POGLED VASE

Kako si odpustiti, ko sami sebe razočarate

Vsi imamo trenutke, ko smo najbolj razočarani pravzaprav nad samim seboj. Najtežje pa je odpustiti prav sebi.
Fotografija: FOTO: guliver/GETTY IMAGES
Odpri galerijo
FOTO: guliver/GETTY IMAGES

Mogoče se niste dovolj potrudili za nekaj pomembnega. Morda ste rekli kaj nepremišljenega, kar je nekoga prizadelo. Mogoče ste pustili na cedilu sodelavca, ki je računal na vas. Lahko se tudi zgodi, da je bilo nekaj hujšega, kar bo imelo še dolgo posledice. Najtežji del teh izkušenj ni to, da ste druge pustili na cedilu, temveč sprejeti dejstvo, da niste dosegli svojih pričakovanj.
Ker smo vsi lahko svoj najhujši kritik, razočaranje v sebi odpira vrata za veliko obsojanja in celo sramotenja. Namesto tega si oglejmo načine, kako svoja čustva obdelati in se naučiti lekcij ter se premakniti naprej, da bomo lahko naslednjič ustvarili novo, boljšo izkušnjo.

1. Dopustite vsa čustva.

Pomembno je priznati, da ste razburjeni in razočarani. Tudi to se zgodi. Včasih lahko skomignemo in hitro gremo naprej, a ko smo resnično razočarani nad seboj, ni tako preprosto. Čutenje vseh čustev vam bo pomagalo hitreje predelati situacijo v sebi. V teh čustvih pa je tudi nekaj namigov na vaše lekcije glede te situacije.
Poskrbite, da se med raziskovanjem teh čustev počutite varne – bodisi s pisanjem dnevnika bodisi z izvajanjem katerega koli obreda, ki vas pritegne. Stopite v stik z jezo in poiščite zdrav način za izražanje te. Ne pozabite, da lahko včasih težave iz otroštva prav zaradi teh izkušenj sprožijo veliko bolj intenzivne čustvene reakcije v odraslih situacijah.

2. Izpovejte se.

Tudi v spovedi ali priznanju je nekaj ​​zdravilnega in katarzičnega. Ob sebi imejte nekoga, ki se bo o tem pogovarjal z vami, nekoga, ki vas ima rad in bo lahko z vami premleval. V resnici potrebujete samo sočutno uho. Če boste vse zadrževali v sebi, v svoji glavi, bo težava postajala večja in slabša, kot je v resnici, ne glede na to, kako velika in slaba je bila na začetku. Ko se komu spovemo, to poskrbi za občutek olajšanja.

3. Pridobite druge poglede na situacijo.

Če je šlo za situacijo, ki ji je bil priča še kdo drug, jih prosite za njihov vidik. Najprej razložite osebi, kako grozno se počutite. Naj ve, da se že precej brcate v zadnjo plat in da vas sicer zanima njihovo mnenje o tem, kar se je zgodilo, a ne želite, da bi vas dodatno obsojali ali sramotili. Poskušate le dobiti jasno sliko, da bi bolje razumeli situacijo. Če nihče, ki ga poznate, ni bil priča dogodku, ga opišite nekomu, ki vam lahko poda svoje mnenje.

4. Dovolite si prostor in čas za celjenje.

Zavedajte se, da bo s tem situacija dobila novo perspektivo. Lahko si zapišete svoje razočaranje v dnevnik, se pogovarjate s kom, greste na dolg sprehod in tehtate, a živite naprej. Opravljajte svoje delo, proslavljajte druge stvari, preživite čas z ljudmi, ki jih imate radi, izgubite se v ustvarjalnem projektu. Ne ustavite svojega življenja samo zato, ker ste razočarani. Svojo zaskrbljenost obrnite navzven na dogajanje z ljudmi, ki jih imate radi, ali dogodke v svetu. Ko boste nekaj časa preživeli stran od te situacije, jo boste lažje pogledali z drugega vidika. Tudi na rani se mora narediti krastica in čez čas bo bolečina manjša.

5. Radi se imejte.

Četudi naredite velikansko napako, se imate lahko še vedno radi. Ločite sebe od tega dejanja ali trenutka v času. To ni vse, kar vi ste. To je le ena izkušnja. Bodite nežni s samim seboj in omejite čas kritičnemu glasu, ki igra sodnika v vaši glavi. Najbrž se že brez dodatnega kaznovanja sami počutite dovolj grozno.


6. Sprejmite lekcije.

To je eden najpomembnejših korakov. Kakšni so praktični in duhovni nauki te situacije? Če ste med samimi neznanci nekoga nadrli ali o njem grdo govorili ter ga prizadeli, se lahko naučite, kako uporabiti filter, ali se odločite osredotočiti na pozitivne stvari, kadar je to le mogoče. Če ste zamudili na pomemben dogodek, poskusite ugotoviti, ali je to morda vaš vzorec. Ali ste kronično pozni? Ali je vaš partner vedno nesrečen in jezen, ker ste znani po tem, da ves čas delate in v pisarni ostajate pozno, tudi takrat, ko vas prosi, da pridete točno? Če je tako, kaj se skriva za tem? Spoštujte tudi sebe in s tem poskrbite, da prepoznate lekcije, ki vam jih prinaša globoko razočaranje nad seboj, da vam ne bo treba ponavljati te izkušnje in se učiti na težjih primerih.

7. Prosite svoje angele za pomoč.

Lahko napišete dnevniški zapis, v katerem prosite angele, duhovne vodje ali kogar koli drugega, da vam pomagajo. Včasih že samo vedenje, da imate duhovne skrbnike, ki bdijo nad vami, ne glede na to, kako hude napake delate v življenju, ponudi neverjeten vir udobja in moči. Angeli vam lahko vedno pomagajo pri prehodu skozi situacije, za katere ne veste, ali bi jih zmogli preživeti sami. Bodite pozorni tudi na majhne milosti, ki vam jih bodo angeli poslali, da vam pomagajo pri obvladovanju bolečin in blaženju posledic.

8. Bodite bolj sočutni in usmiljeni do drugih v takšni situaciji.

Ker veste, kako se počutite, ste lahko naslednjič, ko vidite, da kdo počne kaj ali je storil nekaj, kar bo verjetno obžaloval, za to osebo vir sočutja in usmiljenja. Morda boste lahko tej osebi ponudili ramo in pomoč. Naučite se biti prijazni in razumevajoči tako z ljudmi, ki jih poznate, kot tudi s tujci.

9. Postanite boljša različica sebe.

Če ste razočarani zaradi sebe, ker ste dovolili, da vam finančne vajeti spolzijo iz rok, postavite tedenski ali mesečni budžet in začnite vsakomesečni varčevalni načrt. Na drugačno izkušnjo v prihodnosti se pripravite s praktičnimi, premišljenimi in samozavestnimi koraki. Ne pozabite, da pogosto najmočnejše priložnosti za rast izvirajo iz naših največjih razočaranj. U. J.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije