Mala arkana

Serija 56 kart, med katerimi so seti štirih barv in dvorne karte. Po navadi pokaže manjše težave in ne usodnih preobratov.
Fotografija: V malo arkano so zbrane manj pomembne karte, ki po navadi pokažejo manjše težave in nadloge. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
V malo arkano so zbrane manj pomembne karte, ki po navadi pokažejo manjše težave in nadloge. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images

Beseda mala nakazuje, da gre za manj pomembne karte, in tudi praksa kaže, da po navadi pokažejo manjše težave in nadloge, ne pa usodnih življenjskih preobratov.

Malo arkano sestavlja 56 kart; 40 je razdeljenih na štiri barve – palice, čaše ali kelihe, meče in novce –, vsaka obsega karte od asa do desetice. Vsaka barva ustreza svojemu elementu – palice so povezane z ognjem, čaše z vodo, meči z zrakom in novci z zemljo. Nekoč so palice povezovali s kmeti, čaše z duhovščino, meče s plemstvom in novce s trgovci. Preostale karte male arkane so t. i. dvorne karte, vsaka barva ima namreč še kralja, kraljico, viteza in paža.

Novci so s peterokotnimi zvezdami okrašeni kovanci. Pentagram je magični simbol, povezan s poganstvom, in simbolizira zaščito. Novci se sicer nanašajo predvsem na denarne in praktične zadeve – način služenja, pridobivanja, hranjenja denarja in drugega obilja. Ponazarjajo pot od revščine do bogastva.
Še vedno je največji izziv branja tarota povezovanje simbolike z intuicijo.
Še vedno je največji izziv branja tarota povezovanje simbolike z intuicijo.

Meč je močan simbol iz mnogih mitov, povezan z močjo, moškostjo in pogumom. Poznamo denimo ekskalibur, legendarni meč kralja Arturja. Ko se v postavitvi pokažejo meči, to lahko kaže napad, obrambo, izzive in čustvene težave. Tudi meči se uporabljajo za napad in obrambo, lahko nas branijo ali poškodujejo. S svojo ostrino simbolizirajo čustvene pretrese, trpljenje in prepire pa tudi težave, ki so posledica pomanjkanja poguma.
Kelihi ali čaše so povezani z elementom vode in predstavljajo čustva – vso njihovo paleto, od sreče in zaljubljenosti do bolečine ob preizkušnjah, razočaranju in izgubah. Kadar so kelihi obrnjeni, je to lahko močan simbol žalosti, saj se voda iz njih izliva nazaj v zemljo.

Palice, ki jim lahko rečemo tudi šibe ali drogovi, so običajno upodobljene kot dolge prekle z razcvetajočimi se brsti na koncih, kar simbolizira rast in življenjsko moč. Zavedati se moramo, da se palice uporabljajo na različne načine – lahko nam služijo kot orožje v boju ali simbol zmagoslavja. Pogosto v postavitvi nakazujejo rast ali novo življenje ter naše ustvarjalne zmožnosti, energijo, voljo, osebnostno rast in način, kako sprejemamo izzive.

Astrološko se ujemajo z ognjem, ki se povezuje z odkritostjo, spontanostjo, drznostjo, zvestobo, pogumom, občutkom za pravičnost, optimizmom, samozavestjo, odločnostjo, samostojnostjo in podjetnostjo, živahnostjo, a tudi z zaletavostjo, lahkomiselnostjo, eksplozivnostjo, vročekrvnostjo, neprevidnostjo, izgorevanjem, sebičnostjo, netaktnostjo, nestrpnostjo, napadalnostjo in dramatiziranjem. Gre za kombinacijo Marsa, planeta akcije in vojskovanja, in Jupitra, planeta rasti, znanja in sreče. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije