Zaspite kot dojenček

Kakovostno spanje je pogoj za dobro počutje Zazibajte se v sanje z duhovnimi tehnikami.
Fotografija: Spalna rutina pomaga umiriti um. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Spalna rutina pomaga umiriti um. FOTO: Guliver/Getty Images

Kakovosten nočni počitek pripomore, da smo čez dan bolj zbrani in produktivni, se težje zredimo, imamo manjše tveganje za srčna obolenja, sladkorno bolezen in vnetja, hkrati pa krepimo imunski sistem. Zato so duhovni učitelji zasnovali vaje, s katerimi si lahko pomagamo, ko ne moremo zaspati. Za začetek, svetujejo, začnite drugače razmišljati o spanju, in sicer kot načrtovanem času za počitek, ko se telo obnavlja. Naj spanje postane zavestna dejavnost. Posebno opozarjajo na besedico načrtovana (dejavnost), saj se boste s tem pripravili na čas mirovanja, ki ga potrebujete.

Pomembno je, da oblikujete spalno rutino. Lahko naredite nekaj položajev joge, ki vas bodo umirili, si pomagate z dihalnimi vajami, ki bodo spravile telo, um in živčni sistem v ravnovesje, mir in spokojnost. Poskusite s počasnimi globokimi vdihi in izdihi, ki bodo odplavili stres. Um razbremenite dnevnih aktivnosti s sledečo vajo: lezite, zamižite in se sprostite. Opravili boste mentalni pregled dneva. Vrnite se v prvi dogodek, ki se ga spomnite, torej zbujanje, in nadaljujte kot nepristranski opazovalec. Ne ustavljajte se pri dogodkih in jih ne ocenjujte ali predelujte, glejte vse kot film, kar vam bo vzelo okoli pet minut.

Ko končate, si recite: »Po pregledu svojega dneva spuščam te dogodke in prizore. Zdaj obstajajo v mojem spominu. Lahko jih spustim in mirno zaspim.«
Tretja preprosta tehnika pred spanjem je pregled telesa, s katerim usmerite pozornost na mesta, kjer se je nabrala napetost. Lezite, zaprite oči, umirite se z dihanjem. Nato se začnite zavedati svojega telesa. Zaznajte občutke, temperaturo, težo, položaj udov, glave, vratu. Osredotočite se na vrh glave in počasi potegnite žarek pozornosti navzdol, k svojemu obrazu, glavi, čeljusti, vratu. Naj bo vaša namera sprostitev napetosti in neudobja, ki ju zaznate. Skenirajte rame, roke, prsni koš, lahko greste v notranjost telesa, trebuh, hrbet, dlani, noge, prste, stopala. Izdihajte napetost in se sprostite.

Lahko si pomagate z meditacijo, ki vaše dihanje uskladi z valovanjem oceana. Lezite, zaprite oči in se sprostite z dihanjem. Predstavljajte si morsko obalo. Opazujte valove, ki se izgubljajo v mivki. Usmerite pozornost na dihanje in nežno vdihnite, ko se val umakne v morje, izdihnite, ko se vrača k obali. Nadaljujte in občutite, kako se vaš in morski ritem usklajujeta in vas sprostita.

Če je vaš um aktiven, ga ukrotite z meditacijo z mantro, ki bo prekinila miselni tok ter osvobodila vašo pozornost. Ležite z zaprtimi očmi. Brez posebnega truda si prikličite v zavest mantro za spanje – om agasthi shahina (potegnite zloge om, -gas in e v šahena). Mirno jo ponovite v mislih. Ko opazite, da je vaše misli z nje odtegnila ideja, zvok ali kaj drugega, se vrnite k njej. Ponavljajte jo, dokler vam ugaja oziroma dokler ne zaspite. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije