PSIHOLOGI SVETUJEJO

Znebite se izkoriščevalskih prijateljev

Objavljeno 11. december 2018 07.01 | Posodobljeno 11. december 2018 07.01 | Piše: M. B. Z.
Naučite se prepoznati pravega prijatelja v množici lažnih. Če mu ne zaupate in nimate skupnih interesov, pojdite narazen.
Če vam prijateljica krade energijo in ideje, vam odnos z njo ne koristi. FOTO: Guliver/Getty Images
Prijateljstvo je kot bančni račun, nekaj je treba položiti nanj, da lahko dviguješ. Če nenehno polagate, dvigujejo pa samo na drugi strani, je čas za spremembe.

Najprej se morate naučiti razlikovati med pravimi in lažnimi prijatelji. Vprašajte se, ali se počutite dobro po preživljanju časa z neko osebo. Resnični prijatelj je namreč nekdo, ki je z vami na isti valovni dolžini, ki mu lahko zaupate, ki je tam za vas in čigar interesi se ujemajo z vašimi.

image
Pretehtajte, koliko vi in prijatelj vlagata v vajin odnos, svetujejo psihologi: je razmerje enakovredno? FOTO: Guliver/Getty Images

Izgubljeni in znova najdeni prijatelj je na primer osnovnošolski sošolec, ki se preseli v bližino, a ugotovite, da nimata ničesar več skupnega. Običajno se taki ljudje pojavijo, ko ste osamljeni ali negotovi, nostalgičen pogled v preteklost pa vam pričara rožnate oblačke. Mislite, da vam bo to prijateljstvo prineslo nov začetek ali spremembo. A psihologi opozarjajo, da se nekatera prijateljstva končajo iz dobrega razloga, in trud, da bi jih obnovili, ni najboljša ideja. Znebite se jih lahko tako, da ste manj dosegljivi. Bodite prijazni, a če vztrajajo, pojasnite, da ste se nekoč morda res razumeli, zdaj pa imate druga zanimanja in nimate časa, da bi se resno spoprijateljili.

Posnemovalka je prijateljica, ki si kupi take sandale, kot jih nosite, obožuje glasbo, ki jo poslušate, krade vse vaše ideje in šale ter se celo postriže tako kot vi. Takšna oseba je tako negotova, da si poskuša nadeti druge osebnosti, medtem ko vi čutite, da vam poskuša vzeti vašo edinstvenost. Morate jo pripraviti do tega, da opusti to otroško sestrsko idealiziranje in posnemanje. Previdno ji razložite, da se počutite neprijetno, ker vas posnema. Svetujte ji, naj se druži tudi z drugimi ljudmi in se ne vrti samo okoli vas.

Nalepka želi biti ves čas v vaši bližini. Nalepke so zelo sramežljive do drugih ljudi, zato so v celoti odvisne od vaše družbe in podpore. Ko greste kam s kom drugim, se čutijo prizadete in užaljene. Na začetku ste verjetno zadovoljni z zaščitniško vlogo, ki jo zajema prijateljstvo, in se počutite bolj zrelo in odgovorno. Toda pozneje ne gre le za to, da visi na vas – sledijo čustvena izsiljevanja, kuhanje mule in užaljenost, če želite malo samostojnosti; in to je čista manipulacija!

Morate najti pogum in se osvoboditi: takšna oseba ni socialni primer, ampak dober manipulator! Bolj ko se počutite krivo, ker ste jo užalili, dlje se bo situacija nadaljevala. Recite, da ne greste ven z njo, ker potrebujete čas zase, in ne dovolite, da bi se vas reakcija dotaknila.

image
Če vam prijateljica krade energijo in ideje, vam odnos z njo ne koristi. FOTO: Guliver/Getty Images

Poznate osebo, ki ste jo spoznali prek skupnega prijatelja, zdaj pa se samovoljno šteje za del vaše družbe? Vrti se okoli vaših prijateljev, vi pa ne veste, kako bi povedali, da se vsiljuje. Takšna oseba ne prepoznava drobnih namigov in nosi družabne plašnice. Sklepa, da je avtomatično dobrodošla na vseh zabavah. Najboljša rešitev je, da težavo izkoreninite, kjer je nastala: pri prijatelju, ki vas je seznanil. Uporabite diplomacijo.

Povejte, da pogrešate čase, ko sta se dobivala sama, in upajte, da bo razumel namig. Če ga noče, premislite tudi o iskrenosti tega prijatelja.

Preganjalka moških je dekle, ki ves čas flirta in ima ogromno moških prijateljev. Z vami se druži, ker ste ena od redkih prijateljic, ki prenaša njeno obsedenost z moškimi, čeprav vas vleče ven, potem pa ves večer pusti same v kotu. Lahko gre celo tako daleč, da se spogleduje z vašim fantom.

Priznajte si, da ni z vami zaradi vaših odlik. Izkorišča vas, in če se ji ne bi pustili, bi za to našla nekoga drugega. Psihologi vam polagajo na srce, da hitro proč z njo, saj prinaša težave! Lahko je sicer zabavna, toda hkrati vas potiska sem ter tja, da doseže, kar želi. Ko prepoznate takšno situacijo, se čim prej spravite iz nje! Ne bodite vedno dosegljivi in odkrito povejte: »Ne želim iti ven z nekom, ki me bo zavrgel, takoj ko bo prišel mimo kakšen moški!« 
Deli s prijatelji