MODROSTI

Uravnovesite energijo

Potencial, ki ga imamo, lahko razvijamo ali živimo na avtopilotu. Jin in jang predstavljata enakovredna dela neločljive celote.
Fotografija: Taoisti sveta ne doživljajo polarno, ampak se trudijo uravnovesiti nasprotja in živeti čim bolj harmonično. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Taoisti sveta ne doživljajo polarno, ampak se trudijo uravnovesiti nasprotja in živeti čim bolj harmonično. FOTO: Guliver/Getty Images

Jing taoisti imenujejo našo vitalno esenco, življenjsko energijo, združenje jina in janga oziroma našo življenjsko baterijo, ki skrbi za obnavljanje telesa, genetiko in omogoča prilagajanje spremembam. Ko je jing močan, smo mladi in vitalni, če je nizek, se staramo in nimamo moči. Njegovi glavni porabniki so stres ter vsako pretiravanje – z delom, nezdravimi snovmi, hrano, pretiranim čustvovanjem, tudi kronične bolezni in bolečina ga zmanjšujejo. Ženskam jing energijo črpajo menstruacija, nosečnost in porod, zlasti v poznejših letih. Ko dokončno porabimo svojo rojstno zalogo jina, umremo, pregrehe pa nam krajšajo življenje. Poleg posebnih jogijskih vaj ga lahko, pravijo taoisti, krepimo, in sicer z uživanjem goji jagod, belušev, šisandre, jajc, kaviarja, oreškov in semen, alg in morske trave, matičnega mlečka, stročnic in črnega riža.

Drugo jedro kitajskega dojemanja sveta je načelo polarnosti, ki pa ne predstavlja konflikta ali opozicije, ne dojemajo ga kot nasprotje pozitivnega in negativnega. Plus in minus, sever in jug sta zanje različni plati istega kovanca, ki držita v ravnovesju ves sistem – brez prvega drugo ne more obstajati. To močno nasprotuje zahodnjaški miselnosti, ki teži k nenehnemu napredku ter prevladi ene plati – denimo užitek brez bolečine, bogastvo brez revščine, zdravje brez bolezni. Taoisti se ne borijo s težavno situacijo, ampak se vprašajo, kaj pomeni. Sebe ne dojemajo kot ločenega posameznika, ampak kot z vsem povezan del vesolja. To pomeni, da ne poskušajo upravljati naravnih procesov, kot so plimovanje, tokovi, letni časi, rast in upadanje, in se boriti z njimi, ampak jih izkoristijo. Dva pola energije, jang in jin, povezujejo z ženskim in moškim načelom, močjo in šibkostjo, svetlobo in temo, vzponom in padcem ter ju vključujejo v vsakdanje življenje. Ne oklepajo se le enega, ampak ju uravnovešajo. Zavedajo se namreč, da se dvojnost vedno izraža kot neločljiva celota.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije