Kako povečati učinkovitost

Rezultate lahko dosežemo hitreje in z manj napora. Dosezite cilje in imejte dovolj časa za vse drugo v življenju.
Fotografija: Med delom si nujno jemljite premore, saj bo to povečalo učinkovitost. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Med delom si nujno jemljite premore, saj bo to povečalo učinkovitost. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images

Večja učinkovitost pomeni, da ustvarite boljše razmerje med rezultatom in vlaganjem truda in časa vanj. Ne gre za priljubljeni koncept v naši družbi, pri katerem smo naravnani na več, hitreje in bolj, pri tem norenju od enega cilja do drugega pa postanemo površni in pozabimo, kaj je res pomembno. Prav tako ne govorimo o tem, da morate biti kot hrček na kolesu in nenehno delati, da bi opravili še več.
Če hitreje opravite svoje naloge, vam bo ostalo več časa za druženje in prijetne stvari v življenju.
Če hitreje opravite svoje naloge, vam bo ostalo več časa za druženje in prijetne stvari v življenju.

Gre za to, da lahko dobro opravimo svoje naloge, ne da bi pri tem padali v stres ali se izgubljali v nepomembnih podrobnostih. Če namreč izmojstrimo proces doseganja svojih ciljev in ustvarjanja, lahko porabimo preostanek časa za to, da samo smo, kar je prav tako pomembno kot napredek.
Psihologi opozarjajo pred vrtenjem na kolesu sreče, kar pomeni, da smo prepričani, da nas osrečuje, če dobimo novo službo, se zaljubimo ali gremo na potovanje, nesrečni pa smo, če nas odpustijo ali se razidemo s partnerjem. Tako si vseskozi prizadevamo za nove dosežke, ki bi nas izpolnili. V resnici pa nič ni tako črno-belo in strogo ločeno. Običajno smo nekaj časa srečni, nato nekaj časa nesrečni ali vznemirjeni, potem pa se prilagodimo situaciji in naše počutje se vrne v nevtralno.

Prva stvar, ki jo morate storiti, če si želite biti bolj učinkoviti, je, da si zastavite primeren cilj. Poglejte svoje življenje in premislite, na katerih področjih pretirano zapravljate čas in energijo. Kje je prostor za izboljšave, s čim niste zadovoljni? Kam vas žene srce? Kateri cilj vas bo osrečil? Boste pri tem pomagali drugim in prispevali k boljšemu svetu? Začnite z večjim ciljem, na primer v prihodnjih nekaj letih bi rada spremenila poklicno pot, se ukvarjala s čim drugim in ustanovila svoje podjetje.

Nato cilj razdelite na manjše enote, na primer na tečaj, ki bi vam pomagal na poti do tega, honorarno delo na novem področju … Zapišite si jih in razdrobite na manjše enote, celo na dnevne korake, kajti ko jih boste obkljukali, se vam ne bo zdelo, da ne napredujete, ker še niste v ciljni ravnini, ampak nasprotno – da ste ves čas precej učinkoviti in motivirani za naprej. Poleg tega se morate naučiti sprejeti in ceniti neuspehe. Poskusi, napake, obupovanje, vztrajanje in popravljanje so namreč običajni deli procesa. Sploh pa ni napak, so samo lekcije. Morda vam pokažejo, da morate prilagoditi cilj.

Ne pozabite se nagrajevati za dobro opravljeno delo in si odpočiti, ko to potrebujete. Dovolj spite, zdravo jejte, bodite aktivni. In ne pozabite na premore med delom, saj študije kažejo, da boste tako še bolj učinkoviti. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije