DUHOVNOST

Duhovni nasvet: naj čustva ne bodo vaš gospodar

Naporna ozavestimo, a ne reagirajmo nanje. Nadzorujmo svoje odzivanje in prepoznajmo sprožilce.
Fotografija: Ko obtičite v določenem čustvu, si pomagajte z meditacijo. FOTO: Monkeybusinessimages/Getty Images
Odpri galerijo
Ko obtičite v določenem čustvu, si pomagajte z meditacijo. FOTO: Monkeybusinessimages/Getty Images

Včasih, ko se počutimo nemočne, ranljive, čustva popolnoma prevzamejo nadzor nad našim življenjem in razpoloženjem. Zunanji dogodek kot sprožilec namreč potegne za sabo ustrezno čustvo v nas, na katero se odzivamo mentalno in čustveno – s premlevanjem, obremenjevanjem, risanjem različnih scenarijev, prestrašenostjo, zakrčenostjo, jezo, občutkom negotovosti, temu pa sledijo dejanja iz naše popačene notranje slike, kar vpliva na naše življenje in odnose.

A skozi čustveno doživljanje gremo lahko tudi zavestno in nadzorujemo svoje odzivanje, hkrati pa neželenih čustev ne potlačujemo in ignoriramo, ampak jih predelamo.

Ko se pojavi čustvo, ga sprejmimo, a ne delujmo impulzivno, ampak se umirimo in z razdalje in neobremenjeno pretehtajmo, kaj bo naš naslednji korak. Naporna čustva ozavestimo, a ne reagirajmo nanje ter ne pustimo, da v naših mislih sprožijo učinek snežne kepe.

Ne vrtimo se v začaranih krogih. Guruji svetujejo, da poskusite prepoznati sprožilce pozitivnih in negativnih čustev, da boste že vnaprej pripravljeni, ko se pojavijo. Lahko jih en teden opazujete in si jih zapisujete. Ko obtičite v določenem čustvu, pa se pogovorite s sočutnim bližnjim, pomagajte si z meditacijo ali ga prelijete v ustvarjalnost. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas