NK BIRNJE

WC-rolice spet zamenjali za žoge (FOTO)

Nadobudni grosupeljski nogometaši z izzivi doma ohranjali mišice. NK Brinje na pragu zgodovinskega uspeha s prebojem v prvo ligo.
Fotografija: Pri treningu doma pride prav vsak družinski član. FOTOGRAFIJE: NK Brinje
Odpri galerijo
Pri treningu doma pride prav vsak družinski član. FOTOGRAFIJE: NK Brinje

Življenje se počasi vrača v stare tirnice. S koncem epidemije so si oddahnili tudi mnogi športniki, ki sledijo stopinjam starejših vzornikov. Tudi dečki in fantje, ki so morali kopačke zalučati v kot in zaustaviti črno-belo usnje. Cicibani, pionirji in malce starejši fantje, ki so se cele dneve podili po zelenicah, so udarec epidemije močno občutili. Treningi so odpadli, timsko druženje je zamrlo, trenerji so piščalke pospravili v žepe. Tudi v Grosupljem, kjer se za žogo vsak dan podi več sto otrok, se je trava na stadionu razbohotila in povsem ozelenela.

Žan je golmanske trike vadil kar pred piramido iz kristalnih kozarcev.
Žan je golmanske trike vadil kar pred piramido iz kristalnih kozarcev.

Osem tednov so se morali držati stran, zdaj pa je napočil čas, ko bodo spet lahko s čevlji zaorali po travnati preprogi. Prvi fantje že uigrano trenirajo, predvsem generaciji U19 in U17, ki jim bo, kot vse kaže, uspel veliki preboj v prvo ligo, saj so vso sezono prednjačili po številu osvojenih točk. No, tudi malce mlajši niso stali križem rok. Na domačih dvoriščih, vrtičkih pa tudi v sobanah so nastali edinstveni športni utrinki, ki so jih ovekovečili s filmčki in fotografijami. Nekateri so se prav potrudili in pripravili zabavne videokolaže o nožnem žongliranju in zabijanju wc-rolic, ki so na spletnem omrežju postali pravi hit. Prav vsi nogometaši so vestno pošiljali fotografije in videoposnetke iz domače karantene. A vendar, zatrjujejo najmlajši, ga ni čez fuzbal na zelenici.

Skrb za mišice in kondicijo

Medtem ko se je nogometno življenje ustavilo, pa so odgovorni v klubu izrabili čas za ureditev okolice, čiščenje garderob in klubskih prostorov. »Pobelili smo garderobe, hodnik in stranišča v glavni stavbi. Temeljito smo počistili in dezinficirali vse klubske prostore ter olepšali videz okolice, uredili smo še površino z naravno travo, da je zdaj lepša kot kadar koli,« je dogajanje v Brinju zaobjel duša kluba Borut Kolarič. Prav tako so osvežili facebook stran NK Brinje, skozi zaporedje slikovnih objav pa so obiskovalci lahko pokukali v zgodovino kluba. Najbolj zagreti nogometaši oziroma tisti, ki jim forma zaradi bližajoče se odločitve o preboju v prvo ligo ni smela upasti, pa so trenirali kar z domačega kavča. Milo rečeno, trenerji so jim pošiljali jasna navodila, posnetke, se osebno pogovarjali s fanti, jim sestavljali individualne treninge in drugo. Tako so skrbeli, da mišice ne uplahnejo in da izjemni rezultati tudi ob vnovičnem pogonu nogometnega kolesja ne bi zamrli.

Trenerji so imeli tudi individualne treninge.
Trenerji so imeli tudi individualne treninge.

»Fantje, ki so zasebno organizirani, so takšni tudi pri nogometu. Treba je vedeti, da morajo usklajevati svoje športne in šolske obveznosti, ob tem se starejšim marsikaj dogaja tudi v socialnem svetu. To je velik zalogaj in zahteva veliko posvečenosti in odrekanja. S fanti se veliko pogovarjamo in jih usmerjamo, tako je bilo tudi v času izolacije,« je opisal sodelovanje z njimi trener Goran Markovič. Predvsem z letniki U17 in U19, ki so na pragu zgodovinskega uspeha za grosupeljski nogomet. »Kot najbolj množičen športni klub v Grosupljem bi si želeli še več podpore, smo pa zelo veseli vsesplošnega pozitivnega odziva. Nič ne gre čez noč, klub pa je v zadnjih letih naredil ogromno korakov naprej. S podporo občinske uprave in ljubiteljev nogometa nam bo v prihodnje še lažje,« sklene Markovič. Predsednik kluba Andraž Zrnec pa ob čakanju na odločitev poudari, da je bila izkušnja s karanteno velika preizkušnja, ki so jo uspešno preživeli s pomočjo aplikacije zoom, fantje da so pridno delali, na prvem treningu so že bili odlično pripravljeni. Poskrbeli pa so, ob znatni pomoči staršev, tudi za plače tistih trenerjev, ki niso prejeli državne pomoči.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije