DUHOVNI NASVET

Obvladajte notranjega kritika

Ni vseeno, kaj si mislimo o sebi in kaj si nenehno ponavljamo. Naj bo vaš notranji dialog čim bolj pozitiven in spodbuden.
Fotografija: Vaša notranja prepričanja o sebi vplivajo na vašo resničnost, zato jih skrbno izbirajte. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Vaša notranja prepričanja o sebi vplivajo na vašo resničnost, zato jih skrbno izbirajte. FOTO: Guliver/Getty Images

Ljudje, ki imajo pozitivno mnenje o sebi, so bolj ljubeči in prijazni, si zaupajo in se zavedajo svojih prednosti. Uspešno obvladujejo svojega notranjega kritika, ki nas ves čas ocenjuje. Navadite se, da se ne trpinčite z vsako mislijo, za katero tiči negotovost. Preprosto ustavite se in si ne dovolite razmišljati o tem. Sčasoma boste opazili, da se vam je izboljšala samozavest ter prepričanje, da ste v redu takšni, kakršni ste. Dvom o sebi namreč ni znak pomanjkanja samozaupanja. Občutek lastne vrednosti ne izhaja iz omajane čustvene trdnosti, ampak iz njenega nihanja, pri čemer ima ključno vlogo vaš negativni notranji kritik, ki jo nenehno spodkopava.

Čim manjkrat se primerjajte z drugimi. Če popolnoma iskreno razmislite, s kom bi v celoti zamenjali življenje, boste ugotovili, da vam gre v resnici prav dobro. Vsi se v sebi ukvarjajo s podobnimi težavami kot vi. Le na zunaj ne vidimo, kakšne notranje boje doživljajo.

Poskusite razviti prijateljski, sprejemajoč odnos s seboj. Spoštujte in cenite se! Da se slabo počutite, namreč ne dokazuje, da je z vami kaj narobe, ampak da o sebi negativno razmišljate. Če se družite z ljudmi, ki vas nenehno kritizirajo, jih odslovite in jih zamenjajte s prijaznimi, optimističnimi. Vprašajte prijatelje, kako oni vidijo vaše prednosti in slabosti, ter se spomnite nanje, kadar ste v dvomih. Poleg tega bodite prizanesljivi in popustljivi s sabo. Zavedajte se, da ne morete vedno narediti vsega najboljše. Razmislite, s čim ste nezadovoljni, potem pa si postavite cilj, kaj natanko bi radi spremenili. Poskusite premagati strah in negotovost. Predstavljajte si situacijo s pozitivnim izidom, preden se podate vanjo. Spodbudne vizualizacije in afirmacije vam lahko pomagajo ostati na svoji poti ter zaupati vase.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije