PRVA POMOČ

Preženite zimsko otožnost

Melanholija in občutek praznine sta značilna za hladne mesece. Preženete ju s psihološkimi strategijami in duhovnimi tehnikami.
Fotografija: Zimski čas izkoristite za pregled potreb in zastavljanje novih ciljev.
Odpri galerijo
Zimski čas izkoristite za pregled potreb in zastavljanje novih ciljev.

Čeprav se pozimi pogosto osamimo in ostajamo v varnem in toplem domu, se je v temnem delu leta spodbudno družiti. Psihološke študije so pokazale, da imajo ljudje v družabnem krogu povprečno sedem ljudi, na katere se lahko obrnejo v težavah. Že pogovor z nekom, s katerim imate zaupen odnos, lahko reši mnogo skrbi.
Zimski čas izkoristite za pregled potreb in zastavljanje novih ciljev.
Zimski čas izkoristite za pregled potreb in zastavljanje novih ciljev.

Pozitivna korist druženja je tudi, poudarjajo psihologi, da s pogovorom o težavah predelujemo negativna čustva in iščemo nove ideje za izboljšanje počutja. Poslušalci nam namreč lahko podajo uporaben nasvet ali nam odprejo nov pogled.

Ko se znajdete v negativni spirali razmišljanja in čustvovanja, morate najti način, da stopite iz začaranega kroga. Preprečiti morate, da se vam tok negativnih misli kot snežna kepa vali v vsaki situaciji. Če vas na primer partner ne pokliče točno ob dogovorjeni uri, že razmišljate, da je pozabil, ker mu ni mar za vas. Ob tem se počutite zapuščeno in necenjeno, nato občutek posplošite na prepričanje, da vas vsi puščajo na cedilu, in to vas resnično potre.

Psihologi opozarjajo, da je ključno, da plaz ustavite na začetku. Veste, da se je partner najbrž zadržal na sestanku in vas bo poklical, ko bo lahko. Ključ je v spremembi strategije, ki jo morate najprej prepoznati kot slabo, nato pa vzpostaviti novo. Če hitro opazimo spremembe svojega počutja in vedenja, lahko ukrepamo in preprečimo, da bi se zadeva stopnjevala. Negativne misli so sprožilci negativnih čustev, zato vsako negativno misel, ki jo prepoznate, nemudoma zamenjajte in prekinite začarani krog.

Pri vzpostavljanju in ohranjanju ravnovesja si lahko pomagamo tudi tako, da si zjutraj vzamemo pet minut in si predstavljamo, da ležimo na plaži, uživamo ob morju, prisluhnemo galebom ... Teh pet minut nam napolni baterije za ves dan in prežene črne misli. Tesnobnost zmanjšate tako, da določite, ali vas situacija resnično ogroža ali se nesmiselno obremenjujete z njo. Težavo ubesedite, opredelite bistvo in določite najhujši scenarij. Nato štejte vse rešitve, ki vam padejo na pamet, in jih razdelite v smiselne korake. Dobite drugo mnenje nekoga, ki mu zaupate, stres zmanjšate s sproščanjem, jogo ali meditacijo.

Zavedajte se, da si lahko pomagate tudi s športom, intenzivna telesna vadba prinaša dobro razpoloženje. Številne študije so namreč dokazale, da spodbudi sproščanje endorfinov, ki prinašajo dobro počutje. Zadostuje že hitrejša hoja na svežem zraku, hkrati boste nadomestili zimsko pomanjkanje svetlobe, ki botruje sezonskim čustvenim motnjam oziroma zimski depresiji.
 

Alternativne sprostitvene tehnike


Dobro voljo, pozitiven odnos do življenja in sveta ter vedrost boste lažje ohranjali s pomočjo tehnik sproščanja, ki podpirajo dušo in telo. Študije, ki potrjujejo, da je meditacijo, ta je del starodavnega sistema kundalini joge, mogoče prilagoditi za zdravljenje depresije, še potekajo. Dejstvo je, da zmanjševanje stresa z osredotočanjem pozornosti zmanjšuje psihične težave, raztresenost, pomaga pri koncentraciji, sproščenosti, utiša um ter spodbuja občutek miru in zadovoljstva.
Pomagajte si z gibanjem in strategijami, s katerimi preženete negativne misli. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Pomagajte si z gibanjem in strategijami, s katerimi preženete negativne misli. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images

Psihologi z inštituta za mentalno zdravje in nevroznanost iz Bangaloreja v Indiji so potrdili bistveno izboljšanje depresije s sudarshan kriya jogo, zato je prav joga lahko dodatna možnost za blaženje sezonske depresije in potrtosti.

Če se vam zdi vse nesmiselno in se ne morete spraviti iz brezna, v katerem ste se znašli, lahko začnete postavljati cilje, ki so osnova za vsako spremembo. Čas, ko ste usmerjeni navznoter ter zaprti v stanovanju, izkoristite za to, da se temeljito izprašate, kaj si želite, nato pa načrtujte manjše korake in strategije za doseganje ciljev, ki jih podprete z mantrami, afirmacijami in vizualizacijo želene prihodnosti. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije