AJURVEDA

Vata – gibanje in svoboda

Vitke ženske s porcelanastjo poltjo in suho kožo spadajo v došo vata. Njihova največja težava je naglica, za ravnovesje morajo upočasniti.
Fotografija: Nežne, vitke ženske se morajo po ajurvedskih priporočilih predvsem umiriti in prizemljiti. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Nežne, vitke ženske se morajo po ajurvedskih priporočilih predvsem umiriti in prizemljiti. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images

Če želite uporabiti ajurvedske nasvete, morate poznati došo oziroma telesni tip.

Največkrat ljudje ne spadamo izrazito v en tip, ampak smo kombinacija dveh ali treh doš, pri čemer ena prevladuje. Hkrati se lahko telesno uvrščamo v en tip, po temperamentu pa v drugega.

Vitka, prožna, dolgonoga ženska je tipa vata. Lahko je visoka ali nižje postave, prej kot nekaj vmes. Njeno porcelanasto polt občasno kazi kakšen rdečkast ali oljni madež. Majhne oči se svetlikajo od navdušenja in inteligence in fini lasje dopolnjujejo krhko telesno strukturo. Nikoli se ji ni treba obremenjevati s težo, saj je naravno vitka. Njen aktivni način življenja jo ohranja telesno izklesano, preveč hrane ji ne ugaja. Raje pleše v klubu, kot bi nepremično sedela na umirjeni večerji. Čeprav je rojena atletinja, redko razvije precej mišic, prej ostaja vitka, skoraj že eterična na pogled.

Ženske vata ljubijo spremembe, potovanja in gibanje ter so precej hitre v vsakdanjem življenju. Tudi govorijo precej naglo in so polne bistrih idej in načrtov. Pri delu so vate tiste, ki z entuziazmom in zamislimi poženejo projekte, čeprav niso ravno najboljše v predvidevanju (pri tem je bolje, da prepustijo delo stabilnejšim došam). Zelo so ustvarjalne in umetniške, a ne dovolj praktične.

Neravnovesje

Nihče prav dolgo ne zdrži napornega tempa. To vate vedo, vendar se kljub temu ne ustavijo, dokler ne dosežejo močnega neravnovesja. To pomeni, da izpuščajo obroke, ne spijo dovolj in se izčrpavajo. Ko se zrušijo, se le stežka znova poberejo. Trpijo zaradi stresa in utrujenosti, tudi nespečnosti. Njihov hitri um ustvarja zmešnjavo. Napetost vodi v mišične bolečine, krče in prebavne motnje. Izgubljanje teže lahko privede tudi do osteoporoze.

Suhost je glavna značilnost vate, zato lahko pretirano okrepljeno delovanje povzroči izsušenost las, nohtov, pokanje ustnic, zatekanje vek, pojavljajo se lahko ekcemi, suh kašelj. Notranje izsuševanje lahko vodi v artritis in težave s krvjo – tudi visok krvni tlak in razbijanje srca spadata med težave tipa vata.

Umirjanje vate

Ta doša se mora predvsem prizemljiti, dodati vlago telesu in mir duši. Vate vleče k hitrosti, svetlobi, novostim, zato poskušajte to uskladiti s počasnostjo in zasidranjem v svoje notranje središče. Pojdite v toplice namesto na aktivni dopust, poslušajte klasično glasbo, meditirajte, namesto da bi se potili v telovadnici. Radi ste obkroženi z ljudmi, ampak ni nujno, da je to v natrpani diskoteki – namesto tega povabite prijatelje na večerjo. Sprostite se in uživajte v njihovi družbi.

Suho, mrzlo, vetrovno vreme vas vznemirja, zato za počitnice izbirajte tople tropske kraje. Celo z vonji lahko pomirite svojo došo: izberite jasmin, sandalovino ali vrtnico.

Suha koža je pogosta težava, neravnovesje jo namreč pretirano izsuši in oropa zdravega leska. Hitro se tudi stara, zato je dodajanje vlage nujno! Ajurveda priporoča, da pijte veliko vode in jejte sočno sadje. Prevelika teža ni nikoli problem vate, bolj pozorni bodite na to, da ne hujšate preveč.

Proti prhljaju in izsušenosti lasišča vsak teden uporabljajte sezamovo olje, ki bo obenem sprostilo napetost in dodalo potrebno vlago. Lahko se pojavijo tudi težave z zobmi zaradi preveč kisline, ki nastaja kot posledica izpuščanja obrokov, zato jih večkrat na dan spirajte z ustno vodo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije