Decembrska norija lahko vodi tudi v infarkt

Znebite se prazničnega stresa. S preprostimi rešitvami poenostavite slavje.
Fotografija: Ne pustite, da vam stres pride do živega, ampak poskrbite zase. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Ne pustite, da vam stres pride do živega, ampak poskrbite zase. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images

Bolj se bližamo praznikom, teže je ohraniti notranje ravnovesje. Seznam opravil visi nad nami, vsi se vedejo, kot da bo konec sveta, vsi so prepričani, da se morajo z nami srečati še letos ... Študije kažejo, da lahko praznični stres spodbudi infarkt, predvsem pri tistih, ki prevzamejo nase večino priprav, da pričarajo čarobno vzdušje za družino. Hkrati se, pravijo psihologi, povečajo pričakovanja, kar spodbujajo tudi oglasi s podobo popolnega božiča. Ko se ta ne uresničijo, sledi razočaranje, saj mnogo družin ni čudovitih, povezanih in ljubečih, prazniki odprejo stare rane.

Eden od problematičnih občutkov v tem času je tudi izguba nadzora, pravijo strokovnjaki ter poudarjajo, da ni naključje, da se te dni tako pogosto tolažimo s hrano in alkoholom, kar pa vodi v začarani krog.

Naši možgani in telo se odzivajo tako na sezonske zimske spremembe kot praznične izzive. Čutimo tesnobo, razdražljivost in napetost. Motnje običajnega ritma spremenijo hormonsko sliko, stres nas napolni s kortizolom, stresnim hormonom. Kronični stres škoduje tako fizičnemu kot psihičnemu zdravju in pripomore k debelosti. Oksitocin, hormon, povezan s povezovanjem, ki je naravni blažilec stresa, med prazniki niha. Strokovnjaki opozarjajo, da lahko dodatni oksitocin nekaterim prinaša tudi tesnobo in nelagodje.

Načrtujte

Čez praznike hitro zdrsnemo v stare negativne vedenjske vzorce. Če čutite, da se to dogaja, raziščite, kako se počutite in kaj lahko storite, pravijo psihologi. Pripravite si načrt, da boste v podobnih okoliščinah ravnali drugače. Razbijte strupene odnose z družino z jasno komunikacijo, poskusite spremeniti okoliščine – dobite se pri nekom drugem ali vsi pomagajte v kuhinji.
Če načrtujete vnaprej, se lahko izognete napetosti ter preprečite enake scenarije. Odkrito povejte, da se letos izogibate političnim razpravam. Če želite razbiti napetost, si zamislite nevtralne zabavne skupne dejavnosti.
Omejite pričakovanja, da ne boste razočarani.
Omejite pričakovanja, da ne boste razočarani.

Poskrbite za svoje hormone in telo – dovolj spite in se redno gibajte, vzemite si čas za počitek in se zdravo prehranjujte. Pojdite na sprehod, masažo, poslušajte glasbo, berite knjigo. Bodite čuječni, ne brodite po spominih, ne skrbite za prihodnost. Imejte realistična pričakovanja in ne težite k popolnosti, o čemer se pogovorite tudi z otroki, ki si želijo predraga darila. Drugim pa dajte vedeti, da je to čas, ko izražamo hvaležnost, cenimo drug drugega, ne pa da razčiščujemo spore iz preteklosti. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije