SEDEČA ODBOJKA

V Italiji skupaj sede do brona (FOTO) 

Objavljeno 02. december 2019 17.20 | Posodobljeno 02. december 2019 17.20 | Piše: Drago Perko

Glavni namen projekta sit2play je združevanje mladih ob športu in s tem povečano sodelovanje invalidov z neinvalidi.

Slovenska ekipa v Rimu FOTOGRAFIJE: BRANKO MIHORKO
Odbojka sede je med invalidi priljubljen šport, Slovenija je v tej panogi precej uspešna in mednarodno uveljavljena. Letos je bil storjen korak naprej. Šest držav, Italija, Bolgarija, Turčija, Estonija, Finska in Slovenija, je združilo moči v projektu sit2play, ki ga je financiral Erazmus+, pobudo za njegovo izvedbo pa je dala Italijanska odbojkarska zveza. Namenjen je bil vsem mladim (ne)invalidom med 14. in 18. letom oziroma mlajšim invalidom.
MVP Klara Vabič
Po zmagi nad Finci in porazu proti Italiji v skupinskem delu so se v polfinalu še enkrat pomerili z Italijo, ki je bila na krilih domačega občinstva po napetem dvoboju (2:1) boljša. Za tretje mesto so se pomerili z Bolgarijo, ki jim ni bila kos, in osvojili končno tretje mesto, hkrati pa je bila reprezentantka Klara Vrabič izbrana za najboljšo igralko turnirja, še izvemo.


»Glavni namen je (bila) inkluzija – torej združevanje mladih (ne)invalidov ob športu, in s tem zmanjšanje stereotipnih prepričanj in povečanje sodelovanja med neinvalidi in vsemi preostalimi, pa naj imajo posebnosti na telesnem, čustvenem ali mentalnem področju,« pojasni Lena Gabršček, koordinatorica projekta za Slovenijo.
 

Del športne vzgoje za vse


»V Sloveniji smo doživeli zelo pozitiven odziv in tako rekoč vse sodelujoče šole si želijo, da bi se tudi v prihodnosti lahko udeležili podobnih turnirjev. Naš cilj je, da organiziramo vsaj en turnir na leto za vse mlade, ki se želijo preizkusiti v odbojki sede. Dolgoročni cilj je tudi, da disciplino prenesemo kot obvezni del športne vzgoje v osnovne in srednje šole. Odbojka sede je namreč za to zelo primerna, saj razen mreže in žog ne potrebujemo posebne dodatne opreme in je zelo dostopna za izvedbo na prav vsaki slovenski šoli,« dodaja Lena in pove, da so minuli teden v Italiji uspešno sklenili uvodno etapo projekta. Na turnirju ekip iz držav partneric je naša zasedba prišla do brona.
9
osnovnih in srednjih šol iz vse Slovenije je sodelovalo na državnem turnirju.


Pot na finalni turnir pa si je bilo treba zagotoviti. Šolski center Ravne na Koroškem – gimnazija je zmagal na državnem delu turnirja, ki so ga organizirali 16. novembra v Ljubljani. Sodelovalo je devet osnovnih in srednjih šol iz vse Slovenije, pridružili pa so jim lahko posamezniki, ki jim ni uspelo sestaviti ekipe in so jih nato vključili v druge ekipe.
Dekleta želijo v Tokio
Slovenija premore žensko reprezentanco in moško selekcijo v odbojki sede. Slovenska dekleta bodo februarja 2020 v Kanadi lovila vozovnico za paralimpijske igre v Tokiu, ki se začnejo 25. avgusta prihodnje leto. Delo nadaljuje moška selekcija, ki bo konec junija 2020 v Šempetru gostila evropsko prvenstvo B-divizije, na katerem bi se radi prebili do napredovanja v A-divizijo. Ekipi vodita Simon Božič in Branko Mihorko.


Turnir so izvedli v času evropskega prvenstva v odbojki za moške in jih po turnirju peljali na ogled tekem v Stožicah, kjer so tudi podelili pokale za najboljše tri šole, pove Lena, ki je na sklepnem turnirju v Rimu vodila slovensko ekipo.
Deli s prijatelji