PSIHOLOGI SVETUJEJO

Štiri spodbudna vprašanja

Premaknite se z mrtve točke k ciljem in napredku. Naredite načrt in se lotite zakoreninjenih prepričanj.
Fotografija: Opustite škodljiva prepričanja. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Opustite škodljiva prepričanja. FOTO: Guliver/Getty Images

Če si želite slediti svojim sanjam in začeti spreminjati življenje, je prvi korak k napredku, da si vzamete čas in si odgovorite na nekaj vprašanj, pravijo psihologi. Prvo je: Katera prepričanja me držijo nazaj? Potrebujemo veliko poguma in iskrenosti, da si priznamo, katera so to, in podvomimo o tistih, ki nam škodijo, a smo jih navajeni in jih stežka spustimo. V sebi namreč nosimo nabor globoko zakoreninjenih priučenih prepričanj, ki nas ovirajo pri napredku. Edina pot za napredek je, da jih prepoznamo, spremenimo ter poiščemo boljšo pot, ki nas bo vodila skozi življenje.

Nato se vprašajte, kako lahko svojo strast spremenite v kariero. Eno je namreč, da se strastno predajate svojim hobijem, nekaj popolnoma drugega pa, da počnete stvari, ki jih imate radi, in ste za to plačani. Če ste obtičali na delovnem mestu, ki ga sovražite, poiščite načine, kako si lahko ustvarite kariero, za katero boste motivirani in nad njo navdušeni. Če si nekaj zelo želite in ste pripravljeni preiti k dejanjem ter početi stvari, ki jih drugi ne, lahko dosežete, kar koli si zamislite – na karierni in življenjski poti.

Vprašajte se tudi, katere ovire ste že premagali, saj vam bo dalo to motivacijo za naprej. Večina nas je že bila mogočne bitke in premagala težke ovire. Ne sprejmite tega kot nekaj samoumevnega. Ko pomislite na vse lekcije, ki ste jih prestali, bi vas moralo to prepričati, da lahko dosežete vse, kar si boste zadali.

Zadnje vprašanje je: Kako se lahko izboljšam? Vsak bije svojo bitko, vedno pa imate na voljo dve možnosti – ali se predate in sprejmete svoje okoliščine ali se zavestno odločite poiskati načine, kako se boste izboljšali. Ste nezadovoljni z videzom in fizičnim počutjem? Lahko se naučite, kako izboljšati prehrano, se odločite za dosledne vadbene programe. Sovražite svojo službo? Potem ukrepajte ter, recimo, začnite razvijati nove navdihujoče veščine.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije