V ringu premagovala moške

Tatjana Dvaždova se je izdajala za moškega in zmagovala. Prizadeva si za skupne boksarske kategorije, a zaman.
Fotografija: Nihče ni ugotovil, da je ženska. FOTO: Instagram
Odpri galerijo
Nihče ni ugotovil, da je ženska. FOTO: Instagram

Zaveda se, da je prav tako močna kakor moški, a je družba kriva za to, da se počuti šibkejša. Zato se je več let uspešno izdajala za moškega in v ringu tekmovala kot Vladimir Ermolajev. Tatjana Dvaždova je pravo identiteto razodela ob nedavnem dnevu žena, med konferenco o feminizmu in seksizmu, in zaupala, da se je več let izdajala za moškega.

Povila si je prsi

Močnejša od tekmecev. FOTO: Instagram
Močnejša od tekmecev. FOTO: Instagram
Boks je trenirala od otroštva in od začetka je bilo jasno, da je mnogo boljša od vrstnic. Da se lahko spopade z moškim in ga tudi premaga, je nenehno prepričevala trenerja, ki ji je sicer dopustil nekaj prijateljskih spopadov, a ko je nastopil čas za resne dvoboje, se je merila le v ženski kategoriji. S tem pa se Tatjana ni bila pripravljena sprijazniti, zato je pri rosnih šestnajstih odslovila trenerja, zapustila klub in se zatekla – na ulico. Opustila je britje dlak po telesu, zakrila prsi in zakrinkala vse ženske poteze; izdelala si je lažno osebno izkaznico in se začela udeleževati tekmovanj, od sedemnajstih dvobojev jih je osvojila kar devet! In dokazala, da se lahko ženske in moški kosajo tudi po telesni pripravljenosti. »Želela sem se bojevati z moškimi, saj sem vedela, da se jim lahko postavim po robu in jih tudi premagam. Zato sem zapustila klub in odšla na svoje,« zgodbo pripoveduje Tatjana, ki se je preusmerila na poulične dvoboje, kjer so bili njeni tekmeci v ringu zgolj moški.

Kot Vladimir Ermolajev je dosegala zavidljive uspehe, s tekmeci pa se ni pogovarjala, da ne bi vzbudila nepotrebnega suma, pripoveduje. Po nekaj letih je vendarle sklenila, da je čas, da razkrije resnico: marsikoga je spravila v zadrego, povzročila veliko preplaha in se k sreči izognila globi. Ponudili so ji možnost, da se spopada z boksarkami, a je to zavrnila. Opustila je tekmovanja, saj vztraja, da bi morali moški in ženske tekmovati v istih kategorijah. Posvetila se je ruskim aktivistkam v boju za enakopravnost med spoloma, zadnje čase pa se bori predvsem za pravice na delovnem mestu: dela v skladišču, kjer pa ji moški sodelavci pogosto grenijo vsakdanjik, pravi, saj jo podcenjujejo in ji ne dovolijo dvigovati težkih bremen.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije