratko v tišini, preden odprete oči.

Meditacija z dihanjem vam lahko pomaga pred napornim pogovorom. Najprej dihajte normalno. Pritisnite jezik na nebo za zgornjimi zobmi. Usta so rahlo odprta. Izdihnite do konca, zaprite usta in vdihnite skozi nos ter preštejte do štiri. Zadržite dih za sedem enot, nato izdihnite in štejte do osem z jezikom na zobeh. Štirikrat ponovite in prenehajte, če se vam vrti.
Lahko izvedete tudi meditacijo s hojo. Pojdite na sprehod, povežite se s sabo, sprostite stres in si obnovite energijo. Osredotočite se ne gibanje telesa, začutite tla pod nogami, lahko se tudi sezujete. Opazujte ptice, nebo in drevesa.
Katero koli meditacijo že izberete, vztrajajte pri njej vsaj 21 dni, da jo boste spremenili v navado.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije