Naj telo samo poskrbi za vas

Možgani se najprej odzovejo na nagone, poželenje in želje, šele nato na opozorila. Vsa dejanja se začnejo v umu, učenje, kako ga usmerjati, je predpogoj za spremembo.
Fotografija: Preden sprejmete nezdravo odločitev, se ustavite in zavestno spremenite izbiro.
Odpri galerijo
Preden sprejmete nezdravo odločitev, se ustavite in zavestno spremenite izbiro.

»Ne morete nadzorovati nečesa, česar se ne zavedate. Ko se zavedete svojih vzorcev in ravnanja, jih lahko spremenite. Govorimo o majhni špranji v umu, ki se pojavi, preden se odločite. Tam obstaja tudi prostor med lakoto in izbiro,« pravi Deepak Chopra, ajurvedski zdravnik in duhovni učitelj, ki svetuje, kako lahko shujšamo brez odpovedovanja in strogih diet. »Ko se odločate zavestno in spremenite nagonsko vedenje, se nova možnost vtisne v možgane,« dodaja. Seveda nas lahko hitro kaj zavede, na primer zanikanje ali impulzivnost. Toda ko delujemo zavestno, lahko nadzorujemo svoje življenje, sicer smo le marioneta možganov, kar pomeni, da naše odločitve niso v resnici naše, ampak le mehanične ponovitve preteklih odločitev in zakoreninjenih vzorcev. Predajamo se trenutnim impulzom, ki jih pozneje obžalujemo. Še posebno pogosto zdrsnemo v star način delovanja, kadar smo utrujeni ali pod stresom. Značilni občutki nezavednega življenjskega sloga na splošno so: impulzivnost, depresija, nemir, vloga žrtve, nemoč. Če živite zavestno, vas spremljajo pozornost, zanimanje, radovednost, stabilna čustva, gotovost, odprtost, prilagodljivost.

Če ste zavestni, se znate spopadati z negotovostjo in nepredvidljivostjo. Izkušnje so vas naučile, da ima tudi negotovost svojo modrost – brez nje bi bilo življenje popolnoma dolgočasno in predvidljivo. Vaš manifest naj bo tako: »Moje telo odraža, kar si želim. Želim si imeti idealno težo, se počutiti lahko in veselo. Želim si biti zadovoljen s svojim videzom, spočit in osrediščen. Želim se počutiti dobro.« Poleg tega se ne borite proti sebi. Vzpostavite ravnovesje na področjih, kjer ga nimate. Spopadajte se z rečmi, ki vas mečejo iz ravnovesja, in najdite zadovoljstvo brez prenajedanja.
Telo ima svojo modrost in sistem za samouravnavanje, le poslušati ga morate. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Telo ima svojo modrost in sistem za samouravnavanje, le poslušati ga morate. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images

»Lahko ignorirate svoje telo, a telo ne bo nikoli ignoriralo vas,« pravi Deepak. »Narejeno je, da skrbi za vas, če mu le pustite. Najpomembnejše, kar lahko naredite, je, da se nehate vmešavati v njegov proces samoregulacije in omejite stres.« Stresni hormon kortizol igra ključno vlogo pri dveh življenjsko pomembnih funkcijah, prehranjevanju in spanju. Odkrili so, da lahko nenadni stres, na primer besede, da smo odpuščeni, nemudoma sprožijo stresne hormone, dve minuti pozneje pa posledice čuti celotno telo – po le dveh besedah!

Telo se laže odzove na stres, če meditiramo, vadimo jogo, sprostitvene in dihalne vaje, dobro spimo, vadimo in imamo tesne odnose … Zato podprite svoj program zdravega življenja z vsaj katero od teh dejavnosti. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije