OLIMPIJSKE IGRE

Več kot 200 Slovencev v Koreji

V Aziji so se začele 23. zimske olimpijske igre, ki so že pred začetkom burile duhove doma in na tujem.
Fotografija: Tudi v Pjongčangu imamo slovensko hišo. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Tudi v Pjongčangu imamo slovensko hišo. FOTO: Matej Družnik

Olimpijski duh in ogenj sta se vrnila v Azijo. Z igrami v ruskem Sočiju (leta 2014) se je napovedala pot na Vzhod, letos pa se udejanja. Južna Koreja, 108. največja država na svetu, po gostoti prebivalcev pa 21. (kar 500 Korejcev živi na kvadratnem kilometru zemlje), še drugič gosti igre, sicer pa že 23. zimske igre po vrsti. Prvič so se svetu predstavili leta 1988, ko so v Seulu potekale poletne olimpijske igre. Takrat je bil svet drugačen. Vmes sta razpadli Sovjetska zveza in Jugoslavija, ni več Češkoslovaške, svet so zaznamovale številne tektonske spremembe. Geopolitika in kapital pa danes kot še nikoli narekujeta svetovni red.

Korejcem zrasla samozavest

Ko so se razmere med Severno in Južno Korejo zaostrile, svoje pa je na ogenj prilil še ameriški predsednik Donald Trump, so se mnogi ustrašili, da iger letos ne bo ali pa da bodo morebiti prestavljene. Pa nas obrambni analitik dr. Klemen Grošelj hitro postavi na realna tla in pove, da take bojazni ni bilo. »Ne pričakujem, da bi se v času iger varnostne razmere zaostrile. Na Korejskem polotoku so se odnosi med Korejama otoplili. Se bo pa zdaj pokazalo, ali gre za dolgoročen trend ali le za začasno otoplitev v času iger,« razmišlja Grošelj, ki meni, da je verjeten razlog za zbliževanje Korej tudi dejstvo, da si je Severna Koreja z vsem jedrskim orožjem okrepila samozavest. Izkazalo se je, da lahko šport v resnici povezuje.
Še včeraj so se gledali prek puškinih cevi, jutri pa bo na igrah nastopila združena ženska hokejska reprezentanca! Severna Koreja je vmes še sporočila, da bo na igre poslala skupno 550-člansko delegacijo. V njej so všteti vsi, ki bodo potovali na jug polotoka med igrami in tudi po njih, saj je v delegaciji tudi 150 članov za paraolimpijske igre, ob njih pa še 230 navijačev.
Idilo so malce zmotili japonski sosedje. Južna in Severna Koreja sta na odprtju zimskih olimpijskih iger v Pjongčangu nastopili pod skupno zastavo, na kateri je silhueta Korejskega polotoka. A na zastavi je tudi modra pika, ki prikazuje sporne otoke v Japonskem morju. Gre za otočje Dokdo po korejsko oz. Takešima po japonsko. Nadzoruje jih Južna Koreja, Japonska pa trdi, da so otoki njeni.

Putin bo pripravil svoje igre

Zunaj običajnih športnih okvirov je tudi Rusija, katere športniki bodo na igrah nastopili pod nevtralno olimpijsko zastavo. Mednarodni olimpijski komite je sporočil, da ruska reprezentanca zaradi sistematičnega dopinga ne bo smela nastopiti. V Korejo je prišlo ali je na poti 169 športnikov. Za precej nervoze pa je pred tednom poskrbelo Mednarodno športno razsodišče Cas v Lozani, saj je preklicalo dosmrtni dopinški suspenz 28 ruskim športnikom (od skupno 43), ki jih je po aferi na olimpijskih igrah v Sočiju 2014 suspendiral MOK. Rusi so se tudi to pot znašli. Predsednik Vladimir Putin je vladi že naročil, naj organizira posebno športno tekmovanje, na katerem bodo nastopili ruski tekmovalci, ki se zaradi dopinškega škandala ne bodo smeli pokazati na olimpijskih igrah na južnokorejskem prizorišču. Nadomestne ruske olimpijske igre bodo v Sočiju!
Slovenija je za razgretje strasti in vključitev v tale predolimpijski kaotični koktajl bolj kot z rezultati poskrbela z izborom zastavonoše, kjer je bil zavoljo zapisa v enem od medijev in številnih žaljivih komentarjih forumašev pritlehno diskreditiran Jakov Fak, ki se je zato kar sam izločil iz tekme za drog in trobojnico. »Zdi se, da smo v reakciji na primitivizem in zaplankanost nato s konsenzom izrazili vso podporo biatloncu, ki bo na enem največjih globalnih dogodkov leta 2018 zastopal barve Slovenije,« so poudarili pri Olimpijskemu komiteju Slovenije, od koder so hitro sporočili, da Fak svoje odločitve ne bo spremenil. Na družabnem omrežju facebook je bila za nosilko zastave izbrana Vesna Fabjan.

Več kot 200 navijačev

Čeprav je Ljubljana 8644 kilometrov po zraku oddaljena od Pjongčanga, pa to ni ovira za 250 slovenskih navijačev, ki bodo v Aziji. Približno 100 jih potuje s Kompasom, 100 v lastni režiji, 50 pa z novoustanovljenim navijaškim društvom Slovenia Top Fans, ki mu predseduje Aleksander Javornik, s svojo pojavo in pilotsko kapo nepogrešljivi udeleženec velikih mednarodnih tekmovanj. S pomočjo prijatelja Tomaža Homca je našel za slovenski žep prijazno varianto, s katero bo 50 navijačev za dobrih 1000 evrov 12 dni potovalo in spalo v Seulu. Do prizorišča se bodo vozili z ultrahitrim vlakom KTX, ki doseže 300 kilometrov na uro, od prestolnice do prizorišč (gledali bodo hokejske tekme, ekipno tekmo skakalcev, navijali pa še za deskarje in biatlonce) pa razdaljo premaga v dobri uri! Javornik je dal izdelati 12 kompletov medalj, pri tem mu je pomagal tudi smučarski trener Sašo Korbar, plastične silhuete pa so prebarvali v podjetju Spekter. V ponedeljek dopoldne pa Javornik in ekipa v Žalcu pripravljajo pravi žur pred odhodom, jedlo in pilo se bo od 8.30 dalje, domači župan Janko Kos pa je obljubil, da navijačem podari veliko zastavo. Med potniki v Aleksandrovi skupini bodo tudi tri žene hokejistov, med njimi Veronika Rodman, svojčas izjemna hokejistka.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije