Vujoviću in Zormanu bo vedno hvaležen

Blaž Janc je tisti rokometaš, okoli katerega velika Barcelona sestavlja ekipo za pohod na rokometno Evropo.
Fotografija: Uresničene (rokometne) sanje. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Uresničene (rokometne) sanje. FOTO: Reuters

Če se komu ni treba pritoževati nad letom, ki jemlje slovo, je to zagotovo rokometni as, reprezentant Blaž Janc. »Leto 2019 bi opisal kot zelo dobro. Prvič sem s klubom zaigral na zaključnem turnirju četverice v Kölnu, sledil je še podpis pogodbe z Barcelono!« ponosno pove Janc, ki smo ga ujeli na poti v London, kot izjemnemu profesionalcu pa mu ni bilo težko pogledati v preteklost in usmeriti pogleda v prihodnost, katere velike stvari ga čakajo.

Barça je klicala dvakrat

»Poleti se selim v Barcelono. Mislim, da so to sanje vsakega športnika. Meni so se uresničile. Zato sem neizmerno vesel in ponosen. Pogovori so bili hitro končani, saj sta bili obe strani zelo zainteresirani za podpis,« razkrije Janc, ki se s pogajanji med zdajšnjim klubom, poljskimi Kielcami, in Barço ni obremenjeval.

»Moram reči, da so navijači pozitivno sprejeli moj odhod. Res je bilo veliko pozitivnih komentarjev. Zlasti v smislu, da sem eden najboljših kot igralec in človek, ki so kdaj igrali v njihovem klubu, in pravijo, da so ponosni, da sem sploh igral v Kielcah, ter mi želijo srečo na moji poti,« je tudi on vesel, da se od Poljske in tamkajšnjih podpornikov poslavlja korektno in zgledno.

Na srečanju z reprezentanco Irana. FOTO: Mavric Pivk
Na srečanju z reprezentanco Irana. FOTO: Mavric Pivk
»Barcelona je velik klub, eden največjih na svetu, ima bogato zgodovino s tradicijo. Vsak na svetu ve, kje je Barcelona, in ko te pokliče takšen klub, preprosto ne moreš zavrniti,« razmišlja Janc in razkrije, da so ga Katalonci snubili že drugič. Prvič je bilo, ko je še igral za Celjane. Kako je v Barceloni danes, mu je pojasnil njegov reprezentančni kolega Jure Dolenec, ki že nosi dres katalonskega giganta. »Z Juretom sem se pogovarjal. Povedal je, da je klub vrhunsko organiziran in da sestavljajo ekipo, ki bo morala osvajati v naslednjih 10 letih. Tudi zato se veselim novega izziva,« ga ni strah, da ne bi bil kos zahtevam, ki jih prinaša dres Barcelone.

Vujo mu je dal minute

Prihodnji mesec bodo naši rokometaši, torej tudi Blaž, igrali na evropskem prvenstvu. Za čast, ponos in morebiten preboj na olimpijske igre. »Komaj čakam začetek akcije in potem prvenstvo. Lani se nam ni uspelo uvrstiti, gledali smo ga po televiziji, zato je želja še večja. V reprezentanci imam veliko prijateljev, lepo se bo spet srečati. Ambicij pa ne skrivamo: cilj je uvrstitev v kvalifikacije za olimpijske igre,« je neposreden.

V akciji. FOTO: Roman Šipić
V akciji. FOTO: Roman Šipić
Mirno govori tudi o že nekdanjem selektorju Veselinu Vujoviću, ki se je poslovil minuli mesec. »Z njim sem imel zelo dober odnos, saj je bil on tisti, ki mi je dal priložnost, z njim sem prvič nastopil za slovensko reprezentanco in pozneje me je peljal na olimpijske igre. Za vse mu bom večno hvaležen. Je pa res, da sem vedno izkoristil priložnost, ki mi jo je ponudil. Vsi vemo, da je takšen, kot je. Tega ne bi pogreval. Lahko pa rečem, da me je navdušil njegov zmagovalni značaj,« iskreno spregovori o Vujoviću, pogled pa usmerja naprej. Reprezentanca bo na EP nastopila z novim selektorjem. »Prinesel bo novo svežo energijo, ki nam bo dala velik zagon,« je optimist Janc.

Reprezentanca praviloma začenja priprave v veselem decembru, a nas Blaž popravi in potolaži, da so za praznik doma, imajo prost dan, da so lahko z najbližjimi. »Družina me vedno spremlja in podpira, veliko mi pomeni in sem ji hvaležen za vse. Družina je moja največja podpora!« pristavi Blaž, ki na tujem poleg družine in prijateljev najbolj pogreša slovensko hrano. Nekaj domačega slovenskega pa vedno nosi s seboj: to so oblačila And by Andraž.

Iz nogometa v rokomet

Blaž je od mladih nog navdušen športnik, sprva je bil zapisan nogometu, a je klub NK Radeče propadel, zato je šel v rokomet. Sprva v Osnovni šoli Boštanj, kjer je hodil v rokometni krožek. »Rokomet mi je postal všeč, začel sem trenirati v RK Sevnica, moj trener pa je bil Bojan Dernovšek,« se ozre na začetke. Sledila je selitev v Celje, pretirane dileme ni bilo. Kot 15-letnik je okrepil RK Celje Pivovarna Laško. »RK Celje spada med ene največjih klubov s tradicijo in je najboljši kolektiv v Sloveniji. Že takrat sem bil vesel in ponosen, da sem se preselil in tam treniral. Moram reči, da sem se v Celju izoblikoval in naredil velik korak do sem, kjer sem danes,« Blaž ne pozablja korenin.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije