​Zardevanje pred množico? Rešitev je lahko hipnoza

Čeprav smo razumska bitja, zmagajo naši nezavedni vzorci. Lahko jih prepišemo z ustreznejšimi in se osvobodimo negativnih.
Fotografija: Negativne vzorce s pomočjo hipnoze zlahka zamenjamo z novimi. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Negativne vzorce s pomočjo hipnoze zlahka zamenjamo z novimi. FOTO: Guliver/Getty Images

Podzavest je centrala naše moči, lahko bi rekli, da je kot kontrolna soba, iz katere izvirajo vsi ukazi za naše vedenje in čustvovanje, kako se cenimo in sprejemamo, usmerja tudi telesne funkcije (dihanje, prebavo ...). Otroci do približno sedmega leta v stanju globoke sproščenosti preživijo 80 odstotkov časa, zato se tako hitro učijo, oblikujejo izkušnje, prepričanja in vrednote.

Spremenimo vzorce s hipnozo

Kar se v podzavest zapiše do tega leta, so ukazi oziroma navodila v kontrolni sobi, ki jih vestno izvajamo (avtomatično, nezavedno) vse življenje, pravijo psihologi. Seveda ni nujno, da so ti ukazi za nas vedno dobri (npr. zardevam pred množico), in takrat se ljudje lahko odločijo za hipnozo.

S to ukaze oziroma vzorce preoblikujemo in spremenimo, zamenjamo za takšne, ki nam omogočajo bolj zdravo in zadovoljno življenje (strah s pogumom in samozavestjo). Vedeti moramo, da vedno zmaga naša podzavest: pogosto poudarjamo, da smo razumska bitja, a naše življenje usmerja in vodi podzavest. Če je denimo nekoga strah letenja, mu je na ravni razuma jasno, da je bolj varno kot vožnja z avtomobilom, a strahu ne more zmanjšati, ker je vzorec globoko ukoreninjen v podzavesti.

Ta vedno zmaga, posamezniku pa greni življenje. Podzavest lahko nagovorimo tudi z meditacijo, delno z avtogenim treningom. Na nas pa imajo lahko močan vpliv tudi avtoritete in prijatelji, ki jih cenimo – zaradi njih lahko nevede spremenimo navade. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije