Ko ste nezadovoljni, spodbudite spremembe

Če želite preobrazbo, se morate zavedati, kaj si želite. Spreminjate konkretne stvari pa tudi vašo zavest.
Fotografija: Najprej postavite jasno namero, nato postopoma napredujte k cilju. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Najprej postavite jasno namero, nato postopoma napredujte k cilju. FOTO: Guliver/Getty Images

Če se vam zdi, da stojite na mestu in ste nezadovoljni, hrepenite po spremembah. Toda sami se težko spravite v pogon, zato čakate, da vas bodo spodbudile zunanje okoliščine. Lahko se celo zaženete v preobrazbo, a vam zmanjka sape ali si vmes premislite, saj so stare navade železna srajca. Če zares želite zasukati barko v drugo smer, morate spremembo zavestno načrtovati, pravijo psihologi. Vseeno je, za katero področje gre, gonilo sprememb je zavestna odločitev.
Ni treba čakati, da spremembe pridejo od zunaj, lahko jih spodbudite sami. FOTO: Guliver/Getty Images
Ni treba čakati, da spremembe pridejo od zunaj, lahko jih spodbudite sami. FOTO: Guliver/Getty Images

Zato naredite načrt in opredelite namero, podprto s sanjami in željami, ki naj bo čim bolj jasna. Bodite natančni. Ni dovolj, da želite drugačno življenje, raje razmišljajte, da bi radi, da vas v službi bolj cenijo ali ste deležni več novih izzivov. Nato o nameri meditirajte. Nekaj minut sledite dihu in vizualizirajte, kar si želite. Ostanite realni, a si predstavljajte želeno situacijo. Morda bodo ob tem na plan vzniknili strahovi ali tesnoba, s čimer ni nič narobe, saj je odpor običajni spremljevalec sprememb. Razdelite cilj na manjše korake, ki vam ne bodo vzeli poguma, ker jih boste hitreje in lažje dosegli kot končni cilj. Osredotočite se nanje, ob tem pa popolnoma spustite osredotočenost na končni rezultat. Naredite, kar lahko in je treba. Ker uspeh spodbuja zagon za naprej, se najprej lotite nalog, ki vam bodo šle gladko od rok. Najprej opustite tisto, kar vas ne bo preveč bolelo. Če začnete dvomiti o svoji odločitvi ali vam zmanjka poguma, se pogovorite z nekom, ki vas bo spodbujal in podpiral na poti.

Pomagate si lahko tudi tako, da napišete seznam s tremi stolpci. V prvem navedite, s čim lahko začnete pot preobrazbe, v drugem, pri čem morate za zdaj še vztrajati in potrpeti, v tretjem pa, kaj morate opustiti ali odstraniti. Vzemite si čas za analizo. Ni treba, da takoj veste vse odgovore, lahko se vračate in dopolnjujete seznam, ko boste dobili jasnejši pogled na situacijo.
Zavedajte se, da sicer spreminjate konkretne stvari, a pri tem se bo v resnici najbolj spremenila vaša zavest. Zato spremljajte tudi notranjo pot in si svoje doživljanje in občutke zapisujte v dnevnik. Bolj se boste zavedali sebe, težje se boste vrnili na stara pota. In če se to zgodi, si odpustite in nadaljujte brez obsojanja. Prosite lahko tudi za pomoč višjega jaza ali angelov in vodnikov, ki se vam razodevajo skozi meditacijo in sanje. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije