DUHOVNA VAJA

Podarjanje komplimentov

Ljubezenske odnose si predstavljajmo kot hranilnik. Vsak kovanec, ki ga potisnemo vanj, je naložba v srečo.
Fotografija: Pet komplimentov uravnoteži eno kritiko v partnerstvu, kažejo raziskave. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Pet komplimentov uravnoteži eno kritiko v partnerstvu, kažejo raziskave. FOTO: Guliver/Getty Images

Predvsem v partnerskih odnosih mora obstajati uravnoteženo razmerje med komplimenti in kritiko, pravi ameriška psihologinja in avtorica duhovnih knjig​ Arlene K. Unger. Šele pet pozitivnih izjav o nekom namreč izniči eno negativno. To razmerje so odkrili z raziskavo, s katero so želeli ugotoviti, kolikšna je verjetnost, da se bosta partnerja ločila. Spodnja vizualizacija nas opozarja, da moramo velikodušno trositi komplimente, če želimo ohranjati harmonične odnose z drugimi.

»Ljubezenske odnose si predstavljajmo kot hranilnik,« pravi Ungerjeva. »Vsak kovanec, ki ga potisnemo vanj, je kompliment in naložba v srečo v paru. Komplimenti, ki jih dajemo, naj bodo iskreni, pristni in natančni, na primer: 'Všeč si mi v tej majici.' Ali pa: 'Zelo sem ti hvaležen, ker zjutraj skuhaš kavo.' In ne le: 'Čudovit si.'« Komplimente izražamo, ko nas partner posluša, poudarja. Naj bodo osebni in izražajo čustva, na primer: »Všeč mi je … Lepo se mi zdi … Ganilo me je …«

Pogosto pohvalimo partnerjeva dejanja. Lahko tudi videz, a dejanja so pomembnejša. Ko izrečemo kompliment, se namreč zavemo občutka sreče v sebi. S tem pa hkrati spodbudimo prejemnika, mu vlijemo samozavest, a obdarimo tudi sebe. Izpostavlja še, da vsi ne znajo sprejemati komplimentov. Če partner le skomigne z rameni, nič ne de. Morda je kljub temu dobil spodbudo ali jo bo začutil čez čas. Bolj se osredotočimo na čustvo, ki ga je vzbudil v nas. Navsezadnje izrekamo komplimente, ker jih hočemo, ne da bi izzvali določen izziv tistega, ki so mu namenjeni. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije