PSIHOLOGI

Osebna formula za srečo

Duhovni učitelji in psihologi menijo, da se lahko programiramo za srečo. Poleg miselne naravnanosti lahko pomaga preprosta formula z navodili.
Fotografija: Oblikujte si svojo formulo dejavnosti, ki vas izpolnjujejo in osrečujejo. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Oblikujte si svojo formulo dejavnosti, ki vas izpolnjujejo in osrečujejo. FOTO: Guliver/Getty Images

Življenjska prilagodljivost je koristna osebnostna lastnost, ki nam lahko pomaga hitro najti pot nazaj v ravnovesje, ko nam ga zunanje okoliščine rušijo. Enačba za srečo je edinstvena kombinacija dejavnikov, načina razmišljanja in dejavnosti, ki vam hitro in preprosto napolnijo baterije, pravijo psihologi. Kadar ste torej v krču, ohromeli zaradi dogodkov, pred katerimi se zdite nemoči, si lahko pomagate z njo.

Naredite seznam od treh do petih dejavnosti, ki vas bodo najbolj osrečile na posameznih področjih – mentalno, čustveno, duhovno, fizično in družabno, denimo branje, meditiranje, bivanje v udobnem domu, vikend izleti in sprehod, redna telesna vadba, dovolj spanja, zdravi obroki in tečaj joge, kava s prijatelji. Presodite, katera področja ste zanemarili in koliko časa boste namenili vsaki aktivnosti, da boste to uravnovesili.

Svojo formulo sreče sestavite kot kombinacijo naštetih dejavnosti, ki ste jih opremili še z oznakami obvezno, spodbudno in nesmiselno. Obvezne so nujna prva pomoč v stresnih časih, spodbudne izvajajte tedensko ali dnevno, da ohranjate zadovoljstvo in visoko raven energije, nesmiselne pa so tiste, dodatno zapisane v posebnem stolpcu, ki jih postopoma opustite, zlasti če vam vzamejo veliko časa, a nimajo posebnega učinka. Vaša formula sreče je tako lahko na primer: jutranje pitje zelenega čaja plus sprehod po parku po službi ali kava s prijateljico plus večerna meditacija plus spodbudna dejavnost, kot je denimo plesni tečaj, minus nesmiselno gledanje televizije je sreča. Zdaj pa jo le še prilagodite svojim željam in preoblikujte zase, na primer: branje plus pisanje dnevnika plus tek plus klepet s prijateljem minus skrbi zaradi položnic je sreča na kvadrat.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije