KLEMEN GERČAR

Tim Gajser je šel po njegovi poti

Objavljeno 19. september 2019 16.39 | Posodobljeno 19. september 2019 16.39 | Piše: rago Perko

Leta 2013 je bil svetovni prvak, danes pa jemlje slovo. Klemen Gerčar bo vso energijo usmeril v razvoj in skrb za lastno motokrosistično ekipo.

Posvetil se bo vodenju ekipe.
V minulih dneh je še en vrhunski slovenski športnik sklenil svojo športno pot. "Nekako sem se odločil, da je dovolj. Ekipo sem spravil na tako raven, da sem se moral jasno odločiti, ali bom še dirkal ali pa se posvetil ekipi. Odločil sem se za drugo možnost," pojasni motokrosist Klemen Gerčar.
Ni prostora
Z nekaj grenkobe pove, da zanj žal ni prostora v slovenski ekipi za pokal narodov. »Čeprav sem zmagal na zadnji tekmi za državno prvenstvo, čeprav sem vodilni in imam ob Janu Pancarju najboljšo evropsko uvrstitev in ob Timu Gajserju najboljšo uvrstitev na svetovni ravni. A po mnenju selektorja me ni v slovenski reprezentanci. To so stvari, ki niso v moji moči, vedno sem se in se bom dokazoval v športu, zunaj tega pa ostajam fant na dveh nogah in realnih tleh,« sklene Klemen.

"Star sem 28 let, ni ravno veliko, vendar si želim v življenju narediti še kaj drugega. Ko pogledam nazaj, sem kot fantič sanjal, da bom nekoč državni prvak. Pa se je zgodilo marsikaj več," precej pomirjeno (sam s sabo) pove in daje znak, da spokojno odhaja v tekmovalni penzion. "Odločitev sem premleval nekaj časa. Aktivnemu športniku ni lahko, da se odloči in konča kariero. A sem začutil, da je čas. Ne nazadnje sem bil petkrat državni prvak, imam mladinski evropski naslov, bil pa sem tudi svetovni prvak v razredu MX3," se ponosno ozre na prevoženo pot. Odšel je v slogu. "Lahko bi tako rekli. Na zadnji tekmi na svetovni ravni sem
image
Klemen Gerčar se je poslovil, piko na i bo doma postavil prihodnji vikend. FOTOGRAFIJE: TEAM GRČAR
se uvrstil med najboljših 20," ne skriva navdušenja, ob tem pa spomni, da ga še ena tekma loči od naslova državnega prvaka. Zato bo 22. septembra v Stični še zadnjič doma na motorju, da postavi piko na i.

Naredil slovensko ekipo

Potem bo vse sile usmerjal v svojo ekipo, ki jo je sestavil v minulem desetletju. "Ko sem prišel v svet motokrosa, sem hitro opazil, da slovenski dirkači nimajo dobrega statusa. Vedno se je bilo treba dodatno dokazovati ali pa se znajti po svoje. Potem sem dobil zamisel, da bi naredil lastno ekipo, ki bi jo podprli slovenski sponzorji. To nam je uspelo. Po eni strani sem si olajšal delo, po drugi pa bi rad mladim slovenskim tekmovalcem pomagal, da se ognejo vsem težavam, ki sem jih imel jaz. V tem hipu s svojo ekipo podpiramo mladega Jaka Peklaja, ki velja za najbolj nadarjenega motokrosista mlade generacije," Klemen razkrije, kako so njegove sanje o lastni ekipi postale realnost. Od letos imajo še svoj kamion, kar jih dela še resnejše igralce v mednarodni konkurenci. Ob njem sta še dve duši, ki nenehno bdita nad ekipo, po novem imajo še mehanika za dirke, nekaj ljudi pa se vključi po potrebi. Klemen ne skriva: tekme svetovnega prvenstva v Evropi stanejo približno 150.000 evrov. Nekaj dobi v materialu, polovico pa mora zbrati sam. "Imam srečo, da mi nekateri partnerji že vrsto let stojijo ob strani in razumejo, kaj delam," ne skriva hvaležnosti.

Presenečen

Predvsem zaradi Tima Gajserja motokros pridobiva veljavo. "Nikoli si nisem predstavljal, da bo motokros tako priljubljen v Sloveniji," prizna Klemen in spomni na kar štiri naslove svetovnih prvakov v zadnjih letih. "Če bi kdo pred desetimi leti rekel, da bomo Slovenci tako uspešni, bi mu rekli, da ni povsem gladek," v smehu pripomni sogovornik. "Denar ne dela prvaka. Verjetno pa imamo Slovenci nekaj v sebi, kar nas žene, da se borimo, dokazujemo, ne odnehamo. Ko si na tujem, je tega dokazovanja še več," dodaja šampion.
image
Ekipa na kupu

Če bi imel pravega menedžerja

Klemen se je kot deček zapisal motorjem. Doma je iz Lukovice, kjer je bila tudi ena od tekem. S starši si jo je ogledal in dobil možnost, da se z enim od malih motorjev tudi zapelje. Veselje je bilo tolikšno, da ni hotel domov, dokler mu oče ni obljubil, da mu kupi motor. Na prvi dirki je zmagal, preostalo je zgodovina. Del te pa tudi dejstvo, da fant od 18. leta skrbi sam zase! "Oče mi je rekel, da je napočil čas, da se postavim na svoje noge. Bil sem član ekipe Team Gariboldi Racing. Začel sem skrbeti sam zase," pove Klemen, ki je v teh letih pogrešal dobrega menedžerja, ki bi mu pomagal. "Za vse sem bil sam, a po drugi strani sem bil vsakomur za nekaj sto evrov hvaležen, ker je prisluhnil in podprl mojo zgodbo," se ozre in ponosno pogleduje v danes in jutri, ko bo poskušal krojiti svetovni vrh in pomagati varovancem. Dovolil si bo sanjati in uresničevati sanje.
"Bo pa treba trdo garati, pa tudi brez sreče ne bo šlo!" se zaveda in doda, da šport pač ni matematika.
image
Zdaj so še resnejši – imajo lasten kamion.
Generalno gledano sem imel za motokrosista izjemno malo poškodb.
Deli s prijatelji