KRIZA

»Tina Maze deluje ‘mrtvo‘ in nenapadalno«

Objavljeno 30. december 2013 15.44 | Posodobljeno 30. december 2013 16.22 | Piše: T. L.

Psihoanalitik Roman Vodeb meni, da se Tini Maze skorajda ne da pomagati, Tone Vogrinec pa izpostavlja Tinino pomanjkanje volje.

Tina Maze in Andrea Massi.

Ljubitelje alpskega smučanja v letošnji sezoni preganja eno vprašanje: Kaj je s Tino Maze? Se bo pobrala in v olimpijski sezoni ujela formo? Po začetnih opravičilih, češ saj gre šele za prvo, pa drugo itd. preizkušnjo v sezoni, da bo Tinina forma zrasla, se zdi, da naša šampionka in njena ekipa nimata rešitve. In to se je najočitneje pokazalo pretekli vikend, ko se je zunanjemu opazovalcu lahko zdelo, da je ekipa Tine Maze očitno dosegla najnižjo točko. Nekdaj pozitivna energija med Tino in njenim Andreo Massijem se je očitno sprevrgla v vir negativnosti, kakor se zdi ob poslušanju tona Tininega glasu, s katerim je za Radio Slovenija govorila o Massiju.

Vodeb o Tininem pat položaju

Zdi pa se, da so vsi, vključno z Massijem, ki sicer trdi, da Tino pozna dobro in išče vzroke za težave drugje, ostali brez odgovora, kaj je s Tino. Že pred časom smo v Slovenskih novicah prvi objavili opozorila psihoanalitika Romana Vodeba in Toneta Vogrinca glede menjave trenerja in razmerja med Tino in Andreo. Objavili smo oceno psihoanalitika Romana Vodeba, ki je med drugim dejal, da Tini skorajda ne da pomagati, da je v pat položaju, češ da preveč dramatizira sedanji oziroma potencialni neuspeh, ne zna ga flegmatizirati, kar bi bilo nujnoimage. Glede na trenutno razmerje med Tino in Andreo pa so se potrdile tudi Vodebove besede, da bi Tini moral pomagati neki pozitiven moški lik, saj se zdi, da je Andrea Massi izgubil svojo kredibilnost.  

Vodeb – glede na njegov zapis na facebooku, da o Tini nima povedati nič novega – tudi zdaj ni spremenil mnenja o Tini. 

Vogrinec: Nerazumljivo, da s startno številko ena enostavno ni zmogla pošteno napasti

Tudi legenda slovenskega smučanja Tone Vogrinec nima odgovora na vprašanje, kaj se dogaja s Tino Maze. »Ne vem niti, kakšno je vzdušje v ekipi. V javnosti se širijo govorice, da Tina nima zaupanja. Kakor koli že, njeni rezultati na tekmah v Lienzu so bili daleč od pričakovanj slovenske javnosti, zlasti pa nje same. Vsi se vprašujemo, kako naprej. Moštvo že vso sezono ne najde prave formule, zato bodo morali čas do nedeljskega slaloma v Bormiu temeljito izkoristiti. Morda je problem v načinu priprave. Vprašanje, ali je njena vožnja na treningih podobna tistim, ki jih kaže na tekmah. Nerazumljivo je, da Tina Maze v Lienzu s startno številko ena enostavno ni zmogla pošteno napasti. Videli smo, da ji ni uspelo izpeljati tekem tako, kot jih je znala v prejšnji zimi. Tina Maze deluje 'mrtvo' in nenapadalno, kot da ji zmanjkuje volje, da bi ponovila vse, kar zna. Da je realna slika v slovenskem alpskem smučanju še žalostnejša, sta pokazali drugi tekmovalki Maruša Ferk in Ana Bucik, ki sta bili daleč od finalne vožnje,« je za Dnevnik zapisal Vogrinec. 

Tina se po zadnji tekmi oboževalcem ni oglasila: ne na svojem blogu, facebooku ali twitterju ni pustila stavka ali dveh o tem, kaj se dogaja z njo in ekipo. Sicer pa bo več jasno že na novi smučarski preizkušnji konec tega tedna na slalomu v Bormiu.


Izkupiček 15 tekem: 442 točk in 5. mesto

Za alpskimi smučarji je prvi del sezone svetovnega pokala, ki se ni odvil povsem po željah in pričakovanjih najuspešnejše tekmovalke pretekle zime Tine Maze. Črnjanka bo po vseh merilih rekordno sezono, v kateri je vodila od začetka do konca, zelo težko ponovila. Kljub trenutno povprečnim uvrstitvam je še vedno daleč najboljša Slovenka.

Mazetova je na 15 tekmah skupno osvojila 442 točk, kar jo uvršča na peto mesto razpredelnice v skupnem seštevku svetovnega pokala alpskih smučark. Za vodilno Nemko Mario Höfl-Riesch, ki ima 611 točk, zaostaja natanko 169 točk. V tej sezoni nadaljuje izčrpavajoč urnik tekem, ko še ni izpustila niti ene tekme, odstopila pa je le enkrat, na superveleslalomu v St. Moritzu, komaj drugič letos po januarskem odstopu na slalomu v Zagrebu.

V tej sezoni je trikrat stopila na zmagovalni oder, dvakrat je bila druga, enkrat tretja, najslabši izid pa je bilo 18. mesto na uvodnem veleslalomu na ledeniku Rettenbach nad Söldnom. Ob tem je bila še dvakrat šesta ter dosegla še šest uvrstitev v prvo petnajsterico. Za piko na i za zdaj manjka zmaga oziroma zmage, ki so bile značilnost rekordne sezone slovenske šampionke.

Še 20 tekem

V boju za veliki kristalni globus tako ni še prav nič izgubljeno, kljub dosedanjim povprečnim dosežkom. Do konca sezone svetovnega pokala, ki se bo končal sredi marca v Lenzerheideju, je še dovolj tekem, 20, na katerih bo Mazetova še lahko precej popravila svoj točkovni izkupiček in končno uvrstitev.

V pretekli zimi si je Tina od začetka sezone do konca koledarskega leta priborila več kot 1000 točk, nato pa še več kot enkrat toliko do konca sezone, ki jo je sklenila z absolutnim rekordom 2414 točk. Izkupiček 442 točk v prvem delu te sezone je v primerjavi s temi rekordi sila skromen, vendar pa še vedno Mazetova beleži enega boljših uvodnih delov sezon v karieri. (STA)
 
 

 

Deli s prijatelji