SAŠA KOLMAN

Za Real dela pri šejku

Iz rodnega Tolmina se je 35-letni Saša Kolman spet podal na tuje, tokrat v Združene arabske emirate.
Fotografija: V klubu South Melbourne FC je uspešno vodil mlajše selekcije in člane. FOTO: OSEBNI ARHIV
Odpri galerijo
V klubu South Melbourne FC je uspešno vodil mlajše selekcije in člane. FOTO: OSEBNI ARHIV

Nogometne poti so 35-letnega Sašo Kolmana vnovič odpeljale na tuje. Nazadnje je v Sloveniji bdel nad mladinskim pogonom Gorice, zdaj pa je bil imenovan za strokovnega vodjo nogometne akademije slovitega Real Madrida v Združenih arabskih emiratih, točneje v hitro rastočem mestu Fujairah, ki je eden od sedmih emiratov v državi. Glavno mesto države je Abu Dabi, ki premore več kot 870.000 prebivalcev, največje pa dvomilijonski Dubaj.
 

Včasih soigralca, danes sodelavca


»V mestu Fujairah živi moj prijatelj Erik Stibilj, s katerim sva skupaj igrala v Gorici, ostala sva v stiku. Uspešno dela za podjetje Fujairah National Group, ki je v mestu zadolženo za vodenje in upravljanje vseh javnih ustanov, tudi športnih. To podjetje je v lasti šejka, ki si je že vrsto let prizadeval, da bi tu začela delovati nogometna akademija kakšnega svetovno znanega kluba. Pogovori so stekli, v igri so bili poleg Reala še Arsenal, Manchester City in Juventus, na koncu so se dogovorili z Realom,« nam uvodoma pove Saša.
Saša in Erik bosta vnovič združila moči. FOTO: OSEBNI ARHIV
Saša in Erik bosta vnovič združila moči. FOTO: OSEBNI ARHIV

Za delo na akademiji so potrebovali tri trenerje, dva, eden je iz Francije, drugi iz Tunizije, je prispeval Real, enega pa Fujairah National Group. »Erik me je obvestil o možnosti, da bi delal tu, sprejel sem izziv in se prijavil. Moj življenjepis so posredovali Realovi fundaciji, ki skrbi in usklajuje delo vseh akademij po svetu. Nad mojo biografijo je bil navdušen srbski strokovnjak, ki vodi Realove akademije, Real pa je prižgal zeleno luč za moje imenovanje,« nadaljuje Saša, ki je konec avgusta že sedel na letalu na poti v Emirate.
 

Skrb za blagovno znamko


»Real je klub, ki je bil trinajstkrat zmagovalec lige prvakov. Je največji in najuspešnejši nogometni klub. Tu sem, nosim dres Reala in delam v njegovem imenu, predvsem pa odgovorno skrbim, da se ta blagovna znamka širi tudi v Združenih arabskih emiratih,« se Saša zaveda svoje odgovornosti. Dela kot pedagog na šoli, svoje delo pa nadgrajuje na akademiji, ki jo kot direktor vodi prav njegov rojak Erik.
Takole vabijo mlade, da se pridružijo Realovi akademiji. FOTO: WWW.RMFA.BANIYAS.AE
Takole vabijo mlade, da se pridružijo Realovi akademiji. FOTO: WWW.RMFA.BANIYAS.AE

»Moja naloga je, da skrbim za nogometni pogon in program ter implementacijo programa na terenu,« pojasni Saša, ki začenja delovni dan ob sedmih, ni pa redko, da ga sklene šele ob 21. uri. Ker akademija še nima tekmovalnih selekcij, ima proste vikende, kar je glede na njegovo nogometno življenje, dokaj nenavadno. A veseli se, da bodo tudi na akademiji v par mesecih nared za prve tekme. Rad bi se preizkusil tudi na kaki mednarodni tekmi, prvi pogovori že potekajo. »Imamo svoja igrišča, kjer lahko nemoteno treniramo in delamo. Poskrbljeno je tudi za medicinsko osebje,« hvali razmere v Fujairahu.
 

Avstralija, Ferski otoki, Slovenija


Kolman, po rodu je iz Tolmina, je z Realovo akademijo sklenil dveletno pogodbo. Srbski strokovnjak, ki je njegov regionalni šef in našega trenerja izjemno ceni, bi ga rad videl tudi na delu v Dubaju. Saša ne izključuje te možnosti. V eni od številnih stolpnic je dobil v uporabo stanovanje, kjer biva s svojo boljšo polovico Diano, ki se je odločila, da gre z njim. Tudi zanjo so hitro našli službo, dela kot vzgojiteljica v vrtcu. Navadila sta se na visoke temperature, v minulih tednih so sicer malce padle, in visoko stopnjo vlage, ki pa vztraja.


Saša ni prvič na tujem. Po igranju v Gorici, Tolminu in Nafti je bil v Španiji (Deportivo Rayo Cantabria), Primorju in na Ferskih otokih pri Suðuroyu. Na Ferskih otokih se je začel ukvarjati s trenerstvom, uspešno je deloval v Avstraliji. V klubu South Melbourne FC je uspešno vodil mlajše selekcije in člane, v lanski sezoni je na klopi Goričanov nadomestil Nermina Bašiča, po imenovanju novega trenerja pa je začel delati kot vodja mladinskega pogona.

»Vse te izkušnje so me naučile, da se nikoli ne smeš predati. Kdor vztraja, mu uspe! Večkrat sem padel, a se vsakič znova pobral. Potem so se vedno znova odpirala nova vrata, tudi zdaj v Združenih arabskih emiratih,« pripoveduje Kolman, ki je športnik po duši in sovraži poraze.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije