Depresija in kapa doša

Strokovnjaki priporočajo pikantno hrano in razstrupljanje. Koristi pol ure joge na dan in prav toliko časa v naravi.
Fotografija: Vprašajte se, kaj si želite, in se sprejmite s prednostmi in slabostmi vred. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Vprašajte se, kaj si želite, in se sprejmite s prednostmi in slabostmi vred. FOTO: Guliver/Getty Images

Zdravljenje depresije je večplastno, na psihični ravni si lahko pomagate z nekaj glavnimi vodili. Najprej se odločite, da boste sprejeli stvari take, kot so. Zaupajte, da so se zgodile z razlogom, čeprav ga še ne razumete. Če si želite biti srečni, morate skrbeti zase in se imeti radi s svojimi plusi in minusi. Psihologi priporočajo, da ste čez dan čim bolj pozorni na svoje misli in čustva, torej čuječni. Ko opazite negativni plaz misli, ga lahko nadomestite z afirmacijami.

Uživajte cimet, žafran, kardamom in kajenski poper. FOTO: Guliver/Getty Images
Uživajte cimet, žafran, kardamom in kajenski poper. FOTO: Guliver/Getty Images
Opozarjajo tudi, da ob depresiji pogosto ne spoštujete svoje resnice, ne znate reči ne. Zato se pogosto sprašujte, kaj si želite v tistem trenutku. Lotite se stvari, ki vibrirajo z vami, in zavrnite tiste, ob katerih vam je neprijetno. Pri tem poslušajte srce in um. Poskusite prevzeti odgovornost za svoje odločitve, tudi če se vam zdi, da ste naleteli na ovire ali vas okolica ne podpira. Pot do uspeha namreč ni vedno premočrtna. Če se zavedate tega, ne boste več žrtev zunanjih okoliščin in ne boste krivili drugih za svojo nesrečo. Težave jemljite kot izzive, ki vam pomagajo krepiti moči, ki spodbujajo duhovno rast.

Predvsem pa se doživljajte celostno. To pomeni, da spoznate, da imajo tudi vaše negativne lastnosti pozitivno plat. Pogosto so področja, na katerih ljudje doživljajo največ preizkušenj, tista, na katerih se na koncu najbolj pokaže njihova moč. Ali, če pogledamo astrološko – z depresijo je pogosto povezan poudarjen Saturn v človekovi karti, planet omejitev, reda, teže, pa tudi Pluton, planet transformacije, obsedenosti in intenzivnosti. Čeprav se planeta izrazita s svojimi negativnimi lastnostmi, imata tudi drugo plat – ljudje s poudarjenim Saturnom so odgovorni, zanesljivi, vztrajni in predani, tisti s Plutonom pa odporni in zagrizeni.

Ajurveda depresijo, težo, žalost, pomanjkanje energije pogosto povezuje z neravnovesjem kapa doše. Ker je ta doša počasna, pomaga, če spodbudimo aktivnost, odstranimo strupe v telesu in spodbudimo vitalnost. Ajurvedski zdravniki Chopra centra priporočajo vsaj pol ure vadbe joge dnevno, vsaj pol ure dejavnosti v naravi, več sveže zelenjave v prehrani, omejevanje predelane hrane in alkohola, toplo in pikantno hrano, s cimetom, žafranom in kajenskim poprom, izogibati se je treba hladni hrani. Sveže stisnjen zelenjavni sok bo pomagal pri razstrupljanju, prav tako ingverjev čaj zjutraj in zvečer.

Morske alge pospešijo metabolizem in povečajo energijo, masaža s toplim sezamovim oljem pa znižuje raven kortizola in povečuje raven seratonina. V poštev pride tudi dodajanje rodiole in kardamoma, ki zmanjšuje vnetja. Omejite sedeče dejavnosti, gledanje televizije ali visenje na internetu, pomagajo čiščenje hiše in vsakodnevna rutina, družabni stiki in splošna skrb za dobro počutje, pravijo strokovnjaki. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije