SPREMEMBE

Hočem vse novo!

Strokovnjaki pravijo, da je želja po spremembi ciklična, in ob prelomu leta je zanjo skoraj idealen čas.
Fotografija: FOTO: Guliver/GETTY IMAGES
Odpri galerijo
FOTO: Guliver/GETTY IMAGES

Zelo rada se pojavi tudi jeseni, ko narava slači svojo obleko, se razgalja in pripravlja na popolno čistočo za nov preporod. Ko pa sklenemo leto in stopamo v praznični čas, smo toliko bolj navdušeni nad zamislijo, kaj vse bomo spremenili. Vse to je popolnoma normalno, saj nas vse, od novih čevljev do novih knjig, novih številk na tehtnici, ki jih želimo doseči, na kupe trgovin in restavracij poziva k spremembi in pokušanju nečesa novega.

Takoj ko prižgemo televizijo ali odpremo revijo, vidimo stvari, ki jih nimamo in ki jim naše stare stvari, ki že ležijo v omari ali po stanovanju, ne sežejo do kolen. In tako kar naenkrat začutimo nenadzorovano željo po spremembi, po novem in po izboljšanju. Ne gre za to, da se v svoji koži ne počutimo dobro, ampak za to, da si želimo počutiti se žive, dinamične, v toku s časom, modne in zanimive. Zato se odločimo za spremembe, za novo barvo las, drugačno pričesko, nove škornje, novo klubsko mizico v dnevni sobi ali novo službo. Pomembno je, da se, še preden vas popolnoma napadejo želje po drugačnem življenju, vprašate, kaj je tisto, kar vam bo prineslo pozitivne spremembe in kaj bo na vaše življenje učinkovalo negativno.

Razdelajte

Psihologi pravijo, da je popolnoma naravno, da se nekaterih stvari naveličamo. Leta minevajo in z njimi se spreminjamo in razvijamo tudi mi, s tem pa tudi naše želje in sanje. V življenju je več prelomnic, ko se v nas začnejo porajati vprašanja: »Je to res to? To je vse?« Prvič najbrž pri tridesetih, potem pa ob vsaki prelomnici, ki ni nujno povezana s številom let. Pogosto se zgodi, da tisto, kar smo pričakovali, da bomo dosegli, postali ali celo imeli, ni tako super in čudovito, kot smo si predstavljali, ali pa je celo popolnoma drugače in nas ne more povsem zadovoljiti.

Dobra novica je, da lahko o vsem razmislimo in da imamo kljub stresnim okoliščinam neverjetno svobodo, na katero prepogosto pozabljamo. Generacije pred nami so bile vezane na svojega partnerja, družbo, kulturo ali celo geografsko lokacijo na način, ki jim ni dovolil razpreti kril in zleteti. Če si danes, denimo, želite nove službe in nove lokacije, lahko prek interneta pobrskate za službo v Avstraliji, česar naši starši niso mogli narediti. Ko vidite, da je sodelavka, ki ima že nekaj mesecev vsega dovolj, dala odpoved, ji čestitate in zaželite lepo življenje v novi službi. Verjetno si ob tem mislite, da boste nekega dne morda tudi vi zbrali pogum in nekaj korenito spremenili v življenju. Vendar včasih ni tako lahko, kot se zdi, potem pa se nenadoma pojavi pravi trenutek in spremembam se predate v velikem valu. Takrat je pomembno, da ne odplaknete vsega, kar je v vašem življenju, ampak da znate prepoznati prave in pomembne stvari.

Nikar preveč!

Želja po novostih in spremembah vas lahko zavede in pripravi do tega, da izgubite stvari, ki jih ne boste mogli dobiti nazaj. Za prave odločitve ne potrebujete življenjskih gurujev, ki vas napadajo z internetnimi ponudbami, kot so »Ali ste pripravljeni spremeniti svoje življenje?« in »Ste prepričani, da hočete uresničiti svoje sanje?« In potem, saj veste, vnesite številko kreditne kartice in dobili boste svojo afirmacijo. Pozabite na to, naredite vse sami!

Pravi čarovniški trik se skriva v tem, da ugotovite, kaj je tisto, kar v vašem življenju res ni prav, in kaj je tisto, kar vam daje občutek, da je odveč, ker ste zaradi prvega postali tako nestrpni in brezkompromisni. Čisto mogoče je, da vaš partner pravzaprav sploh ni tako slab, na živce vam gre le služba, zaradi katere ste že skoraj povsem brez potrpljenja. Ali pa najemnina sploh ni tako draga za ljubko stanovanje, moti vas le vsakodnevna hoja v peto nadstropje, ker dvigalo nikdar ne dela.
Ne skočite v nove vode in ne vpeljujte sprememb brez razmisleka, raje ugotovite, od kod izvira želja po njih. Izbrskajte tiste, ki so res potrebne in pomembne in bodo v vašem življenju veliko pomenile ter hkrati pripomogle k pozitivnemu preobratu. Tisti čevlji, ki si jih tako želite, bodo škodili le vaši denarnici, menjava službe, če ni potrebna, pa bo imela globlje posledice. Izberite le tiste nove stvari, ki vam bodo koristile! Pa srečno.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije