Bodite prijazni do sebe

Ne sprašujte se, kdaj in kako se bo kriza končala, zaupajte, da bo vse dobro. Brezpogojno sprejemanje in sočutje sta osnovi zdravega odnosa do sebe.
Fotografija: Namenite si nekaj prijaznosti, namesto da se nenehno kritizirate.
Odpri galerijo
Namenite si nekaj prijaznosti, namesto da se nenehno kritizirate.

V času krize vsi doživljamo travmatično izkušnjo. Soočamo se s trpljenjem, boleznijo in smrtjo, zaradi česar smo melanholični, depresivni in tesnobni, kar je v dani situaciji povsem normalno. Na katastrofo take razsežnosti nismo bili pripravljeni ne čustveno ne mentalno, zato je pomembno, da se naučimo podpreti – sebe.
Crkljajte se in poskrbite, da boste doživljali čim več pozitivnih čustev tudi v času krize. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Crkljajte se in poskrbite, da boste doživljali čim več pozitivnih čustev tudi v času krize. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images

Dovolite, da situacija je, kakršna je, ne da bi jo želeli spremeniti. S tem le zapravljate energijo in poglabljate obup. Spremenite lahko zgolj sebe. Sprejeti pa morate tako zunanje dogodke kot sebe in se ne obsojati za svoja čustva. Oboje vas bo osvobodilo, zdelo se vam bo, kot da ste se znebili bremena.

Psihologi opozarjajo, da nepotrpežljivost v tem času zlahka preraste v obup, jezo in sovražnost do drugih in sebe. Če ste potrpežljivi, dovoljujete, da se vse zgodi ob pravem času. Zaupate vesolju, da vidi širšo sliko. Ne upirajte se, pojdite s tokom. Odvežite se od rezultata in potrebe, da bi nadzorovali svojo pot. S tem se ne odpoveste svojim nameram, le ne vmešavate se v naravni tok vesolja in mu pustite, da poskrbi za podrobnosti. Ne zahtevajte, da se vse odvije po scenariju, za katerega ste prepričani, da je najboljši, ampak se odprite novim možnostim, ki jih morda še ne vidite. Ker se ne upirate, ampak predajate, ohranite energijo. Zato se odvežite od vprašanja, kdaj in kako se bo kriza končala. Prepustite se in zaupajte, da bo vse dobro.

Tudi pričakovanja spustite, saj z njimi prav tako podpirate želene scenarije. Resničnost se nikoli ne ujema z njimi, zato ste na koncu vedno razočarani. Več pričakujete, bolj ste togi in bolj se zapirate pred priložnostmi, ki jih ni v vašem načrtu. Trenutno pričakujete, kdaj se boste lahko vrnili na delo, šli na počitnice, a če se to ne bo zgodilo po vaših željah, boste razočarani. Zato jih spustite in sprejmite, da se bo vse odvilo, kot se bo, da bo dobro za vas.

Bodite prizanesljivi do sebe. Čeprav se včasih obnese, da se brcate v zadnjo plat, vam to v času krize ne bo koristilo. Ne spravljajte se v dodatni stres in se zavedajte, da vam bodo šla določena opravila počasneje od rok. Nikomur se vam ni treba dokazati in nihče vas ne ocenjuje – le vi sami. Namenite si prijaznost, kot bi jo dragemu prijatelju, namesto da se kritizirate. Nič ne bo narobe, če se posvečate obveznostim manj časa kot prej in se predate negi svojega telesa, zdravju in počitku.

Krivda in kritika sta negativni mentalni stanji, ki črpata energijo in znižujeta samozavest, zato se jima izogibajte. Zavedajte se, da se v tem času vsak trudi po najboljših močeh glede na svojo raven zavesti in karmo. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije