Tretja čakra za osebno moč

Ko je v ravnovesju, imamo zdravo samozavest, močno karizmo. Če je premalo aktivna, smo lahko pasivni in neodločni.
Fotografija: Če tretja čakra preveč deluje, smo dominantni, agresivni, preveč odločni. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Če tretja čakra preveč deluje, smo dominantni, agresivni, preveč odločni. FOTO: Guliver/Getty Images

Čakre so telesni energijski centri. Sedem jih je, upravljajo tako določeno fizično področje in organe telesa kot psihološke lastnosti. Tiste na spodnjem delu telesa so povezane z našimi instinkti, na zgornjem pa z mentalno sfero.

Skoznje teče energija, prana v jogijski tradiciji. Ko je telo v ravnovesju, so čakre odprte in pretočne, delujejo normalno in nas podpirajo tako telesno kot spodbujajo lastnosti, s katerimi so povezane – naši čuti, čustva in misli so usklajeni, dobro se počutimo, mirni smo in imamo dovolj moči. Težave pa nastanejo, če se vrtijo v napačno smer, so zablokirane, delujejo preveč ali premalo. Nekatere so premalo aktivne, da bi nadomestile primanjkljaj, druge preveč.

Tretja čakra oziroma sončni pletež leži na trebuhu, povezana je z rumeno barvo, njen element je zrak, ujemajoča se mantra pa ram. Povezujemo jo z osebno močjo, energijo in transformacijo. Deluje na trebušno slinavko, ki uravnava raven sladkorja v krvi, trebušna čakra pa je povezana tudi z uveljavljanjem v skupini. Ko je v ravnovesju, imamo zdravo visoko samozavest, močno karizmo in z zaupanjem sprejemamo odločitve. Ko je odprta, čutimo, da imamo nadzor nad življenjem. Če je premalo aktivna, smo lahko pasivni in neodločni. Težave imamo lahko s pomanjkanjem teka, tesnobnostjo, neorganiziranostjo in težko vztrajamo pri začetih nalogah in projektih. Najverjetneje smo tudi plašni in ne dobimo tistega, kar hočemo. Če trebušna čakra preveč deluje, smo dominantni in verjetno celo agresivni, preveč odločni in zdi se, da želimo nadzorovati vsakega in vsako situacijo.

Če želimo spodbuditi njeno delovanje, uživajmo pikantno hrano, bodimo veliko na soncu in nosimo zlat nakit. Kadar je preveč aktivna in želimo umiriti njeno energijo, pijmo pijačo sobne temperature, večkrat na dan se ustavimo in počasi in globoko osredotočeno dihajmo, poskusimo lahko tudi lebdenje v komori. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije