PSIHOLOGI SVETUJEJO

Znebite se nadzorovalcev

Objavljeno 13. april 2019 17.45 | Posodobljeno 13. april 2019 17.45 | Piše: M. B. Z.

Nekateri ljudje bodo poskušali znižati vašo vrednost. Ker so negotovi, vas samo tako prenesejo v svoji bližini.

Ljudem, ki vam nenehno gledajo pod prste, morate nujno postaviti meje. FOTO: Guliver/Getty Images
Nadzorovalci so tisti, ki ne spoštujejo naših meja. Secirajo, kritizirajo in popravljajo vse, kar rečemo, naredimo, celo mislimo. Taki so lahko naš partner, starši, šef ali prijatelji.

Skupno jim je, da želijo imeti nadzor nad našim življenjem, zato nam pritiskajo na gumbe, da bi povzročili naš čustveni odziv in ga izkoristili kot našo šibkost. Toda zakaj to počnejo?
image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO Ljudem, ki vam nenehno gledajo pod prste, morate nujno postaviti meje. FOTO: Guliver/Getty Images

Nekatere teorije psihologov pravijo, da so to ljudje brez samonadzora, ki ga izvajajo nad drugimi, seveda na čustveni ravni, da bi s tem pridobili dober občutek o sebi. Imajo namreč nizko samozavest in so v sebi negotovi. Ali pa se bojijo, da jih boste zapustili, in preizkušajo, do kam lahko gredo brez posledic.

Tretja skupina psihologov meni, da so to narcistične osebnosti, ki nadzorujejo okolico, drugi pa so le sredstvo za doseganje njihovih ciljev.
Če jih imate v življenju ali če le občasno naletite nanje, se zavedajte, da ni z vami nič narobe.

Nadzorovalec samo želi lastnosti, ki jih imate vi: sposobni ste se počutiti dobro v svoji koži brez nenehnih zunanjih potrditev, počutite se varne na svojem položaju, zadovoljni ste s svojimi dosežki, znate se veseliti uspeha drugih. Vi ste tisti, ki mora postaviti mejo in se nehati žrtvovati za dobro počutje drugega.

Pokazati morate, da se ne boste več počutili, kot da vaše ideje ne štejejo, da ne dopuščate teptanja svojih dosežkov, pritiskanja na svoje šibkosti in da ne boste prilagajali svojih potreb tej osebi.

Ne bodite več tarča, sami imate v rokah vajeti življenja in nikomur več ne prepuščajte te vloge. 
Deli s prijatelji