ASTRO

Srečni ljudje se ne prenajedajo

Z odrekanjem se borimo proti telesu in ignoriramo njegove signale. Dolgoročno vitkost lahko dosežemo samo, če smo zadovoljni.
Fotografija: Če boste srečni, se ne boste prenajedali, pravi Deepak Chopra. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Če boste srečni, se ne boste prenajedali, pravi Deepak Chopra. FOTO: Guliver/Getty Images

Deepak Chopra, ajurvedski zdravnik in avtor duhovnih uspešnic, v knjigi o hujšanju What are you hungry for? (Česa ste lačni?) odsvetuje vse diete in svetuje, da lahko vzdržujemo želeno težo samo z nenehno pozornostjo, poslušanjem, kaj si naše telo resnično želi jesti, hkrati pa se trudimo živeti srečno in izpolnjeno, saj zadovoljstvo premaga težnjo po čustvenem prenajedanju za zapolnjevanje občutka notranje praznine.

Če bi radi shujšali, se vprašajte, katero neizpolnjeno čustvo ali potrebo nadomeščate s hrano. Vam primanjkujejo življenjski smisel, ustvarjalnost, bližina in varnost, dosežki in uspehi, potrditev? Telo je, pravi, glagol, ne samostalnik, nenehno se spreminja in je zgolj fizični odsev naših življenjskih odločitev. Če je torej naš um zadovoljen in pomirjen, bo posledično tudi telo prenehalo hrepeneti po presežkih (nezdrave) hrane, zato je ključno, da se naučite preprogramirati delovanje uma v stresnih situacijah. Ničemur se ni treba odrekati, le povežete se s svojimi čustvi in ne delujte na avtomatskem pilotu, torej ne jeste pod stresom. Hkrati si ne prepovedujete določenih živil in se ne borite s svojim tekom, saj s tem sabotirate signale telesa ter ga kaznujete z odrekanjem. Namesto tega se sprostite in jejte, samo ko ste lačni. Pozornost usmerite na obrok – med jedjo ne glejte televizije, sedite, uživajte v vsakem grižljaju. Vedno pojejte le toliko, da še niste do konca siti. Trik je tudi zavedanje prostora med lakoto in izbiro, kot pravi zdravnik, v trenutkih, ko vas popade, da bi segli po nezdravih prigrizkih. V času, preden um sprejme odločitev, imamo namreč priložnost, da prekinemo slepo sledenje avtopilotu. Tedaj se vprašajte, ali ste res lačni, kaj in koliko boste jedli. Če ste v tem kratkem časovnem oknu zavestni, lahko premagate svoje podzavestne vzorce delovanja in težnjo po premostitvi čustvene stiske s hrano ter se odločite, da ne pojeste česa nezdravega. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije