Velike zgodbe, ki nam krajšajo čas

Med športnimi filmi po resničnih dogodkih tudi prave mojstrovine. Štirje oskarji za Ognjene kočije, sedem nominacij za Seabiscuit.
Fotografija:
Odpri galerijo

V obdobju, ko je šport na planetu ustavila pandemija novega koronavirusa, si lahko navdušenci v domačem naslanjaču krajšajo čas z gledanjem športnih filmov. Tukaj je izbor nekaterih najboljših, posnetih po resničnih dogodkih.
Pobesneli bik (Raging Bull; 1980) – Klasika Martina Scorseseja. Robert De Niro je nepozaben v vlogi boksarja Jaka LaMotte, Joe Pesci v vlogi njegovega brata.

Ognjene kočije (Chariots of Fire; 1981) – Štiri oskarje je prejel film o dveh britanskih atletih na OI 1924.
Ali (2001) – Film o največjem med največjimi, boksarju Muhammadu Aliju. Will Smith je prejel nominacijo za oskarja.
Nepremagljiv (Invictus; 2009) – Film o Nelsonu Mandeli in zmagi rasno mešane reprezentance Južne Afrike na domačem SP v ragbiju leta 1995, ki je zedinila nacijo. Mandela je Morgan Freeman.

Tekač (Race; 2016) – Temnopolti Jesse Owens je na nacističnih OI v Berlinu 1936 osvojil štiri zlate kolajne. Adolf Hitler, prepričan o prevladi bele rase, mu ni čestital.

Seabiscuit (2003) – Tudi konj je lahko šampion. Seabiscuit je v času velike ameriške depresije ljudem vlival upanje. Sedem nominacij za oskarja pove veliko o filmski mojstrovini.

Pele, rojstvo legende (2016) – Zgodba o Peleju, za mnoge še vedno najboljšem nogometašu vseh časov, ki je pri 17 letih zablestel na SP 1958 na Švedskem.

Montevideo, Bog te video (2010) – Odlična srbska komedija o tem, kako se je nogometna reprezentanca tedanje Kraljevine Jugoslavije uvrstila na prvo svetovno prvenstvo leta 1930 v Urugvaju.

Prekleti United (The Damned United; 2009) – Film o enem najboljših angleških nogometnih trenerjev Brianu Cloughu, ki so ga leta 1974 nagnali iz Leeds Uniteda, nakar je z Nottingham Forestom, tako kot prej z Derby Countyjem, osvojil angleško prvenstvo.
Postali bomo prvaki sveta (Bićemo prvaci sveta; 2015) – Film o zgodovini jugoslovanske košarke od leta 1947 do svetovnega prvenstva leta 1970, ko je reprezentanca v Ljubljani osvojila naslov svetovnih prvakov.

Jaz, Tonya (I, Tonya; 2017) – Izpoved umetnostne drsalke Tonye Harding o okoliščinah napada na tekmico Nancy Kerrigan iz leta 1994, ki je osupnil svet. Morda je resnica malce izkrivljena, a film je vreden ogleda.

Čudež (Miracle; 2004) – Ko so ZDA na OI 1980 v Lake Placidu premagale dotlej nepremagljivo rusko zbornajo komando in osvojile zlato, se je uveljavil izraz čudež na ledu.

Matti (2006) – Življenjska pot enega največjih šampionov v smučarskih skokih, lani umrlega Mattija Nykänena. Bil je v zaporu, bil je slačifant, bil je pijanec, petkrat poročen. A je osvojil štiri zlate kolajne na OI in pet na SP. Tanka je meja med nebesi in peklom.

Orel Eddie (Eddie the Eagle; 2015) – Ni skakal daleč, a je poletel visoko. Z jekleno voljo je Michael Edwards kot prvi britanski smučarski skakalec nastopil na OI 1988. Bil je zadnji in se tudi zadnji smejal. Njegov ples v izteku dvigne kocine.
Ledene steze (Cool Runnings; 1993) – Ganljiva komedija prikazuje pot jamajškega boba do OI leta 1988 v ledenem Calgaryju.
Dirka življenja (The Rush; 2013) – Zgodba o rivalstvu lani umrlega Nikija Laude in Jamesa Hunta v formuli 1 iz 70. let.
The Program (2015) – Biografija o vzponih in padcu najbolj kontroverznega kolesarja Lancea Armstronga.

Ne pozabite Velikanov (Remember the Titans; 2000) Denzel Washington kot trener združi črno in belo ekipo na univerzi v Virginii in kljub odporu belske večine osvoji državno prvenstvo v ameriškem nogometu.

Ženska liga (A League of Their Own; 1992) – Ko so se fantje borili v drugi svetovni vojni, so v ZDA ustanovili žensko ligo v bejzbolu. Tom Hanks, Geena Davis, Madonna

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije