DUHOVNE MODROSTI

Slabi odnosi nam lahko načenjajo zdravje

Prepoznajmo težave, jih ozavestimo ter se soočimo z njimi. Zdravi odnosi nam dvigajo energijo in psihično stabilnost.
Fotografija: Ko nam nekdo spodbudi vzorce iz otroštva, se odzivamo enako kot naši starši. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Ko nam nekdo spodbudi vzorce iz otroštva, se odzivamo enako kot naši starši. FOTO: Guliver/Getty Images

Na nas najmočneje vplivajo odnosi z najbližjimi. Tudi odnos do sebe temelji na vzorcih, ki smo jih ponotranjili od staršev. Oba sta bila v razvojnem pogledu zelo pomembna za nas, njun odnos pa je bil osnova, ki jo nosimo s seboj vse življenje in na kateri ustvarjamo nadaljnje odnose. Na ta način se razvijajo vzorci delovanja pri vsakem od nas.

Ko nam nekdo spodbudi vzorce iz otroštva, se odzivamo enako kot naši starši. FOTO: Guliver/Getty Images
Ko nam nekdo spodbudi vzorce iz otroštva, se odzivamo enako kot naši starši. FOTO: Guliver/Getty Images

Vzorce, tudi slabe, lahko ponavljamo vse življenje, če jih ne ozavestimo in spremenimo. Ravno skozi odnose jih lahko prepoznavamo, zato so velika priložnost za osebno rast. »Moj partner je izrezan oče, spravlja me ob pamet,« rečemo. Ne vprašamo pa se, zakaj je tako, zakaj smo si ga izbrali, kaj nas je pritegnilo na njem, zakaj smo to potrebovali in kaj se lahko iz tega naučimo.
 

Nepredelani vzorci


Če vzorcev ne ozavestimo in jih samo živimo, nam prinašajo enake neželene posledice v odnosih, kot smo jih videli v otroštvu. A drugače ne znamo delovati. Vrtimo se v krogu bolečine, razočaranja in trpljenja.

Toda bolečina se mora nekje ugnezditi, če je ne dajemo iz sebe in ne rešujemo težav, se nalaga v telesu. Jetra so organ, povezan z jezo – rečemo, da nam gre nekdo na jetra. S psihično izčrpanostjo zaradi vsakdanjih naporov pade imunski sistem, posledice pa se pokažejo, kjer smo šibki.

Če nas tesen odnos bremeni, nam nažira lastno vrednost; povezan je z otroštvom, v katerem smo vse jemali nase brez upiranja, medtem ko niso bili starši nikoli zadovoljni z nami, lahko vse nosimo na svojem hrbtu ali nas občutek nepopolnosti tako razžira, da zbolimo za rakom: pri raku požremo sami sebe. Naši vzorci se preslikajo v odnose, zato zbolimo.

Suha, srbeča koža, luskavica, ekcemi in alergije so pogost znak, da ne prenesete nekoga ali nečesa v okolju. Koža je naš največji organ, in prav tu se velikokrat pokažejo reakcije. Pri tovrstnih težavah moramo ugotoviti, na koga smo alergični. Rak je povezan z globoko žalostjo, težnjo po popolnosti, posledica močnega obremenjevanja, ko sami sebe razžiramo s skrbmi, krivdo. Ne jemljite stvari nase!

Poiščite zdrav način spopadanja s čustvi in živite življenje, ki vas osrečuje, ne zadovoljite se s prenašanjem bremen in trpljenjem. Pri glavobolu in migreni se vprašajte, s čim se ne morete sprijazniti oziroma česa nočete dojeti kot del svoje resničnosti. Preglejte svoje strahove. Kronična obolenja, ki prizadenejo našo šibko točko, so pogosto povezana z začaranim krogom odnosov in vzorcev. Če vas tarejo, poskusite odkriti dinamiko za njimi.

Ženske ginekološke težave so povezane s hormonskim neskladjem. Maternica predstavlja žensko, in kadar je ženska zaradi nečesa prizadeta, nosi posledice tudi njena maternica. Vprašajte se, kako sprejemate svojo ženskost, ali se bojite materinstva ter ga nezavedno blokirate ter kakšen je v resnici vaš odnos s partnerjem.
 

Prekinite začarani krog


Najprej moramo ozavestiti, da nekaj ni dobro za nas, da nas onesrečuje in povzroča bolezni. To je najtežje. Večina ljudi se dolgo vrti v istem krogu, ker upajo, da bo nekoč drugače, ali vztrajajo, da bodo rešili težave sami, čeprav tonejo. Pogosto šele skozi bolezen opazijo, da nekaj ni prav, morda odkrijejo svoje družinske vzorce.

Zavedajte se, kaj je v odnosu pomembno, ne preigravajte družinskih vzorcev. FOTO: Guliver/Getty Images
Zavedajte se, kaj je v odnosu pomembno, ne preigravajte družinskih vzorcev. FOTO: Guliver/Getty Images

Ko težavo ozavestimo in če je prenesena že iz primarnega odnosa ter je ne znamo rešiti sami, je najbolje, da se odpravimo po pomoč k terapevtu. Odločite se, da si želite spremembo in ste pripravljeni delati zanjo. Ker lahko spreminjamo le sebe, se morate zavedati, da ne boste ničesar rešili, če samo prekinete odnos, ki pritiska na problematiko.

Raje poiščite svoje šibkosti, negativne vzorce ter jih predelajte. Soočite se z njimi, hkrati prepoznajte svoje pozitivne lastnosti in jih uporabite. Dobro je, da vemo, kaj si želimo, na primer kakšen naj bi bil naš partner in kako si predstavljamo naš partnerski odnos, kaj je za nas pomembno in kakšni smo sami. Že s tovrstno zavestno izbiro lahko zmanjšamo tveganje za nezadovoljstvo v odnosu in posledično slabe odnose ter različna obolenja. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije