U-21

Spektakel, kot ga še ni bilo

Evropsko prvenstvo nogometašev do 21 let se bo začelo s tekmo Slovenija : Španija v Mariboru.
Fotografija: V Ljudskem vrtu sta Rusija in Slovenija lani remizirali, kapetanski trak je nosil Timi Max Elšnik. Fotografiji: Jure Banfi
Odpri galerijo
V Ljudskem vrtu sta Rusija in Slovenija lani remizirali, kapetanski trak je nosil Timi Max Elšnik. Fotografiji: Jure Banfi

V sodelovanju z Madžari bomo gostili 23. evropsko prvenstvo ekip do 21 let. Ne le 12 ekip, kot je veljalo, ampak jih bo nastopilo kar 16. Sprva je bilo načrtovano, da bo tekmovanje med 9. in 26. junijem, a je evropska nogometna zveza UEFA zaradi pandemije prvenstvo razdelila v dve fazi: skupinski del bo med 24. in 31. marcem, izločilni boji med 31. majem in 6. junijem.


Moštva so razdeljena v štiri skupine. Za prvi dve mesti v skupini A se bodo v Székesfehérváru in Budimpešti borili Madžari, Nemci, Romuni in Nizozemci, v skupini B bo Slovenija v Mariboru in Celju igrala s Španijo (24. 3. ob 18.00 v Mariboru), Češko (27. 3. ob 18.00 v Celju) in Italijo (30. 3. ob 21.00 v Mariboru). Madžarski mesti Szombathely in Györ bosta gostitelja skupine C (Rusija, Islandija, Francija, Danska), v Kopru in Ljubljani se bodo v skupini D merile Portugalska, Hrvaška, Anglija in Švica.
Prvi dve ekipi vsake skupine napredujeta v četrtfinale, tekme bodo v Budimpešti, Mariboru, Ljubljani in Székesfehérváru. Polfinala sta načrtovana v Székesfehérváru in Mariboru, finale pa bo 6. maja v ljubljanskih Stožicah.


Naslov prvaka brani Španija, ki si z Italijo deli tudi prvo mesto po številu naslov evropskega prvaka v tej starostni kategoriji – oboji so slavili po petkrat. Razlika je le v tem, da je od zadnjega italijanskega zlata minilo skoraj 17 let, Španci pa so od 2011. osvojili tri naslove.
 

Brez gledalcev v prvem delu


»Glede na zdravstveno situacijo in veljavne državne ukrepe v povezavi z virusom covid-19 se bo skupinski del Uefa evropskega prvenstva do 21 let 2021 odigral za zaprtimi vrati,« so pred dnevi javili s sedeža Uefe v Nyonu.
Milenko Ačimović v pričakovanju prvenstva v Sloveniji
Milenko Ačimović v pričakovanju prvenstva v Sloveniji

»Žal aktualno zdravstveno stanje v obeh državah gostiteljicah trenutno tega ne dopušča, tako da je odločitev Uefe pričakovana in edina pravilna. Najprej moramo misliti na zdravje, šele na to na vse preostalo.Mlada reprezentanca Slovenije bo kljub temu potrebovala podporo navijačev, tako da vse ljubitelje nogometa vabim pred televizijske zaslone. Verjamem, da se bomo vsi skupaj veselili uvrstitve v drugi del tekmovanja, kjer upam na polne tribune in prvovrstni spektakel,« se dobrih rezultatov nadeja mag. Radenko Mijatović, predsednik Nogometne zveze Slovenije. Slika bo šla v številne države, v Sloveniji pa bomo prvenstvo lahko spremljali na TV Slovenija.
 

Super ambasadorja


Slovensko vrsto vodi selektor Milenko Ačimović. »Ne vidim razloga, zakaj ne bi šli v take tekme 100-odstotno in dali od sebe 120 odstotkov. Želim si, da igralci dajo svoj maksimum. Da jih EP ne prevzame tako, kot da so le del tega, ampak da pustijo pečat v svojih karierah – kot osebe in kot nogometaši. Da jim uspe vse tri tekme odigrati na nivoju, kar bi veliko pomenilo ne le za njihovo reprezentančno kariero, ampak tudi za klubsko,« poudarja član slovenskih nogometnih pravljic Ačimović.


»Po mojem mnenju ima Slovenija zelo dobro generacijo in se lahko enakovredno kosa z vsemi v skupini. Proti velikim reprezentancam, kot so Anglija, Nemčija in Italija, smo odigrali veliko prijateljskih tekem in pokazali, da lahko z njimi igramo. Mi moramo samo verjeti vase, podpirati drug drugega in biti samozavestni. Igramo doma, nogomet je nepredvidljiv, s kančkom sreče se lahko zgodi marsikaj,« je prepričan kapetan izbrane vrste Timi Max Elšnik, igralec ljubljanske Olimpije. Ambasadorja prvenstva sta Jan Oblak in Josip Iličić.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije