Praznično okrasje nas osrečuje

Lučke budijo srečne spomine in barvajo naše razpoloženje Tudi zato jih ne snemite takoj po novem letu
Fotografija: Tudi če še nimate smrečice, si lahko premislite in jo okrasite v zadnjem hipu. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Tudi če še nimate smrečice, si lahko premislite in jo okrasite v zadnjem hipu. FOTO: Guliver/Getty Images

Božično-novoletno okrasje in lučke spodbujajo tvorbo dopamina, hormona dobrega počutja, pravijo psihologi. Prinašajo nostalgijo in spomine na otroštvo, ko smo božič in novo leto doživljali pravljično in čarobno ter so krašenju smrečice in doma sledili veseli trenutki – odpiranje daril, druženje z družino, dobra hrana ... Ob okraševanju nas spomini avtomatično povežejo s srečnimi trenutki, okraski pa delujejo kot sidro oz. pot, ki odpira nostalgična čustva, ki smo jih doživljali kot otrok. Še bolje je, torej, če lučke in okraske obesimo čim prej v temačnem decembru in jih ne snamemo takoj po novem letu. Tako praznične barve kot svetleče se okrasje namreč delujejo kot opomnik, da smo v posebnem delu leta, ko se naglica, želja po doseganju rezultatov in hitri vsakdanjik vsaj za trenutek ustavijo, mi pa se malce umirimo. Delujejo kot stop znak, ob katerem se samodejno obrnemo vase.

Po drugi strani lahko dekoracija sproži negativne spomine ter prinaša melanholijo, tesnobnost in sezonsko depresijo, če se je komu v tem času zgodilo kaj slabega ali je imel nesrečno otroštvo. V tem primeru psihologi svetujejo, da začnite novo praznično tradicijo in se na primer za božič odpravite na počitnice ali pomagajte drugim kot prostovoljec. Tako boste lahko prihodnje leto okraske povezovali s prijetnejšimi novimi spomini.

Raziskave pa so pokazale še nekaj – da je vredno investirati tudi v zunanjo okrasitev doma. Mimoidoči namreč ob okrašeni hiši ali balkonu mislijo, da so ljudje, ki živijo tam, prijazni in družabni. Če torej želite, da vas sosedje vzljubijo, prižgite lučke! 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije