SVETOVNO PRVENSTVO

Tudi sodniki si želijo zmagati

Sistem VAR premiero na SP doživel leta 2018 v Rusiji. V Katarju kot pomoč omogoča še hitrejše odločanje.
Fotografija: Slavko Vinčić (v vijoličnem) Argentincem na tekmi s Savdsko Arabijo zaradi prepovedanega položaja ni priznal treh zadetkov. FOTO: Annegret Hilse/Reuters
Odpri galerijo
Slavko Vinčić (v vijoličnem) Argentincem na tekmi s Savdsko Arabijo zaradi prepovedanega položaja ni priznal treh zadetkov. FOTO: Annegret Hilse/Reuters

V primerjavi s prejšnjim svetovnim prvenstvom v Rusiji, kjer je sistem VAR prestal ognjeni krst na največjih nogometnih tekmovanjih in po trditvah Svetovne nogometne zveze (FIFA) natančnost sodniških odločitev povišal za več kot štiri odstotke, naj bi delo delivcev pravice v Katarju še dodatno olajšal in izboljšal polavtomatski sistem za dosojanje prepovedanih položajev. »Od leta 2018 in mundiala v Rusiji smo trdo delali na izboljšavah. Polavtomatska tehnologija nam omogoča hitrejše in natančnejše odločitve,« je na predstavitvi tik pred začetkom turnirja v Katarju povedal vodja sodnikov pri Svetovni nogometni zvezi Pierluigi Collina. Mukotrpnemu risanju črt je torej odklenkalo, sodniki v sobi za VAR zdaj zgolj še dobijo opozorilo, pregledajo podatke in odločitev sporočijo glavnemu sodniku na zelenici.

Toda ko odločajo centimetri in je položaj bolj zapleten (denimo zaradi dotikov žoge različnih nogometašev), odločanje vendarle ni tako enosmerno, kot je na svoji koži spoznal slovenski sodnik Slavko Vinčić s pomočniki na dvoboju Argentine in Savdske Arabije, kjer je animacija na koncu pokazala, da je bila rama Lautara Martineza v trenutku podaje bližje vratom kot noga branilca Savdske Arabije. Vinčić sicer povsem upravičeno ni priznal še dveh golov Argentincev v prvem polčasu, potem ko je s pomočjo sistema VAR dosodil tudi najstrožjo kazen v korist gavčev, ki jo je izkoristil kapetan Lionel Messi. A na koncu so se velike zmage z 2:1 po nepozabnem preobratu veselili Savdijci. »Verjemite, da se na ta dogodek pripravljamo že dolgo, tako kot vse reprezentance. Sodniki so trdo garali in na tem svetovnem prvenstvu si želijo biti uspešni. Tudi oni si želijo zmagati,« je povedal še en sodniški velikan, Švicar Massimo Busacca, ki je zdaj prvi mož sodniškega oddelka Fife.

Vse bo prišlo postopoma

Krovna nogometna organizacija se je po svetovnem prvenstvu v Rusiji pohvalila, da je sistem VAR, ki takrat še ni deloval polavtomatsko, poskrbel za izboljšanje natančnosti sodniških odločitev z dolgoletnega povprečja 95 odstotkov na končnih 99,3 odstotka. Takrat so sodniki v sobi za VAR za presojanje o nedovoljenih položajih črte še risali ročno, kar je dovoljevalo do 10 cm odstopanj, zdaj naj bi bila natančnost milimetrska.

To seveda velja za elitna tekmovanja in stadione, v dodelanosti sistema VAR in njegovi uporabi v praksi je po svetu še vedno veliko odstopanj. Na stadionu z 20 kamerami imajo sodniki seveda precej lažje delo kot tam, kjer jih je prisotnih le minimalno število (4). Po podatkih Evropske nogometne zveze (UEFA) v nacionalnih prvenstvih VAR trenutno uporablja 35 od 55 držav članic, med njimi je od lanskega poletja tudi Slovenija. »VAR je ena od največjih sprememb v zgodovini nogometa in razumljivo je, da ljudje potrebujejo čas, da bi ga lahko razumeli in cenili,« še razmišlja legendarni italijanski sodnik Collina, ki je sicer tudi brez najnovejših krikov mode na zelenici znal vzpostaviti avtoriteto, njegove velike napake pa bi lahko prešteli na prste ene roke.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije