NAPAKE

Iz vsakega poskusa se lahko veliko naučimo

Menda smo Slovenci zelo znani po tem, da se neradi blamiramo. A če vse življenje počnemo le tisto, kar nam gre dobro, se nikoli ne razvijamo.
Fotografija: FOTO: guliver/GETTY IMAGES
Odpri galerijo
FOTO: guliver/GETTY IMAGES

Včasih se s težavo lotimo dela, ki nam pobere največ časa (in živcev). Najraje imamo stvari, ki nam gredo dobro od rok in za katere ne potrebujemo veliko truda. A pogosto se zgodi, da ravno z usvajanjem novih veščin, spretnosti in znanja ne le rastemo in se razvijamo, ampak pridobivamo tudi pogum za večje korake. Takšne okoliščine nas naučijo več kot le stvari, ki se jih učimo. Odprejo nam oči za tisto, za kar nismo niti vedeli, in nam pomagajo, da še bolj cenimo stvari, ki smo jih včasih jemali za samoumevne.

Potrebujete čas

Začelo se je novo šolsko leto, zato lahko vanj tudi mi zakorakamo z določenimi novostmi na svojem urniku. Poskusimo nekaj novega! Naj gre za nov šport ali za kvačkanje; kaj boste izbrali, je povsem odvisno od vaše cone udobja. Marsikatera stvar se zdi zelo preprosta ali pa zahtevna, preden začnemo. Naša presoja nas lahko marsikdaj povsem zavede. A ostaja neizpodbitno dejstvo, da smo vsi navdušeni, ko nam uspe nekaj novega. Lahko si izberete knjigo o origamiju, gledate videoposnetke o vrtnarjenju na youtube kanalu ali pa se vpišete na tečaj jahanja.

Neka gospa je razlagala, da jo je za šivanje navdušila prijateljica, ki je na facebooku ponosno objavila svoje stvaritve. Ko se je sama odločila vpisati na tečaj šivanja, jo je vsemu navkljub presenetilo, kako se meter blaga ni kar en, dva, tri spremenil v kratke hlače. Ugotovila je, da jo je navdušil končni rezultat in o vmesnih korakih ni niti razmišljala. Pozabila je na napor, ki ga bo morala vložiti, in na napake, ki jih bo na poti nedvomno tudi naredila. Ljudje smo pogosto usmerjeni v rezultate in uspehe, ravno zato pozabimo na neuspehe in ovire na poti. Usvajanje novih veščin vas vsekakor nauči (ali vsaj opomni), da je za vse dobre stvari, kar vključuje tudi dobro znanje nečesa, potreben čas.

Pomembna je tudi pot

Če ostanemo pri šivanju, vam že kratke hlače, ki jih boste nosili le doma, na začetku vzamejo kar nekaj ur. V resnici vam že spenjanje, izrisovanje in vnovično pripenjanje vzamejo veliko časa.

Koliko časa bi šele potrebovali za srajco, krilo ali obleko! To seveda pomeni, da je pot tja, kamor želite priti, ravno tako pomembna kot cilj. Noben olimpijski športnik se ni nekega dne zbudil in do popoldneva že stal na stopničkah, ne da bi v to vložil neštete ure predanosti, vztrajnosti, poskusov in neuspehov, truda in odrekanja. Čas, ki ga porabimo za učenje novega športa, vadbo veščin, in spretnosti ter rekreativno sodelovanje pred napredovanjem na konkurenčnejšo raven so tudi v tem primeru enako dragoceni, če za primerjavo upoštevamo športnikovo medaljo.

Četudi s šivanjem ali vrtnarjenjem najbrž ne boste osvojili medalje, boste nedvomno s ponosom oblekli nove hlače pižame ali pa se pohvalili s cvetočimi vrtnicami ali zrelim paradižnikom ter vedeli, da je bil čas, ki ste ga preživeli za šivalnim strojem ali pa z rokami v črni zemlji, kakovostno preživet in da je bil končni rezultat vreden čakanja (in seveda znoja).

Napake so pomembne

Imejte potrpljenje in se učite na svojih napakah. Vse v življenju zahteva več poskusov in vztrajnosti. Tudi shodili niste brez padca na zadnjo plat ali dveh, in četudi se vam je kakšna zadeva v prvo posrečila, ste prej ali slej naleteli na oviro, ki ste jo morali preplezati, da bi ponovili svoj uspeh. Pogosto se celo zgodi, da ste prepričani, da vam je šlo zelo dobro, pa ugotovite, da ste zaprto zašili ovratnik ali pa da se že petnajst minut trudite konja osedlati narobe. Ne zamerite sami sebi, če vas to, da morate nekaj večkrat ponoviti, jezi. Vsakokrat, ko morate nekaj popraviti ali začeti znova, nedvomno opazite vsaj malce izboljšanja. Vaja dela mojstra, če mojster dela vajo! Poskusiti nekaj novega ni preprosto in pričakovati, da boste izvrstni pri vsem, kar počnete prvič, je vsekakor lahko ne le zavajajoče, ampak tudi precejšen pritisk. A vseeno so občutki frustracije, jeze ali razočaranja povsem normalen del postopka, ko usvajate nove veščine. Včasih najbolj pomaga prav to, da se odmaknete in zajamete sapo, čeprav vas morda mika, da bi delali in delali, dokler vam to ne uspe, pa čeprav s silo. Nekaj trenutkov dihanja je veliko bolj učinkovit pristop, saj se boste vrnili jasnih misli in sproščenih prstov. Nežen globok vdih vam lahko upočasni srčni utrip in ustvarjanje v trenutkih umirjenosti nedvomno prinese najboljše rezultate.

Življenjske lekcije

Fascinantno je tudi to, kako nas lahko vsakodnevne aktivnosti naučijo zelo veliko, če smo le pozorni nanje. Morda tudi zato radi poskušamo nove stvari; ker nam odpirajo oči, da ugledamo nove perspektive, hkrati pa izzovemo svoje duševne in fizične sposobnosti ter še bolj cenimo stvari in dejavnosti v svojem življenju, ki jih pogosto jemljemo kot samoumevne.
Tako tudi ko prvič sedete za šivalni stroj, začnete trenirati tek ali pa usvajati francoski jezik, ne veste, koliko časa, energije, skrbi, pozornosti in vztrajnosti boste potrebovali, da boste resnično zašili lepo krilo, pretekli tistih nekaj kilometrov, ki ste se jih bali, ali pa spregovorili pet stavkov v francoskem jeziku brez napak. Zaradi vsega truda boste pozornejši na svoja oblačila, zanje boste drugače skrbeli, cenili boste sposobnosti svojega telesa ali pa opazovali strukturo vsakega jezika in pazili na izgovarjavo. Večje spoštovanje boste čutili do oblačil, ki jih izdelujejo šivilje, kot do tistih v masovnih trgovinah, bolj boste občudovali vrhunske športnike in tiste, ki govorijo več jezikov. Kot se tudi ob učenju šivanja lahko naučite več kot le zašiti ​​gumb na hlačah, boste vsake dodatne življenjske lekcije veseli in vas bo bogatila. Zato že danes poskusite nekaj novega! 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije