SLOVO

Umrla je slovenska nogometna legenda

Do bronaste medalje je popeljal reprezentanco Jugoslavije, v kateri sta bila tudi Srečko Katanec in Marko Elsner.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Myshkovsky Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Myshkovsky Getty Images, Istockphoto

V Mariboru je v 90. letu starosti umrl Ivan Toplak, najprej odličen napadalec, pozneje slovito trenersko ime, danes poroča Večer. Toplak je leta 1984 v Los Angelesu na olimpijskih igrah do bronaste medalje popeljal reprezentanco Jugoslavije, v kateri sta bila tudi Srečko Katanec in Marko Elsner.

Kot igralec je Toplak z beograjsko Crveno zvezdo osvojil štiri naslove državnega prvaka.

Ivan Toplak. FOTO: Tadej Regent, Delo
Ivan Toplak. FOTO: Tadej Regent, Delo
Leta 1951, po petih letih pri Braniku, je šel igrat k članom ljubljanske Olimpije. Od tam pa leta 1954 k Crveni zvezdi, velikan iz Beograda mu je v sedmih letih naštel 210 tekem in strašnih 144 zadetkov za rdeče-bele.

Trenersko kariero je začel ravno pri Zvezdi, pozneje je bil predavatelj na univerzi Stanford, vodil pa je tudi vse selekcije Jugoslavije: mlado, olimpijsko ter v letih 1976 in 1977 celo A-reprezentanco. Po razpadu Jugoslavije je bil še selektor Indonezije.

Njegovo delo, ki ga je nadgradil kot dolgoletni inštruktor Fife, je leta 2000 s posebnim priznanjem nagradila tudi svetovna nogometna zveza. Leta 2010 pa je bil pri zadnjem slovenskem nogometnem vrhuncu, nastopu na svetovnem prvenstvu v Južnoafriški republiki, častni gost reprezentance pod vodstvom Matjaža Keka.

Živel je v Mariboru, kamor se je njegova družina iz Beograda preselila sredi druge svetovne vojne, še piše Večer.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije