ZA MOTIVACIJO

Duhovni nasvet: spoprijateljite se z egom

Objavljeno 19. september 2020 07.24 | Posodobljeno 19. september 2020 07.24 | Piše: Mateja Blažič

Mora nas motivirati, ne pa da se vse vrti okoli njega Izkoristite potrebo po nadzoru in jo obrnite v svoj prid.

Naj ne bo glavni igralec v vašem življenju, ampak nekdo, ki navija za vas, ko potrebujete spodbudo. FOTO: Wavebreakmedia/Getty Images
Prvotni namen ega je, da zagotavlja naše preživetje v različnih situacijah. Prav tako kot strah nas namreč želi obvarovati v okoliščinah, v katerih se moramo braniti, napasti, skriti ali pobegniti. Ker danes ne bežimo več pred zvermi, sproži verižno reakcijo stres, posledično pa se pojavijo enaki simptomi kot pri naših prednikih – pospešen srčni utrip, hitro dihanje, mišična napetost … Čeprav ima strah nizko vibracijo, je njegov namen, da nas hitro spravi v akcijo, medtem ko nas dolgotrajni stres izčrpava.

Toda ko se veča naš ego, se tudi naš strah, pravijo guruji, saj se napajata z isto energijo, senčni del v našem nezavednem pa jima sledi, nam onemogoča razvoj ter nas sili, da delujemo na avtomatskem pilotu ter se borimo za preživetje. Pehamo se za denarjem, uspehom, nagradami in vsem, kar nam daje občutek varnosti. A le če se naravnamo na višje frekvence ljubezni, radosti, veselja, smo lahko zadovoljni in dosegamo cilje, ki nas bodo osrečili, ne le potešili. Večji je ego, pogosteje se bomo soočali s svojimi sencami, poudarjajo guruji, čeprav se nam na prvi pogled zdi, da tako bolje nadzorujemo življenje. Toda zdrava funkcija ega je, da nas motivira, ne pa da se vse vrti okoli njega. V pomoč nam je lahko, ko smo v dvomih in negotovi, ne da bi dopustili, da prevzame vajeti nad nami. 
Deli s prijatelji