Ogenj in spremenljivost

Pite so ambiciozne in tekmovalne, v službi pogosto uspešne. Izogibajte se vročini, ne preskakujte obrokov, zmanjšajte stres.
Fotografija: Pite rade telovadijo. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Pite rade telovadijo. FOTO: Guliver/Getty Images

Ajurvedski nasveti temeljijo na poznavanju doše, telesnega tipa. Osnovni so vata, pita in kapa, čeprav smo največkrat kombinacija dveh, celo treh doš, pri čemer ena prevladuje. Ker Indijci verjamejo, da sta duh in telo neločljivo povezana, se lahko po telesni konstituciji uvrščamo v en tip, po temperamentu pa v drugega.

Če ne živite na način, ki najbolj ustreza vašemu telesu in duši, s tem rušite ravnovesje in si lahko nakopljete nevšečnosti in celo zdravstvene težave. Problem je lahko tudi v tem, da počnete ravno nasprotno, kot bi bilo primerno za vašo došo.

Za pite je značilno, da so ambiciozne in tekmovalne, če je vpliv te doše premočan, je človek razdražljiv, preveč kritičen in težko zaspi. V tem primeru bi bilo najbolje omejiti začinjeno hrano in ples, kar bi uravnovesilo energijo pite.

Ženski s prevladujočim vplivom pite se vidi, da ji vlada ogenj, saj žari kot sonce. Kljub zdravemu teku so redko debele, rade telovadijo in so posledično mišičaste. Imajo mehke lase, ljubek nos in majhno brado.

Ognjen je tudi njihov značaj. Strastne in ambiciozne so, vedo, kaj si želijo, in bodo to tudi dosegle. Inteligentne so, mirne in razumne. Ljudi privlači njihova ognjena strast in pogosto so vodje. Na delovnem mestu so zagnane, optimistične in osredotočene, pogosto so tudi zelo uspešne.

Vzemite si dovolj časa za zajtrk in kosilo, ne jejte zvečer in ne preskakujte obrokov. FOTO: Guliver/Getty Images
Vzemite si dovolj časa za zajtrk in kosilo, ne jejte zvečer in ne preskakujte obrokov. FOTO: Guliver/Getty Images

Neravnovesje pite lahko primerjamo s kipečim loncem. Izpuščaji, vnetja, otekanje, vročina, akne, spremembe pigmentacije, napihnjenost zaradi počasne prebave in opekline so telesne posledice pretirana energije pite. Dodatna težava je hormonsko neravnovesje, ki ga spremlja menjava razpoloženja. Značajsko lahko presežek spodbudi preveliko ambicioznost, ljubosumje, agresivnost – človek preprosto potepta vsakogar, ki mu stoji na poti.

Rešitev je omejitev ognja: izogibajte se savni in se raje ohladite v bazenu ali pojdite na počitnice na sneg. Poleti poskrbite, da vam bo čim manj vroče. Vzemite si dovolj časa za zajtrk in kosilo, ne jejte zvečer in ne preskakujte obrokov, sicer se boste spopadali z nespečnostjo in nemirno prebavo. Izogibajte se glasni, močni glasbi, ki vključuje bobne. Odmaknite se od tehničnih pripomočkov, ki prav tako spodbujajo energijo pite. Omejite delo in zmanjšajte stres. Vaša koža se hitro odziva na notranjo vročino. Neravnovesje lahko prinese rozaceo, akne in temna znamenja. Tudi kožo ohlajajte – z mineralno vodo v spreju, kumarično masko, hkrati pa se izogibajte pilingu in grobi negi. Zaščita pred soncem je za pite obvezna!

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije