ŠE VEDNO ODMEVA

Tretja oseba v avtu, ko je umrl Dražen Petrović, spregovorila

Zgodilo se je 7. junija 1993.
Fotografija: Hilal Edebal. FOTO: Zaslonski posnetek
Odpri galerijo
Hilal Edebal. FOTO: Zaslonski posnetek

Hrvaški košarkar, virtuoz, ki ga je svet oboževal, Dražen Petrović, je umrl 7. junija 1993. Njegova partnerica, Nemka madžarskega porekla Klara Szalantzy, je vozila golfa in se na avtocesti v bavarskem Denkenburgu v deževnem vremenu z veliko hitrostjo zabila v tovornjak. V avtu je bila tudi Hilal Edebal, turška košarkarica, prijateljica Szalantzyjeve.

Klara se je tri leta po smrti Dražena poročila z nemškim nogometašem Oliverjem Bierhoffom, tragična nesreča pa jo je menda tako potrla, da o njej ni hotela nikoli govoriti. Hilal je bila v nesreči hudo poškodovana, izgubila je spomin, rehabilitacija pa je bila tako dolgotrajna in boleča, da si je nekoč celo hotela želela vzeti življenje. Na željo Draženove matere Biserke je televizija TRT omogočila srečanje Hilal in Biserke. To je njena, do zdaj še neizpovedana zgodba.
 
Kdaj ste spoznali Klaro?
Spoznali sva se že pri 11 letih. Ko sem odšla na študij v ZDA, sva ostali v navezi, ponovno pa sva se srečali dan pred tragično nesrečo. Pobrali sva Dražena na letališču – zelo mi je žal, ker se ga ne spomnim, morala bi se ga spomniti, a ta del mojih možganov je povsem izgubljen. Ničesar se ne spomnim. Niti se ne spomnim, da sem sedela za njim. Pravim to, kar so mi povedali drugi.
 
Kakšne so bile okoliščine?
Klara je vozila prehitro in zaleteli smo se naravnost v tovornjak. Kolikor vem, nobeden od nas ni bil privezan. Dražen je zletel skozi okno in pri priči umrl, jaz pa sem bila še dolgo v komi.
 
Ste še kdaj govorili s Klaro?
Povedali so mi, da me je nekajkrat obiskala v bolnišnici, ko sem bila še v komi. Ko sem se prebudila, je prišla večkrat, potem pa izginila. Dražen je bil velika zvezda, nekateri iz njegove države pa so govorili, da je Klara kriva za nesrečo in da ga je želela ubiti. Nesreča je bila njena krivda, vendar ga seveda ni želela ubiti. Ljubila ga je, hotela se je poročiti in imeti družino z njim.

Kaj je bilo po nesreči z vami?
Preživljala sem strašne trenutke. Na srečo sem se spominjala svoje družine, mojo mater je strašno skrbelo, ali bom sploh preživela. Zdravniki so ji govorili, da sem mlada in športnica, da imam zdravo telo in da imam velike možnosti za preživetje, niso pa vedeli, kakšne bodo posledice za moje možgane.

Kaj vas je najbolj težilo?
To, da je Dražen, moški s takšnim statusom in bogastvom, moral potovati iz Nemčije z avtom. Zakaj ni šel z letalom? Zakaj sem bila prav takrat jaz v Nemčiji?
 
Kako ste se počutili, ko je Biserka Petrović dejala, da vas želi spoznati?
Nisem vedela, ali je to sploh dobra ideja. Hkrati me je bilo strah in sram, ker nisem vedela, kaj me bo vprašala in ali ji bom znala odgovoriti.
 
Njuno srečanje si lahko pogledate v videu.
 



Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije