LJUBEZEN IN PARTNERSTVO

To so razlike med moškimi in ženskimi možgani

Moški in ženske razmišljamo drugače, ker imamo drugačne vloge. Ona razume, kar je skrito, on razmišlja konkretno, ker rešuje probleme.
Fotografija: Ženske se bolj zanašajo na intuicijo, moški odlično analizirajo podatke. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Ženske se bolj zanašajo na intuicijo, moški odlično analizirajo podatke. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images

Moški možgani so nekoliko ožji, bolj linearni, osredotočeni na funkcionalni vidik, predvsem pa znanje na podlagi preteklosti moški utrjuje, razvija in širi. Moški ne mešajo informacij, ki niso jasno vzročno-posledično povezane. Dom je doma, služba v službi.

Različen način razmišljanja je v preteklosti obema spoloma najbolje pomagal pri njihovih nalogah.
Različen način razmišljanja je v preteklosti obema spoloma najbolje pomagal pri njihovih nalogah.

Tako razmišljanje je izjemno uporabno pri konkretnih problemih, ko je treba najti uporabno rešitev. Ženski možgani so narejeni za to, da razumejo tisto, kar ni jasno, kar je skrito, kar se ne kaže očitno, torej razumeti čustveno potrebo otroka, ko ne zna jasno izražati svojih potreb. Smo nekoliko bolj tankočutne in imamo vpogled v celoto, bolj vidimo stvari, kot jih logično razumemo.

Če gledamo astrološko, je moškim bolj dan merkurjanski način razmišljanja, ženskam pa bolj jupitrovsko dojemanje celote, če gledamo prek čaker, je jasno, da je peta nekoliko bolj razvita pri moških, šesta pa pri ženskah.
 

Šibkosti moškega razmišljanja


Ker moški možgani vsa področja tako ločujejo, včasih ne vidijo cele slike, soočeni so z veliko informacij, a hkrati tudi malo razumevanja. Po drugi strani jim ta vidik onemogoča, da bi pogledali nekoliko od daleč, iskali ne le strogo realnost, temveč tudi bolj skrite, notranje, dušne vidike življenja.

Zaradi tega je moškemu nekoliko teže v odnosu z ženskimi čustvi, saj se jih s tovrstnim razumom ne da spraviti v logično enačbo, z uvidom pa jih bolje razumemo kljub njihovi iracionalnosti.
 

Šibkosti ženskega razmišljanja


Ker vedno vse prepletemo in povezujemo, se včasih rojevajo dvomi, občutljivost, bolj sledimo občutku, ki nas zaradi naših želja in čustev odvede stran od stvarnosti. Vse je bolj subjektivno, včasih, ko se vmešajo tudi močna čustva, kaotično. Zaradi takega razumevanja življenja so mogoče napačne odločitve, konkretne napake in čustvene bolečine.

Najhujša težava, s katero se ženska zaradi tega sooča, je, da si zakomplicira življenje. Določene zadeve bi lahko poenostavile, kot to naredijo fantje, in samo rešile, kar lahko, drugo pa spustile. Toda ker je preveč čustev, iracionalnega in ker zapleteno dojemamo, se lahko spravimo v zelo neprijeten položaj.
 

Zanašanje na razum


Sodoben racionalen in tehnološki svet žensko sili v moški način razmišljanja. Kot sem že omenila, smo vsi ljudje, ne glede na spol, imamo svoj značaj in veliko žensk ima izjemno oster in hiter razum, ki jim – pri izobraževanju in poslovno – pride še kako prav, toda ko gre za zasebno področje, jim onemogoča klasične funkcije ženske, matere. Vsaka mati je rojena z otrokom, v nas je modrost naših prednic, imamo intuicijo in uvid, instinkt, torej vse, kar potrebujemo za to, da poskrbimo za otroka.

Toda ko se v skrb in nego, sploh zelo majhnih otrok, vpleta preveč funkcionalnega in logičnega, nam razum kvari stik s seboj in ruši naše občutke, ustvarja dvom ter s tem tisoč pravil, kaj mora biti in kako mora biti. Modrost naših prednic je v naših instinktih in intuiciji, preveč razuma pa prinaša nemir in negotovost.
Ženske se bolj zanašajo na intuicijo, moški odlično analizirajo podatke. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Ženske se bolj zanašajo na intuicijo, moški odlično analizirajo podatke. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images

Zakaj otrok ta trenutek joče? Na to ne boste dobile odgovora v knjigah, našle ga boste, če boste dovolj mirne, pozorne in sočutne ter si dovolile povezati vse informacije v uvid. Zakaj vaš otrok noče na rojstnodnevno zabavo, na katero je bil povabljen, boste odkrile le, če boste dovolj pozorne in bo vaš večplastni razum zmogel iz vseh informacij izluščiti uvid.


Jin in jang


Kot vidite, potrebujemo kombinacijo analitičnega razuma s sposobnostjo povezovanja in uvidom, torej levo in desno polovico možganov. Tako mora ženska za ravnotežje razvijati povezovanje in uvid, toda hkrati v ključnih trenutkih uporabiti tudi analitični razum. In obratno, moški, ki bo vedno deloval le po analitično funkcionalni logiki, ne bo nikoli zares razumel ljudi okrog sebe in njihovih čustev, ozkogled bo, in čeprav bo znal rešiti vse probleme, ne bo razumel tistega, kar je bistveno – celote.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije