V ameriških načrtih je bila tudi Ljubljana

Trenerski mag Zmago Sagadin precej zaskrbljen spremlja dogajanje v razklani košarkarski Evropi.
Fotografija: Zmago Sagadin je upravično zaskrbljen. Boli ga, ker NBA izkorišča in izčrpava košarkarsko Evropo. Foto: Drago Perko
Odpri galerijo
Zmago Sagadin je upravično zaskrbljen. Boli ga, ker NBA izkorišča in izčrpava košarkarsko Evropo. Foto: Drago Perko

Medtem ko nogometaši nadaljujejo prvenstva, so v košarki vrgli puško v koruzo. V Evropi bodo prvenstvo nadaljevali le Nemci in Španci, ki imajo najboljšo ligo na stari celini. Evroliga je prekinila tekmovanje, klubskega prvaka stare celine ne bo.
Boli ga, ker NBA izkorišča in izčrpava košarkarsko Evropo. Foto: Drago Perko
Boli ga, ker NBA izkorišča in izčrpava košarkarsko Evropo. Foto: Drago Perko

»Presenečen sem zaradi načina, kako so to izpeljali. Napaka je bila že v izhodiščih, saj mednarodne in tudi nacionalne zveze niso imele definiranih protokolov, kaj se zgodi, če se tekmovanja prekinejo zaradi naravnih nesreč. Predvsem pa bi morale imeti jasno zapisano, da se odločitve o nadaljevanju tekmovanja sprejemajo na podlagi strokovnih mnenj, ne pa da se sprašuje klube, igralce ... To ni bilo dobro izpeljano. Dejansko evroliga ni tako močna, da bi sama sprejela tako odločitev. Niti za stroko se niso znali skriti. Če zdravstvo ugotovi, da so razmere primerne, se pač igra. Igralci so bili vsi proti. Bodo pa za, ko bo šlo za njihova izplačila. Vse to je en velik cirkus,« meni 67-letni Zmago Sagadin, nesporna evropska košarkarska avtoriteta, ki iz Ljubljane spremlja dogajanje doma, v regiji, Evropi in svetu.

V regionalni ligi ABA se tudi niso mogli domeniti, kako bodo izpeljali tekmovanje do konca. V evroligi tudi v novi sezoni ostaja Crvena zvezda, kar je razjezilo Partizan in Budućnost, ki sta imela velike ambicije. Zdi se, da se v balkanskem športnem kotlu spet kuha, morda celo vre. »Če nekaj podpre Partizan, je Crvena zvezda proti. Če sta beograjska kluba morda enotna, nasprotuje Budućnost. Ne morejo se domeniti, odkar sedež in vodstvo lige nista več v Sloveniji. Ko smo leta 2000 postavljali to tekmovanje, je bilo ključno, da to vodimo iz Slovenije. Da se izognemo političnim in nacionalnim napetostim. Nismo bili obremenjeni s temi razprtijami. Naš edini motiv je bil, da naredimo kakovostno ligo, ki je vseh 20 let dajala izjemne igralce, ki so odhajali v evroligo in ligo NBA. To, da smo bili najboljša produkcijska liga, nam je priznal tudi NBA,« ponosno pove Sagadin, ki ga je strah za prihodnost regionalne lige in za košarko na tem območju.


»Omenjeni trije klubi so najmočnejši in na nasprotnih bregovih. Vsaka drastična odločitev ogroža ligo. Če liga razpade, se morajo vsi zavedati posledic – že zdaj se izgublja stik z Evropo, komaj smo nekje v drugi evropski kakovostni ligi, potem še tega ne bo! Nesmiselno je imeti državna prvenstva v tako majhnih državah. Predvsem pa ni mogoče delati kakovostno in produktivno. Je pa morda trenutno stanje priložnost, da se počisti te tujske legije, ki ubijajo produkcijo na tem prostoru. Ni normalno, da imaš v klubu po sedem tujcev,« poudarja Sagadin.
 

Evropa, del NBA


Nekateri namigujejo, da bi lahko razmere v Evropi izkoristila Fiba, svetovna košarkarska zveza. »Nisem tako prepričan. Res pa je, da je Evropa košarkarsko razklana na klube, ki so pri Fibi, in tiste v evroligi in v eurocupu. Lahko se zgodi, da nekaj klubov iz eurocupa prestopi k Fibi. Ta evropski kaos spretno izkorišča ameriški NBA, ki plačuje slab milijon evrov, da odpelje evropskega igralca. Pet milijonov bi moral NBA plačati za vsakega! S tem bi bistveno pomagali klubom. Morda pa se zgodi, da košarkarsko razbito Evropo NBA združi pod isto streho kot eno od svojih divizij,« navrže Sagadin. Rrazkrije, da je tak načrt že obstajal: »Še zdaj se spomnim, da sem pred 20 leti videl ta projekt. Na osi Ljubljana–Zagreb–Beograd je bil mišljen en klub, ki bi imel dvorano za 20.000 gledalcev, ob tem pa tudi vse druge logistične resurse – od letališča do hotelov. A se to ni realiziralo.«


Sagadina moti, ker se evroliga in Fiba klanjata NBA, po Zmagovem mnenju obe računata na finančno podporo Američanov. »Ko govorimo o tem, ne moremo mimo tekmovanj, ki jih organizira Fiba. Vse skupaj je neregularno; ponavljam – neregularno. Zakaj? NBA in evroliga ne spoštujeta terminov in ne dovolita igralcem, da bi zaigrali za reprezentanco. Fiba ne zagotovi osnovnih pravil za vse reprezentance, da bi lahko zaigrale v najboljših postavah. Zdaj si še kaznovan, če imaš preveč igralcev v NBA. Fiba tekmovanja organizira katastrofalno. Na tekmi evropskega prvenstva, za razvrstitev od 9. do 12. mesta, je 16 gledalcev, od tega so tam Zmago Sagadin in nekaj skavtov. V nogometu, ki je nekaj svetlobnih let pred košarko, se to ne more zgoditi! Na tekmah nogometnega evropskega in svetovnega prvenstva so tribune polne! Fiba, ki je zelo rigidna organizacija, bi morala zasledovati dva kriterija: regularnost in zanimanje, a ji ne uspe,« še opozori Sagadin.

Brez evropskih prvenstev bodo letos zaradi koronavirusa ostale tudi mlajše reprezentančne selekcije. »Generalno gledano ni dobro, da otroci počivajo več mesecev. Sami niso sposobni trenirati niti ni dobro za njihov razvoj, da počivajo,« še pristavi Sagadin.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije