DUHOVNO PREBUJENJE

Ste pozabili na srce in vas vodi um?

Meja med zadovoljstvom in pretiranim občutkom lastne vrednosti. Ko nezavedno postane zavestno, ustvarimo prostor za modrost.
Fotografija: Ko napredujete, se ne postavljajte nad druge, hkrati pa se ne čutite manjvredne. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Ko napredujete, se ne postavljajte nad druge, hkrati pa se ne čutite manjvredne. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images

Ko duhovno napredujete, se vam z na novo razširjenim in poglobljenim zaznavanjem morda zdi, da ste na vrhu sveta, vse zmorete in lahko vse dosežete. Vaše želje se manifestirajo gladko in same od sebe, kar vas navdaja z občutkom moči.
Tudi če ste zašli s poti, se lahko vedno vrnete nanjo.
Tudi če ste zašli s poti, se lahko vedno vrnete nanjo.

Meja med zdravim zadovoljstvom in pretiranim občutkom lastne vrednosti pa je tanka, opozarjajo duhovni učitelji. Bodite pozorni na to, da se ne ozirate prezirljivo in slabšalno na druge, ki še niso dosegli vaše stopnje razvoja. Tudi pokroviteljskemu odnosu do njih ali kritiziranju se izogibajte. Seveda je vaš napredek pomemben in se ga lahko veselite, a iz tega še ne izhaja, da ste nekaj posebnega ali večvredni.

Kaj kmalu boste namreč padli na trda tla in spoznali, da to blaženo stanje ni večno in da se izzivi za rast in lekcije na duhovni poti nikoli ne končajo. Poleg tega je duhovno razsvetljenje končni cilj vsega človeštva, ki ni rezerviran samo za nekaj izbrancev, torej si hkrati prizadevate za splošen dvig zavesti, ne za lastno korist.

Če se torej dojemate kot posebne, nad drugimi ter ste usmerjeni k samopoveličevanju, je na delu vaš ego, ki onemogoča ohranjanje pridobljenega zavedanja, sprejemanja in ljubezni, kar bo sčasoma zavrlo vašo rast.
 

Ne pozabite na svoj namen


Čeprav smo vsi eno in povezani v celoto, smo po drugi strani še vedno edinstveni posamezniki. Vsak od nas je košček sestavljanke v globalnem prebujanju človeštva. Nihče ne vidi in doživlja sveta popolnoma enako, naša percepcija se razlikuje – in prav v tej naši posebnosti se skriva naš življenjski namen.

Prepoznate ga po tem, da vam ob njem zapoje srce, ne glede na to, za kaj gre. Ste odrinili svoje sanje na stran, medtem ko ste se ukvarjali z življenjem na ravni preživetja in plačevanja položnic? Zaupajte vesolju in sledite tistemu, kar vas osrečuje, ne glede na okoliščine, pravijo guruji. Tudi če ste naredili obvoz v napačno smer in žrtvovali svoje cilje, se vedno lahko vrnete na pravo pot.

Vedno namreč dobivamo opomnike in sporočila, sinhronosti vesolja nas vodijo in nikoli ne umolknejo, delujejo kot svetilnik v temi. Tudi če trenutno z umom še ne morete dognati, kako morate ravnati in kako zamenjati trenutni spekter svoje realnosti, se lahko vedno zanesete na svoje srce, ki pozna odgovore. Zaupajte mu.
 

Moč je v vas


Kot se lahko ob duhovnem napredku počutite večvredne, se lahko tudi podcenjujete in se s tem odpovedujete svoji moči. Kulturna, družbena in religiozna prepričanja nas namreč prepričujejo, da je duhovno prebujenje običajno zaporedje zunanjih dogodkov, nad katerimi nimamo nobenega ali le malo nadzora.

Tako razmišljanje, ki daje vedeti, da ste doživeli preskok v razvoju zavesti samo po božji volji, milosti in čudežu, vas takoj postavlja v nemočno vlogo. Zato se lahko v vas pojavijo občutki nevrednosti, ki preplavijo um, da dvomite o svojih sposobnostih ali se vam zdi, da si jih ne zaslužite, saj so rezervirane samo za izbrance. Nasprotno pa vzhodnjaške religije in duhovni učitelji postavljajo v središče opolnomočenega posameznika, ki lahko razvije enake talente kot mojstri.

Spoznanje, da je moč v naših rokah, prinaša dokončno osvoboditev vzorcev, vplivov okolja, starih prepričanj, avtoritet … Prava moč izvira iz nezavednega uma, ki je del vas, del vašega DNK. Ko nezavedno postane zavestno, ustvarimo prostor za modrost in znanje ter vemo, da smo sami gospodar svoje usode. Vse, kar potrebujemo, je že od nekdaj v nas samih.
Ko napredujete, se ne postavljajte nad druge, hkrati pa se ne čutite manjvredne. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Ko napredujete, se ne postavljajte nad druge, hkrati pa se ne čutite manjvredne. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images

Če ste torej obtičali na mestu na poti duhovnega prebujanja, se z jezo soočite z ljubeznijo, sledite srcu ter si vedno zapomnite, da ste vredni vsega obilja vesolja. To je samo postanek na poti, ki pa nikakor ne pomeni, da se je vaš razvoj končal. Bodite potrpežljivi s sabo, dokler ne boste pripravljeni nadaljevati poti. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije