DUHOVNI NASVET

Nadzorujte čustva v vseh situacijah

Dogodki nikoli niso enaki kot zgodbe, ki si jih o njih napletemo v glavi Ključna je naša percepcija, naučite se, kako se lahko stabilizirate
Fotografija: Misli in čustva so minljivi in zgolj način, kako interpretiramo svet okoli sebe. FOTO: Maurusone/Getty Images
Odpri galerijo
Misli in čustva so minljivi in zgolj način, kako interpretiramo svet okoli sebe. FOTO: Maurusone/Getty Images

Psihologi pravijo, da narobe razumemo čustva, ki so v resnici samo znak za to, da smo ljudje. Napaka je torej v tem, da jih povezujemo z zunanjimi situacijami in mislimo, da se slabo počutimo, ko nam nekdo nekaj naredi ali se nam nekaj pripeti. Če to počnemo, nam čustva vladajo in izogibamo se situacijam in ljudem, ob katerih se bomo neprijetno počutili, saj iščemo vzrok za svoje negativno razpoloženje zunaj sebe.

Toda če predpostavimo, da vir našega nezadovoljstva niso stvari in ljudje okoli nas, spoznamo, da je ključna naša percepcija v določeni situaciji. Da to drži, dokazuje tudi, da če sta v isti sobi dva človeka, vsak od njiju drugače doživlja isto situacijo.
Razumeti moramo, ne le da misli, ki nam letijo skozi glavo, ustvarjajo določena čustva, ampak tudi, da so ta začasna in bodo izzvenela. Prišla bodo nova in počutili se bomo drugače. Če se dolgo oklepamo določene misli, bomo dlje občutili določeno čustvo, prijetno ali neprijetno. Hkrati vam minljiva narava čustev lahko pove, da ni treba, da vas držijo v šahu. Če pustimo, da gredo naša čustva svojo pot, in se ne obesimo nanje, bodo sčasoma minila.

Tudi um ni ustvarjen za to, da bi bil naš sovražnik – nenehno nam ponuja nov pogled na situacijo, če mu to dovolimo. Vsak pogled bo potegnil za sabo drugačna čustva. Kolikokrat ste na nekaj pomislili in se jezili, ko pa ste zamenjali perspektivo, vas zadeva ni več tako močno razburila. Zapomnite si, da ni treba, da ves dan podpihujete misli, ki vas bodo spravljale v obup. Odprite se za nov pogled, ki bo spremenil tudi vaše doživljanje. Prenehajte slediti miselnemu vzorcu, ki ste si ga zastavili, in s tem spremenite svoje doživljanje situacije. Povsem preprosto je. Dogodki in situacije namreč nikoli niso enaki kot zgodbe, ki si jih o njih napletemo v glavi. A prav te določajo, kaj čutite.

Če so negativna, moramo spremeniti pogled na okoliščine. FOTO: Kieferpix/Getty Images
Če so negativna, moramo spremeniti pogled na okoliščine. FOTO: Kieferpix/Getty Images

Druga stvar, ki je ne smete spregledati, je, da vi sami niste enako kot svoje misli in čustva. Gre le za to, kako se življenje odvija skozi vas, kar se zgodi bolj gladko, če se ne vmešavate v proces. Težava namreč nastane prav zaradi vašega vmešavanja, ko se čustvom prepustite ali jih želite na silo spremeniti, kar povzroči še več kaosa in razburjenja.

Čustva, ki vas odvračajo od notranjega miru, vam v resnici povedo le, da vaše trenutne misli niso tiste, o katerih želite globlje razglabljati, saj se boste posledično slabše počutili. Zato jih jemljite kot prometne znake, ki vam signalizirajo, v katero smer morate iti, kako morate razmišljati in kako lahko ohranite svoj notranji mir v vseh, še tako napornih zunanjih situacijah.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije