DUŠNI MATERIAL

Iz kakšnega testa ste?

Objavljeno 23. januar 2019 17.55 | Posodobljeno 23. januar 2019 17.55 | Piše: U. J.

Vsako telo ima svojevrsten genski material, ki mu na tem svetu ni para, če le niste eden od enojajčnih dvojčkov. Tudi duša ima svoj DNK.

Ali ste po duši bojevnik? FOTO: Guliver/Getty Images
Spleteni smo iz veliko različnih korenin in preteklosti, pa vendar se jih nekaj pojavlja pogosteje. Zato vam bomo v dveh delih predstavili čarobnih sedem arhetipov, iz katerih so najpogosteje sestavljene naše duše. Preberite o vsakem izmed njih in preverite, ali te lastnosti prepoznate pri sebi.

Učitelj ali učenec

Morda se zdi neverjetno, da sta arhetipa navedena skupaj, a je razlog za to preprost. Veže ju želja po znanju in vsak (dober) učitelj je pravzaprav vse življenje tudi učenec. To so ljudje, ki vedno obiskujejo delavnice, iščejo novo usposabljanje ali pa se učijo novih tujih jezikov. So strastni bralci, znanje in izobrazbo pa štejejo med najpomembnejše stvari v življenju. Če intelektualno niso dovolj spodbujeni, se lahko hitro zdolgočasijo. Najbolj se bojijo, da bodo zavedeni ali pa nevedni. Lahko tudi izgubijo voljo do učenja (predvsem tisti, ki so v tem življenju učitelji), če gre za slepo ponavljanje, učenje brez kreativnosti ali samo na pamet.

Pogosto so med najboljšimi in tudi zelo uspešni. Intelektualno so zelo sposobni, a lahko zaradi predajanja intelektualnim vsebinam preveč razmišljajo in vse analizirajo. Zato jim svetujemo, naj se posvetijo spoznavanju svojih čustev in energije ter se z njimi povežejo, morda celo najdejo duhovno prakso, ki jim ustreza, da najdejo ravnovesje med vedenjem in čutenjem. Na srečanjih, izobraževanjih in konferencah bodo našli podobno misleče, ki jim lahko pomagajo, da se ne ujamejo v začarani krog. Zato naj se nujno družijo!

Bojevnik

Zagotovo poznate koga, ki je zelo bojevitega duha. Bojevnik je eden od štirih ključnih moških arhetipov (preostali so kralj, čarovnik in ljubimec). Vsaka velika civilizacija ima močno bojevniško tradicijo in z njo povezane mite. V slovanski mitologiji je to Svetovid. A čeprav si vsak želi nekaj bojevniškega duha, v današnjem svetu ta energija ni preveč dobrodošla. Tudi Svetovida povezujejo z vojnami in prepiri, saj so bili od njega odvisni izidi vseh bojnih pohodov. Bojevniki se ne bojijo tveganja in šele z leti postajajo preudarnejši. V mladosti se hitro spustijo v napad, a potem zorijo in postajajo vedno bolj izkušeni in modri, tako pa tudi počasneje potegnejo meč iz nožnice in pred napadom raje naredijo dober načrt ter se prepričajo, da je njihov razlog za napad res dober. Pogosto se tudi zgodi, da se postavijo za šibkejše v družini ali družbi, si sami krojijo usodo in kariero ter premagujejo številne življenjske ovire.

Njihov moto pravi: Bojuj se za tisto, kar je prav, in se nikoli ne predaj. To se lahko izkaže tudi za težavno: če se ne predajo v situaciji, ki to zahteva (naj gre za sprejetje kronične bolezni ali pa konca odnosa, ki za njih ni dober), jim to lahko precej oteži življenje. Zato vsem bojevnikom svetujemo, naj občasno odvržejo oklep, ne skrivajo ran in potrebe po pomoči ter se povežejo tudi s svojo mehko platjo.

Svobodni duh

Svobodni duh se kaže v tistih, ki nekako ne sprejemajo omejitev tega sveta in družbe. Verjamejo v nemogoče, sanjajo o neizvedljivem in vidijo lepoto tam, kjer je drugi ne. Če ob vročem dnevu sosed zaliva travo, se preprosto morajo pognati skozi kapljice vode. Običajno je skoraj nemogoče predvidevati, kakšna bo naslednja poteza svobodnega duha. Hkrati pa je to arhetip s precej slabim slovesom. Družina in prijatelji jih navadno poskušajo prizemljiti, jim dopovedujejo, naj se ustalijo in zresnijo ter začnejo živeti »normalno« življenje. Če ne sprejmejo dejstva, da bodo le stežka zdrsnili v rutino običajnega urnika in življenja, lahko slednje zanje postane zelo naporno. Pogosto so nemirni, zanima jih kup reči, imajo na tone konjičkov in le kratek čas ostanejo na istem mestu, saj obožujejo tudi potovanja.

Če ste svobodni duh, uživajte v tem in se veselite svoje nekonvencionalnosti! Ljudje svobodnega duha vedo, da je sreča pomembnejša od tega, da vedno samo sledite navodilom. Družba potrebuje ljudi, ki razmišljajo drugače, da lahko premikamo meje in spreminjamo svet. Vaša težava je najbrž le to, da vas lahko odnese. Zato najdite način, da se vsaj malce privežete in hkrati prosto plavate z vetrom, sprejmite določene odgovornosti, dajte jim pomen, a ne dovolite, da bi vas kdor koli resnično uklenil.

Umetnik

Ludwig van Beethoven, Vincent van Gogh in Pablo Picasso poosebljajo ta arhetip. Umetnost je med nami, odkar človeštvo ve zase. Sprva v funkcionalni obliki, vedno pogosteje pa je nastajala za hranjenje duše. Znotraj tega arhetipa je še nekaj podarhetipov, kot je denimo izvajalec, saj niso vsi umetniki radi na odru ali v središču pozornosti, hkrati pa niso vsi z arhetipom umetnika tudi ustvarjalci (tudi politiki in direktorji imajo včasih v sebi ta arhetip). Prav tako ne drži, da vsi umetniki živijo od svoje umetnosti, saj ne potrebujejo dovoljenja za ustvarjanje ali znaka za start. Kreativni so, ker to preprosto zahteva njihov DNK. Tudi gospodinje, ki imajo izjemen občutek za estetiko ali urejanje prostorov, ali pa poslovneži, ki najdejo kreativne rešitve za težave, imajo v sebi arhetip umetnika.

Če nenehno čutite željo po ustvarjanju, poskrbite, da boste v svojem urniku našli čas zanj. To morda pomeni, da si ukradete eno uro na dan, da zjutraj pred zajtrkom pišete pesmi ali pa ob ob vikendih slikate. Hkrati so umetniki zelo občutljive osebe, ki vse čutijo močneje kot drugi, zato so tudi dojemljivejši za kritiko. Bodite previdni pri sprejemanju kritik in hkrati ne bodite sami svoj najhujši kritik.
Deli s prijatelji